HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Esad'ın füzeleri Türkiye'yi vurabilir mi?

Fransa'nın ardından İngiltere parlamentosu da operasyona kırmızı ışık yaktı. Ancak...

Esad'ın füzeleri Türkiye'yi vurabilir mi?

Fransa'nın ardından İngiltere parlamentosu da operasyona kırmızı ışık yaktı. Ancak ABD'nin başını çektiği batılı güçlerin Suriye'ye bir askeri operasyon yapması durumunda Esad'ın aralarında Türkiye'nin de bulunduğu muhaliflere destek veren bölge ülkelerini hedef alabileceği öne sürülüyor.


İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi, "Suriye ordusu elindeki imkanlarla Türkiye, Ürdün ve İsrail'e yönelik misilleme saldırısında bulunabilir" iddiasını ortaya attı.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot ise Esad'ın elinde tam 100 bin tane füze ve roket bulunduğunu yazdı. Gazetenin haberine göre Suriye ordusunun elinde bir kaç yüz tane 700 kilometre menzile sahip Scud-d füzeleri bulunuyor.


Peki Suriye rejiminin elindeki bu füzelerin menzilinde Türkiye'nin hangi illeri var? Sizler için Suriye'in elindeki füzeleri ve menzillerini derledik.


ESAD İSTANBUL'U BİLE VURABİLİR!

Suriye’de 2011 yılında en kapsamlı askeri tatbikatını yapmıştı. Hava ve kara kuvvetlerinin ortak provasında 300 km menzilli SCUD füzeleri de test edildi. Esad’ın elindeki füzeler Türkiye’nin her yerini vurabilecek kapasitede. İşte o füzeler ve menzilleri.


SCUD D

Suriye'nin elinde bu füzelerden 9 adet var. 400 kilo savaş başlığı taşıyan füzeler 600-1500 km menzile sahip. Bu da füzelerin menzilinde İstanbul da dahil neredeyse tüm Türkiye'nin olduğunu gösteriyor.


M-9

Suriye'nin elinde bu füzelerden 10 adet var. 600-800 km menzile sahip olan füzeler 950kg harp başlığı taşıyabiliyor. Bu da füzelerin menzilinde Ankara da dahil Türkiye'nin yarıya yakınının olduğunu gösteriyor.


SCUD B

Suriye'nin elinde bu füzelerden 7 adet var. 985 kilo savaş başlığı taşıyan füzeler 300 km menzile sahip. Bu da Suriye sınırındaki şehirlerin tamamının füzelerin menzilinde olduğunu gösteriyor.


SS-N-1B (Sepal)

Suriye'nin elinde bu füzelerden 13 adet var. 1000 kilo savaş başlığı taşıyan füzeler 300-450 km menzile sahip. Bu da Suriye sınırındaki şehirlerin tamamının füzelerin menzilinde olduğunu gösteriyor.


Suriye Ordusunun elinde ayrıca şu füze ve roket sistemleri de var:

- 300 adet kısa menzilli S-75 “Dvina” ve S-75M “Volga” füzesi. (NATO sınıfı SA-2)

- 200 adet kısa menzilli “Kub” uçaksavar füzesi. (NATO sınıfı SA-6)

- 140 adet orta menzilli S-125 “Neva” ve S-125M “Peçora” füzeleri. (NATO sınıfı SA-3)

- 60 adet kısa menzilli “Osa” hava savunma sistemi.

- 150 adet uzun menzilli S-200 “Angara”, S-200B “Vega” ve “Buk” sabit füzeleri. (NATO sınıfı SA-5)


VE SAVUNMA GÜCÜMÜZ PATRİOTLAR

Suriye'den gelen sözkonusu tehdit nedeniyle, Ankara’dan gelen talep üzerine NATO Türkiye’deki 3 ile hava savunması için Patriot (PAC-3) füzeleri yerleştirdi.

Ancak, NATO’nun Türkiye’ye konuşlandırdığı PAC 3 sistemleri Suriye’den Türkiye’ye yönelik tehdidi tam olarak ortadan kaldırmıyor.
Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a konuşlandırılan PAC - 3 sistemlerinin tehdidi azami önleme menzili 60 kilometre.
Bu da Esad’ın ordusu tarafından yapılacak balistik bir füze saldırısının neredeyse şehrin üstünde imha edilmesi anlamına geliyor. Böyle bir durumda füze imha edilse bile kimyasal serpinti tehlikesi bulunuyor. Patriotların konuşlandığı 3 ilde 3.5 milyon insan yaşıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler