HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Er oldular, "Vatan sağolsun" dediler

Balyoz davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi 361 sanıktan 237’sinin cezalarını düzelterek onadı.

Er oldular, "Vatan sağolsun" dediler

Hasdal'da tahliye sevinci

Balyoz davasında Yargıtay tarafından tahliye kararı verilen muvazzaf askerler, Hasdal Askeri Cezaevi'nden çıktı.

Tahliye edilen isimlerin cezaevinden çıkış işlemleri sona erdi.

Haklarında tahliye kararı verilen muvazzaf askerler Yargıtay kararının cezaevine ulaşmasının ardından tahliye edildi. Tutuklu bulunan muvazzaf askerler cezaevine ait bir minibüsle dış kapıya kadar getirildi. Burada çantaları ile minibüsten inen askerler yakınları ile hasret giderdi. Bazı muvazzaf askerler kendilerini bekleyen araçlarla cezaevinden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlamaktan kaçındı. Hakkında tahliye kararı verilen isimlerin cezaevinden çıkış işlemleri tamamlandı.. Emekli subay olan sanıklar, cezaevi dışında kendilerini bekleyen aileleri ile kucaklaşırken verilen kararın yeterli olmadığını dile getirdiler.


Balyoz davasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi 361 sanıktan 237’sinin cezalarını düzelterek onadı.

36 kişinin beraat kararı onaylandı. Daire 25 sanığı delil yetersizliğinden beraat ettirdi, 63 sanığa ceza verilmemesini kararlaştırdı. Cezaları onaylanan Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Bilgin Balanlı, Ergin Saygun, Engin Alan’ın rütbeleri sökülecek, er statüsüne düşürülecekler.

**İşte tarihi davadan kareler

**


Bir kez daha haykırıyoruz: Vatan sağ olsun

İlk kez darbe yargılaması yapan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi dün sabah tarihi kararını açıkladı. 361 sanıklı Balyoz Planı davasında 20’şer yıla mahkûm edilen emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ve MHP’li milletvekili Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkındaki 13 yıl 4 ay ile 20 yıl arasında değişen cezaları düzeltilerek onandı. 20 yıl hapis cezası alan sanık komutanlar Doğan, Fırtına ve Örnek, 15’er yıl hapis yatacak.


3 KADINDAN 2’SİNE BERAAT

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un okuduğu kısa karara göre, mahkemenin hatalı şekilde kocalık ve babalık hakkından men cezası uyguladığı 16 yıla mahkum sivil memur Güllü Salkaya ve sanık Deniz Hakim Yarbay Tülay Delibaş, delil yetersizliğinden beraat ettirildi. Ancak, emekli Albay Öğretmen Berna Dönmez’in “Babalık hakkında men edilmesi” düzeltilerek 16 yıl hapis cezası onandı. Hasdal Cezaevi’nde tek kişilik hücrelere konulan Salkaya ve Delibaş’ın tahliyesine karar verildi.

Daire, ‘sanıklara vekalet ücreti yükletilmesi kararı da aldı. Böylece, sanık komutanlara eski TCK’daki “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçu usul ve yasaya uygun görülmüş oldu.


İŞTE YARGITAY'IN GEREKÇELİ KARARI

DARBE DAVALARINA ÖRNEK

Yargıtay, Balyoz kararı ile darbe suçuna ilişkin kriterleri ilk kez belirledi. İlk darbe suçu içtihatı oluşturuldu. Karar, başta Ergenekon ve 28 Şubat davası olmak üzere darbe davaları için örnek niteliği taşıyor. Daire, Balyoz Plan Semineri için ‘Darbe suçu’ derken, başta dijitaller olmak üzere deliller ve elde ediliş şekillerine ilişkin temyiz itirazlarını reddetti. 1 ayda 17 oturumla Yargıtay tarihinin en uzun temyiz duruşmasında 96 sanık avukatının, adil yargılanma hakkının ihlali, savunma hakkının kısıtlandığı şeklindeki itirazları da geri çevrildi.


SAYGUN’U ERDOĞAN ZİYARET ETMİŞTİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, Şubat’ta sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verilen ve kalp ameliyatı geçiren emekli Orgeneral Ergin Saygun’u İstanbul’daki Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’nde ziyaret etmişti. Saygun’un 20 yıllık hapis cezası da onandı. Eski 1’inci Ordu Komutanı Saygun da yeniden hapse dönecek. Eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, Adana 6’ncı Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Nejat Bek, Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilcisi emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan’ın 18 yıllık hapis cezaları da onandı. Eski Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanı emekli Albay Dursun Çiçek’in aldığı 16 yıllık hapis cezası da onanan hükümler arasında.


25 sanığa beraat

Yargıtay, mahkeme kararı doğrultusunda 36 beraatı onadı. Aralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in öğrencisi 13 kişi de var. 25 kişi için mahkûmiyeti bozdu: “Emekli Korg. Abdullah Dalay, Tuğg. Ali Aydın, Tümg. Halil Helvacıoğlu, Jand. Binbaşı Abdurrahman Başbuğ, Albay Ahmet Necdet Doluel, emekli Tuğa. Ahmet Türkmen, Astsubay Bülent Akalın, Hâkim Albay Cumhur Eryüksel, Binbaşı Doğan Uysal, Binbaşı Gökhan Çiloğlu, Yarbay Hakan Ilıca, Binbaşı Hüseyin Polatsoy, Astsubay İlker Yunus, Albay İsmet Kışla, Albay Şafak Duruer, emekli Korg. Tevfik Özkılıç, Astsubay Tuncay Küçük, Astsubay Adem Ceylan, Deniz Astsubay Cafer Uyar, Astsubay Canatan Turgut, Astsubay Kenan Yüce, Havelsan Genel Müdürü Ömer Faruk Ağayarman, Hâkim Yarbay Tülay Delibaş, Astsubay Murat Dülek, sivil memur Güllü Salkaya.”

63 sanığa ceza yok

Gazi Albay Hasan Basri Aslan’ın da aralarında bulunduğu 63 sanığa ise ‘Sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu’ kapsamında kalması nedeniyle ceza verilmemesi kararlaştırıldı. Mahkûmiyet kararı bozulan toplam 88 sanığın tutuklu olanların tahliye edilmesi istendi.


36 beraat onaylandı

Beraatı onanan isimler: Oramiral Erdal Yıldırım, Kurmay Albay Serhat Dizdaroğlu, Albaylar Abdullah Zafer Arısoy, Albay Hakan Öktem, Binbaşı Ahmet Çetin, Binbaşılar Mustafa Aydın, Ahmet Yanaral, Yüzbaşılar Levent Güldoğuş, Altan Dikmen, Eyup Aktaş, Emekli Albay Hüseyin Bakır, Emekli Astsubay Başçavuş Ertan Karagözlü, Astsubaylar Abdil Akça, Ali Güngör, Arif Bıyıklı, Duran Ayhan, Erdinç Yıldız, Erol Ersan, Fikret Coşkun, Hakan Yıldırım, İmdat Solak, İsmail Karaoğlan, İhsan Çevik, Levent Maraş, Musa Farız, Murat Balkaş, Mustafa Kelleci, Mutlu Kılıçlı, Osman Çetin, Recep Yavuz, Rifat Gürçam, Selahattin Gözmen, Uğur Üstek, emekli Astsubaylar Murat Bektaşoğlu, Embiya Şen ve Hüseyin Durdu.


Seminere beraat

Sanık avukatlarından Haluk Pekşen, dava konusu “plan seminerine örtülü darbe gündemini bilerek katılma”nın kriter alınması için “Skandal” dedi. Pekşen, “O tarihte ABD’de, NATO’da görev yapanlar seminerden haberdar bile değil. Nasıl mahkûm ediliyorlar. Seminerde sunumu yapan benim bir müvekkilim dahil ilginç tesadüfle şimdiki Genelkurmay Başkanı’nın öğrencilerinin de olduğu 45 kişi beraat ettirildi” dedi.


Rütbe, madalya, kılıçlar gidiyor

Balyoz cezaları kesinleşince aralarında orgenerallerin de bulunduğu tüm muvazzaf ve emekli subayların rütbeleri geri alınacak. Hüküm giyen tüm askerler “er” statüsüne inecek. Haklarında hükümler kesinleşen ve ceza alan emekli/muvazzaf subaylar sadece rütbelerini kaybetmeyecek; aldıkları tüm devlet üstün hizmet madalyaları ve nişanlar ile kılıçları da geri alınacak. Kararla birlikte, hüküm giyen muvazzaf subayların ise TSK ile ilişikleri kesilecek. Ailelerinin yaşadığı lojmanları boşaltmaları gerekecek. Ceza hükümleri onananlar, askeri tesislerden yararlananamayacaklar. Hem kendilerinin, hem de ailelerine verilen askeri kimlikler alınacak. Balyoz davasında haklarındaki hüküm Yargıtay tarafından onanan muvazzaf subaylar ise eğer hizmet süreleri emeklilik hakkı kazanacak kadarsa emekli maaşı ve ikramiyelerini alabilecekler. Ancak hizmet süreleri emekli olmaya yetmeyen muvazzaf subaylar maaş alamayacaklar. Ancak hizmet sürelerine bağlı olarak kazanılmış tazminat haklarını alabilecekler.


NE KADAR YATACAKLAR

Cezası kesinleşen 237 sanık tutuklu statüsünden hükümlü statüsüne geçti. Mart 2014’teki yerel seçimlerde aday olamayacaklar ve cezaevinde oy kullanamayacaklar. Sanık komutanlar aldıkları cezanın 4’te 3’ünü yatacaklar. Bu durumda 20 yıl alanlar 15 yıl, 18 yıl alanlar, 13 yıl 6 ay, 16 yıl alanlar 12 yıl, 13 yıl 4 ay mahkumiyet alanlar da 10’ar yıl hapiste kalacak. Mahkûmiyet sürelerinden tutuklu kaldıkları süre düşülecek ve tahliye tarihleri belirlenecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler