HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyadaki en zehirli 10 yer

Çevreye yayılan zehirli maddeler dünya genelinde yaklaşık 200 milyon insanı tehdit ediyor.

Dünyadaki en zehirli 10 yer

Çevreye yayılan zehirli maddeler dünya genelinde yaklaşık 200 milyon insanı tehdit ediyor. Topraktaki kurşun, havaya karışan kimsayallar ya da nehir sularına atılan zehirli elektronik çöpler…

Bunlar, merkezi İsviçre’deki Green Cross Vakfı’nın hazırladığı rapordan sadece birkaç örnek.


Gana’daki katı atık sahası

Hurdaların toplandığı Gana'nın Agbogbloshie bölgesindeki katı atık sahasında sayısız eski çanak uydu ve bozuk televizyonlar üst üste yığılmış durumda. Elektronik atıklar, içindeki bakırı çıkarmak için kabloların yakılması nedeniyle büyük tehlike arz ediyor. Bu esnada ortaya çıkan kurşun, sağlık açısından tehlike oluşturuyor.


Endonezya’daki Citarum Nehri

Endonezya’daki Cava Adası’ndaki Citarum Nehri, sıradan içme suyundan yaklaşık bin kat daha kirli.

Suda, yüksek oranda alüminyum ve demir bulunuyor. Bu şaşırtıcı bir sonuç değil: İki bine yakın fabrika Citarum Nehri’ni başlıca su kaynağı olarak kullanırken, endüstri atıklarını da bu nehrin sularına bırakıyorlar. Fakat bu, halk için bir felaket. Zira nehir onlar için de önemli bir hayat kaynağı.


Dzerşinsk sanayi bölgesi

Dzerşinsk, Rusya’nın en önemli kimya endüstrisi merkezlerinden biri. 1930 - 1998 yılları arasında yaklaşık 300 bin ton kimyasal atık, bu bölgede yanlış şekilde imha edildi. Birçok kimyasal, hem yeraltı sularına hem de havaya karıştı. Bu bölgede kadınlar ortalama 47, erkekler ise 42 yıl yaşıyor.


Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali

Çernobil, tarihin en kötü nükleer reaktör kazalarından biri. 25 Nisan 1986’da nükleer santralde yapılan bir deney sırasında ölümcül sonuçlara yol açan kaza meydana geldi. Kazadan bu yana bölgenin 30 kilometre çevresinde hiç kimse yaşamıyor. Nükleer santralin etrafındaki topraklar hala zehirli ve bu, bölgedeki gıda üretimini tehdit ediyor. Bölgede yaşayan birçok insansa lösemiye yakalandı.


Hazaribagh’daki deri fabrikaları

Hazaribagh, Bangladeş’te deri fabrikalarının bir araya geldiği bölge. Buradaki birçok fabrika eski metotlar kullanıyor. Başkent Dakka’nın hem en önemli nehri hem de ana su kaynağı olan Buriganga Nehri’ne, her gün yaklaşık 22 bin litre zehirli atık bırakılıyor.


Kabwe’deki kurşun madenleri

Kabwe, Zambiya’nın büyük şehirlerinden biri. Burada yaşayan çocukların kanında yüksek oranda kurşuna rastlanıyor. Şehirde yaklaşık yüz yıldan beri kurşun çıkarılıyor. Eritme işlemi yüzünden ağır metaller toz parçacıkları haline dönüşerek çevredeki toprağa karışıyor.


Kalimantan’daki altın madenleri

Kalimantan, Borneo Adası'nın Endonezya'ya bağlı olan kısmı. Burası denetimsiz bir şekilde doğanın talan edilmesiyle ünlü bir bölge.

Kalimantan'daki altın madenleri, zehirli cıva metalinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Yılda yaklaşık 1000 ton cıva hem doğaya hem de yeraltı sularına karışıyor.


Matanza-Riachuelo Nehri

Arjantin’de 15 bine yakın fabrika atık sularını Matanza-Riachuelo Nehri’ne boşaltıyor. Green Cross'un raporuna göre, kimyasal madde üreticileri, nehirdeki kirlilikten üçte bir oranında sorumlu.

Nehir suyunda yüksek miktarda çinko, kurşun, bakır, nikel ve diğer ağır metaller bulunuyor. Yerel halk özellikle bağırsak ve solunum yolu hastalıklarından şikayetçi.


Nijer Deltası

Nijer Deltası yoğun nüfusu ile Nijerya’daki genel nüfusun yaklaşık yüzde 8’lik dilimini oluşturuyor. Bölgedeki yeraltı suları ve toprak, petrol ve hidrokarbon nedeniyle kirleniyor. Petrol üretimi sebebiyle yılda yaklaşık 240 bin varil petrol doğaya karışıyor. Bunun başlıca nedenleri ise kazalar ve petrol hırsızlıkları.


Endüstri kenti Norilsk

Rusya'nın Norilsk kentinde yılda yaklaşık 500 ton bakır ve nikel oksite ek olarak 2 milyon ton kükürtdioksit havaya karışıyor. Kirlilik oranı o kadar yüksek ki fabrika işçilerinin yaşam süreleri Rusya ortalamasının 10 yıl altında. Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler