HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyayı şaşırtan uygulama

Almanya’da istenmeyen bebeklerin bırakıldığı ’bebek kutularının’ sayısı artmaya devam ediyor.

Dünyayı şaşırtan uygulama

Almanya’da istenmeyen bebeklerin bırakıldığı ’bebek kutularının’ sayısı artmaya devam ediyor.


Son olarak başkent Berlin’de bir hastane, ebeveynlerinin gizlice bebeklerini terk edebilmesi için bir “bebek kutusu” geliştirdi. Saint Joseph hastanesinin dış duvarına yerleştirilen “Babyklappe” adı verilen sistemde, bebek, fırına benzeyen kapaklı bir bölmeye yerleştiriliyor. Kutu kapatıldıktan sonra içindeki alarm çalmaya başlayarak hastane personelini uyarıyor.


Bebek 2-3 dakika içinde personel tarafından, bölmenin hastane içindeki tarafından alınıyor. Kutunun içinde bebeği bırakanlara hitaben yazılmış bir mektup da bulunuyor.


Mektupta, bebeğin bakımının sekiz hafta boyunca devlet tarafından yapılacağı ve ebeveynleri iki ay içinde ortaya çıkmazsa, evlatlık verileceği hatırlatılıyor. Bebek kutusunun, bu yıl içinde yalnızca 2 kez kullanıldığı açıklandı.


BM HAREKETE GEÇTİ

Ortaçağ’da Avrupa’da yaygın olan sistemin günümüzde de yaygınlaşmaya başlaması Birleşmiş Milletler’i harekete geçirdi. BM yetkilileri, uygulamanın çocuk haklarının ihlali anlamına geldiğini ve bebeği bırakanların kimliğinin gizli kalması nedeniyle, sadece annelerin değil, bebeği istemeyen diğer aile üyelerinin de aynı yönteme başvurabileceği konusunda endişeli.


BM Çocuk Hakları Komitesi, bebek kutularının Avrupa’da birçok ülkede kullanıldığını fakat 99 kutuyla en yüksek rakamın Almanya’da olduğunu açıkladı. Almanya’yı, 45 kutuyla Polonya takip ediyor.


Çek Cumhuriyeti, Vatikan, İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra, Kanada ve Malezya’da da bebek kutuları bulunuyor.


Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bebek kutularına bir alternatif bulunması için Meclis’e önerge sundu.


Buna göre, anneler, kimliklerini hastane personeli dışında kimseye açıklamadan hastanede doğum yapabilecek.


Annenin kimliği, 16 yıl boyunca çocuğun erişimine kapalı olacak ve bu tarihten sonra çocuğun talebi olması halinde kimlik açıklanabilecek.


Çin’de de benzer bir uygulama geçtiğimiz günlerde hayata geçirildi.


Çin’in Şanksi eyaletinde, ebeveynler, bebeklerini büfeye benzeyen ve içinde beşik olan bir kabine bırakabiliyor.


Ailelerin çocuklarına bakamayarak, çöp kutularına bırakmasına çözüm üretmek için Berlin'nin St Joseph hastanesi işte bu yöntemi bulmuş...







Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler