HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Esmer’ avına çıktılar

Rusya’da Yegor Şerbakov isimli bir gencin ‘esmer tenli’ bir kişi tarafından öldürülmesinin ardından milliyetçiler ayaklandı.

‘Esmer’ avına çıktılar

Rusya’da Yegor Şerbakov isimli bir gencin ‘esmer tenli’ bir kişi tarafından öldürülmesinin ardından milliyetçiler ayaklandı. Dazlaklar, önceki akşam sebze halini basıp Azerbaycan ve Ermeni kökenlilerin tezgâhlarını dağıttı. 400 aşırı milliyetçi Rus ile 1.200 Kafkasya kökenli kişi gözaltına alındı.


Moskova’da pazar akşamı yaşanan aşırı milliyetçi isyanı, 10 Ekim akşamı Biryulovo semtinde işlenen bir cinayet tetikledi. 25 yaşındaki Rus genci Yegor Şerbakov, kız arkadaşıyla evine dönerken apartman girişinde “esmer” tenli bir saldırgan tarafından bıçaklandı.


Genç adam, olay yerinde can verdi. Cinayetin Kafkasya kökenli biri tarafından işlendiği söylentisi üzerine halk protesto yürüyüşü düzenledi. “İşinizi yapmıyorsunuz. Yegor’un katilini bulun” diye güvenlik güçlerine tepki gösterdi. Şerbakov’un katilinin başına 1 milyon ruble (60 bin TL) ödül koyan polis, çok yönlü soruşturmanın sürdüğünü belirtse de tepkileri yatıştıramadı.


Dazlaklar devrede: Pazar sabahından itibaren kentin farklı bölgelerinden aşırı milliyetçi dazlak çeteleri, Biryulova semtine akın etti. Sayıları bin kadar olan eli sopalı gruplar önce semtin AVM’sine saldırıp vitrinleri yere indirdi, mağazaları yağmaladı.


Kafkas cumhuriyetlerinden azınlıkların toplu halde yaşadığı semtte resmen “esmer tenli” avı başladı. Dazlak çeteleri akşam saatlerinde ise sebze halini basıp genelde Ermeni ve Azerbaycan kökenli kişilerin tezgâhlarını devirdi. Dün sabaha karşı 400 saldırganın yakalandığını açıklayan polis, dün sabah saatlerinden itibaren de sebze haline operasyon düzenledi. Burada çalışan bin 200 kişi şüpheli bulunarak gözaltına alındı. Türk tarım ürünlerinin de getirildiği hal, ikinci bir emre kadar kapatıldı.


Kurban Bayramı endişesi

Moskova’nın Biryulova semtinde hafta sonu yaşanan milliyetçi isyan, Kurban Bayramını kutlamaya hazırlanan Müslüman ahalide endişe yarattı. Rusya Müftülüğü, cemaati olası provokasyonlara karşı uyararak sokakta kavga çıkarmak için laf atan gruplarla tartışmaya girilmemesi tavsiyesinde bulundu.


Rusya yönetimi suskun

Rusya yönetimi, kentte tansiyonu yükselten olayların ardından suskunluğunu korurken, bir cinayetin nasıl toplu bir milliyetçi isyana dönüştüğünü ise sosyologlar açıklamaya çalıştı. Toplum bilimcilere göre, aşırı milliyetçiliğin hortlamasında hem iktidar, hem de muhalefetin vatanseverliğe sık sık vurgu yapması, koz olarak kullanması toplumda da bu eğilimin artmasına yol açıyor.





Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler