HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çok sağlıklı' insanların 12 alışkanlığı

Ünlü Amerikan sağlık kuruluşu Mayo Clinic'te 12 dev poster tek bir başlık altında toplanmış: 'Çok sağlıklı insanların 12 alışkanlığı.'

'Çok sağlıklı' insanların 12 alışkanlığı

Ünlü Amerikan sağlık kuruluşu Mayo Clinic'te 12 dev poster tek bir başlık altında toplanmış: 'Çok sağlıklı insanların 12 alışkanlığı.'


' Yalnız burada dikkat edilmesi geren nokta, sağlıklı insanlar değil, 'çok' sağlıklı insanlar olduklarının özellikle vurgulanması. Bazıları sağlık denilince ilk akla gelen alışkanlıklar, bazıları da pek bilinmeyen cinsten.


1. Fiziksel aktivitede bulunun:

Hepimiz fiziksel aktivitenin vücuda yararlı olduğunu biliyoruz; fakat işin sırrı her gün günde 30 dakika sevdiğiniz bir egzersizi yapmakta.


Her gün yürüyüş yaparak sağlıklı ve fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.


2. İnsanları bağışlayın:

Başkalarının söz ve hareketleri bizi üzebilir veya kızdırabilir; fakat insanları bağışlamayı öğrenmediğimiz durumda bu işten zararlı çıkan yine biz oluruz.


3. Porsiyon büyüklüğünü azaltın:

Öncelikle hepimiz bazen ihtiyacımız olandan fazlasını yediğimizi kabul edelim. ABD başta olmak üzere son yıllarda pek çok ülkede, restoranlardaki porsiyon büyüklüklerinin arttığını görüyoruz. Üstelik genellikle tüm tabağı bitirmeye çalışıyoruz. Tabii ki yemek seçiminiz burada büyük önem taşıyor; ama yediğiniz porsiyonları azalttığınızda, bel bölgenizdeki değişimi kendi gözlerinizle göreceksiniz.


4. Zihninizi dinlendirin:

Zihninizi dinlendirmek derken aslında tepkisiz kalmaktan yani ne olumlu, ne de olumsuz hiçbir yargıda bulunmamaktan bahsediyoruz. Farkındalık; yargılamaya veya tepki göstermeye gerek duymaksızın, kişinin çevresinde gelişen olayların farkına varabilmesidir. Sessiz bir yere gidin, on kere derin nefes alıp verin, bu sırada başka hiçbir şey yapmayın ve duyularınıza yoğunlaşın. Her gün beş dakikanızı bu terapiye ayırdığınızda çok rahatlayacağınıza eminiz.


5. Uykunuzu alın:

Uyku, sağlıklı yaşam için en önemli etmenlerden biri. Hem kendi güvenliğiniz, hem de başkalarının güvenliği için yeterli uyku uyumanız gerekir. Yetersiz uyku sinirliliğe veya dikkat eksikliğine neden olabileceği gibi, bağışıklık sisteminizi ve kilonuzu etkileyip ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Kişinin sağlıklı olabilmesi için günde 7-8 saat uyuması ve ‘aynı yatakta uyuyup, aynı saatte kalkmaya özen göstermesi' gerekir.


6. Yeni şeyler deneyin:

Yeni şeyler denemek heyecan verici olduğu gibi, ürkütücü de olabilir. Ama korkularınızı yenmek, ne kadar güçlü olduğunuzu kendinize kanıtlamak ve merakınızın peşinden gitmek, kendinizi geliştirmenizi ve hiç bilmediğiniz yönlerinizi keşfetmenizi sağlayacak. Sonuç olarak daha sağlıklı bir birey olacaksınız. Değişimi hayatınızın önceliği yapın. Yeni şeyler yapmayı veya her zaman yaptığınız bir şeyi daha farklı bir yoldan yapmayı deneyin. Bunu işte bile yapabilirsiniz. Bu önerilerimizi dikkate aldığınızda vücudunuzdaki ve hayatınızdaki değişimleri siz de hemen fark edeceksiniz.


7. Güç ve esneklik kazanın:

Güç ve esneklik kazanmak sizin günlük hayattaki performansınızı arttırır ve formda kalmanızı sağlar. Güç kazanmak yalnızca vücut geliştiriciler veya atletlere değil hepimize gerekli olan bir şeydir. Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmaya lütfen özen gösteriniz.


8. Gülün:

Araştırmalara göre gülmenin sağlığımıza fiziksel, düşünsel, duygusal ve ruhsal yönden pek çok faydası var. Gülmenin iyileştirici yönlerini keşfettiğinizde, karşınıza çıkan durumlara daha pozitif yaklaşmak alışkanlık haline gelecek. Bu yüzden de hayattan zevk almaya çalışın ve mutluluğunuzu güzel bir gülüşle taçlandırın.


9. Ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın:

Yakın arkadaşlara sahip olmanın ve aileyle zaman geçirmenin sağlığınıza pek çok faydası var. Stresli ve mutsuz olduğunuz zamanlarda sevdikleriniz tarafından destek görmek sağlığınız için büyük önem taşır. Aynı zamanda aile ve arkadaşlarınız, sağlıksız alışkanlıklarınızı bırakmanız için size yardımcı olurlar. Zamanınızı sizin için değerli insanlara ayırın .


10. Bağımlılıklarınızı tespit edin:

Nelere bağımlı olduğunuzu ve bu bağımlılıklarınızın ne zaman başladığını tespit edin. Sağlıklı bir hayat için yiyecek ve içecek tüketiminiz aşırıya kaçmamalıdır; örneğin alkol ve kahve tüketimi gibi. Sağlıklı yaşamın içerisine internette veya cep telefonunda mesajlaşmak da girebilir, kumar oynamak da; çünkü hepsi belirli bir seviyeye kadar kabul edilebilir şeylerdir. Fakat sigara ve uyuşturucu kullanımı asla kabul edilemez. Sağlığınızı kötü yönde etkileyebilecek bağımlılıklardan kaçınmalı ve bunları azaltmak için gerekli önlemleri almalısınız.


11. Önleyici sağlık hizmetlerini aksatmayın, testlerinizi yaptırın:

Düzenli olarak sağlık tarama testi yaptırmak sağlık takibiniz için çok önemli. Çoğumuz, aşı yaptırmayı tarama olarak düşünse de aslında o önleyici tarama kapsamına girer. Önleyici sağlık hizmetleri testini düzenli olarak yaptırmalı ve doktorunuzdan konu hakkında bilgi almalısınız.


12. Sahip olduklarınızdan minnettarlık duyun:

Minnettarlık, sahip olduklarınızı farkına varıp mutlu olmaktır. Merak duymak, sahip olduklarınızın değerini bilmek stresinizin azalmasını ve kişisel gelişiminizi sağlar. Gününüze, sahip olmaktan mutluluk duyduğunuz şeyleri düşünerek başlayıp gün içinde bunları dile getirirseniz daha sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamış olursunuz.

(Radikal)

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler