HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın ilk 'dikey' gecekondusu

Venezuela’nın başkenti Karakas’ın merkezinde inşaatına 5 yıldızlı bir otel ve residans olması planlanarak başlanılan ancak 1994 yılında sahibi hayatını kaybedince tamamlanmadan kaderine terk edildi.

Dünyanın ilk 'dikey' gecekondusu

Venezuela’nın başkenti Karakas’ın merkezinde inşaatına 5 yıldızlı bir otel ve residans olması planlanarak başlanılan ancak 1994 yılında sahibi hayatını kaybedince tamamlanmadan kaderine terk edilen David Kulesi 2007 yılından bu yana tam 3 bin kişiyi barındırıyor. (Hürriyet)


Dünyanın en büyük dikey gecekondu mahallesi olarak adlandırılan gökdelen inşaatı, şehrin diğer gecekondu mahallelerindeki şiddet eylemlerinden uzak olduğu için sakinleri tarafından “kurtarılmış bölge” olarak görülüyor.


İnşaat terk edildiğinde ilk 28 katı “içinde yaşamaya elverişli” sayılacak oranda tamamlanmış olan binanın geri kalanı içine taşınanlar tarafından zaman içinde oldukça ilkel yöntemlerle tamamlanmış.


Toplamda 45 katlı olması planlanan binadaki açık ve tehlikeli alanlar demir ve ahşap bloklarla kapatılırken, binanın lağım ve elektrik tesisatını da orada yaşayanlar bizzat kurmuş.


Bugün binada yaşayanlar aralarından seçtikleri bina görevlilerine ayda 32 dolar maaş ödeyerek David Kulesi’nin daima bakımlı ve güvenli olmasını sağlıyor.


David Kulesi’nde bir kuaför salonu, diş hekimi ve bakkal da bulunuyor.


Dikey gecekondu mahallesinin sakinleri binadaki suç oranının şehrin diğer fakir semtlerinden çok daha düşük olduğunu iddia ederken, Karakas halkı binayı hırsız ve katillerin saklandığı bir “suç merkezi” olarak görmeye devam ediyor.


Ancak Reuters’e konuşan David Kulesi sakinleri binada düzeni ve huzuru sağlamaya başladıklarını, yakında binanın kötü imajını tamamen değiştireceklerini söylüyor.


27'nci katta kendi inşa ettiği dört odalı dairesinde 2010 yılından beri beş çocuğu ile birlikte ikamet eden Thais Ruiz “Eskiden yaşadığımız mahallede bir keresinde kapımızın önünde bir ceset bulmuştuk. Oysa burda kapıyı kilitlemek zorunda bile hissetmiyoruz” diyor.


David Kulesi ABD yapımı ünlü dizi Homeland’ın birkaç bölümünde baş karakter Nicholas Brody’nin yetkililerden saklandığı mekan olarak kullanılmış ve dünya genelinde üne kavuşmuştu.






          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler