HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Geleceğin 10 sıradışı mesleği

İleri eğitimi desteklemek amacıyla 1960’tan beri hizmet veren Canadian Scholarship Trust Plan’in yaptığı araştırma geleceğin ilginç mesleklerini ortaya koyuyor.

Geleceğin 10 sıradışı mesleği

İleri eğitimi desteklemek amacıyla 1960'tan beri hizmet veren Canadian Scholarship Trust Plan'in yaptığı araştırma geleceğin ilginç mesleklerini ortaya koyuyor.

Bunlardan ilki nostalji uzmanları. Nostalji uzmanları yeterince parası olanlar için hangi dönemde yaşamak istiyorlarsa o dönemin iç mekanlarını tasarlayan zaman ve mekan mimarları olarak öne çıkıyor. Bu meslek için aranan özelliklerin başında bir dönemi olduğu gibi yeniden yaratmak değil, o dönemin yaşattığı ruhu yaratmak var.


Uzaktan cerrahi yönteminde uzmanlaşan telecerrahlar, tıp dünyasında devrim yapacak. Geleneksel eğitimin yanında robotik yeteneklerini de geliştirmeleri beklenen telecerrahlar, insan hayatını yönlendiren hızlı bilgi akışına ve gözlem sağlayan çeşitli video sistemlerine hâkim olacaklar.


Ormanlara, nehirlere, okyanuslara iyi davranmadık. Yüzyıllardır doğanın bize sunduğu kaynakları sömürüyoruz ancak doğadan aldıklarımızı geri verdiğimiz söylenemez. 21.yüzyılın en büyük sorunlarından biri doğal kaynakların tükenmesi olabilir.

İşte bunu engellemek için, bir zamanların çiftçileri, yeşillendirici olacaklar. Bitkileri, hayvanları, kısacası doğanın sunduğu tüm nimetleri seven, çiftçilik yapabilen, ekin ve toprak verimliliği konusunda bilgili her insan bu mesleğe yönelebilecek.


Çöp tasarımcıları eldeki yüksek kaliteli çöpü en verimli şekilde geri dönüştürerek başka ve yeni bir ürün var edecekler. İş tanımlarında çöp miktarını azaltmak ve çöpsüz bir gezegen oluşturmak da var. Oyuncak, tekstil ve mobilya sektörlerinde üretim yapan şirketler kullandıkları malzemeleri kontrol etmeleri için çöp tasarımcılarına ihtiyaç duyacaklar.


Bir iş kurdunuz. Çalışanlarınız var. Sabah 09:00, akşam 18:00 saatleri arasında olacaklar belli gibi görünüyor. Ancak değil.

Potansiyel aksilikleri, zaman kayıplarını, çalışanların yaşadığı motivasyon eksikliklerini engellemek sadelik uzmanının işi olacak. İnsanların nasıl çalıştıklarını ve hangi koşullarda en keyifli, dolayısıyla verimli hale geldiklerini bilen sosyal bilimciler bu meslek için ideal adaylar arasında. Ayrıca düşünsel ve yönetimsel süreçlerle ilgili eğitim almanız da gerekebilir.


Evraklar, belgeler, bürokrasi… Hastanelerin dayanılmaz bir hal almasını ve hasta yakınlarının daha fazla sorunla karşılaşmasını engelleyen bir kahraman var: Sağlık Navigatörü. Sağlık sistemi bilgilerinizi sosyal becerilerinizle bir araya getirebiliyorsanız ve hastanın ailesini en doğru doktor, eczacı ve hemşireyle tanıştırabiliyorsanız bu iş sizin için ideal olabilir.


Dünya yaşlanıyor. 2030'a geldiğimizde 65 yaşın üzerindeki insan sayısı her zamankinden fazla olacak. İnsan, hayatın sonuna yaklaştığı ama henüz orada olmadığı yılları kendine acıyarak geçirmek dışında ne yapacağını pek bilmiyor.

Ölüm terapistleri, evraklardan ölümü kolaylaştıracak yollara kadar her konuda kişiyi bilgilendirirken yasal ve psikolojik destek sağlayacaklar. Sosyal hizmetler, sağlık, eğitim ve psikoloji alanlarında deneyimi olanlara tavsiye edilir.


Oyunlaştırma Tasarımcısı, insanlara sıkıcı ya da zor gelen aktiviteleri oyunlaştırarak motivasyon yükseltmek, ruhsal durum iyileştirmek, ilham vermek ya da müşteri deneyimini güzelleştirmek gibi sonuçlar elde etmeye odaklanacak.


Kendini kullanan arabaların çağına girdik. Robotların hayatımız üzerindeki etkisi giderek büyüyor. Yakın gelecekte ev robotlarının insana hizmet etmesi ve insanın bakımından sorumlu olması halinde hangi ihtiyaç için hangi robotun gerektiğine karar veren biri olacak: Robot Danışmanı.

Danışman bu aşamadan sonra müşteriler robotlarından memnun olmazlarsa daha iyi seçenekler ve müşteri hizmeti sunmaktan da sorumlu olacak.


Medya remiksajcısı, sanat tarihinden, popüler kültürün tüketime açık sembollerinden, yeni medyanın nimetlerinden yararlanarak geleceği şekillendirecek eserler ortaya çıkaracak. Bağımsız çalışma biçimini benimseyen medya remiksajcısı müşterilere özel içerik oluşturacak.

Birçok organizasyon, etkinlik, toplantı için vazgeçilmez haline gelecek remiksajcılar, kendi meslek dallarını, müşteri tabanlarını ve çalışma düzenlerini yaratacaklar.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler