HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gezi Parkı olayları nasıl başladı?

Türkiye günlerdir Gezi Parkı eylemlerini, olayları konuşuyor. Peki Taksim Gezi Parkı olayları nasıl başladı, nasıl yayıldı? neler yaşandı? İşte gün gün Gezi olayları

Gezi Parkı olayları nasıl başladı?

Taksim'deki Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yıkıldı. 4-5 ağaç da taşınmak üzere yerinden söküldü. Taksim Dayanışma grubu eyleme başladı, 40-50 kişilik grup çadır kurup parkta sabahladı.

Sabah eylemcilerin sayısı arttı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu. Zabıta ve polis müdahalesi geldi. Sembol fotoğraf 'Kırmızılı Kadın' da o gün çekildi. Bu arada parktaki nöbete katılanların sayısı da artmaya başladı.

Perşembe günü polis ekipleri eylemcilere müdahale etti. Olaylar sırasında çadırlar yandı.

Sabaha karşı 05.00 sularında polis parktaki eylemcilere bir kez daha müdahale etti. Eylemciler akşama kadar nöbet tuttu. Akşam saatlerinde hızla sayı arttı.

İstanbul'daki olaylar hız kazandı. Polisin sert müdahalesi sonrası ortalık karıştı. O gün BDP'li Sırrı Süreyya Önder de yaralandı. Eylemler hızla diğer illere de yayıldı. Ankara, İzmir, Mersin, İzmit, Konya, Manisa gibi pek çok kentte gösteriler yapıldı. Aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Polisin özellikle Taksim'deki sert müdahalesi büyük tepki topladı. Geceyarısı kameralara yansıyan bir görüntü çok konuşuldu.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Gezi Parkı'na ilk müdahalenin başladığı 31 Mayıs Cuma günü borsa daha çok ekonomik veriler ve yurtdışında yaşanan gelişmeler sonrasında günü 1.180 puan düşüşle 85.990 puandan kapamıştı.

Eylemciler İstanbul’un Anadolu yakasında toplandı ve Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyüşe geçti. Grubun Beşiktaş’a varmasının ardından polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kadıköy ve Anadolu yakasının diğer kesimlerinden de birçok protestocu Taksim’e varmak için yürüyüşe başladı. CHP Kadıköy mitingini iptal etti. Yaşanan gerilim ve polis müdahalesi sonrası Taksim açıldı. Eylemciler Gezi Parık ve Taksim'i doldurdu.

Ancak kısa bir sonra olaylar Beşiktaş'ta başladı. Polisten göstericilere müdahale geldi.
Ankara’daki gösteriler 1 Haziran'da da devam etti. Öğlen saatlerinde Güven Park’ta toplanan göstericilere, polis gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Başbakanlığa yürümeye çalışan göstericilere de müdahale geldi.

Göstericiler saat 16:00’dan sonra tekrar toplanmaya başladı. İstanbul gibi Ankara’da da polisin geri çekilmesinin ardından protestocular Kızılay Meydanı’na girmeye başladı. 1 Haziran itibarıyla 48 ilde, 90'nın üzerinde gösteri yapıldığı açıklandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, 939 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

O gün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklama yaptı, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Gece yarısı maskeli bir grup Beşiktaş Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi önündeki polislere saldırdı, 7 memur yaralandı. 2 Haziran pazar sabahı itibarıyla Taksim'de ortaya iki farklı görüntü çıktı. Ters çevrilmiş, zarar verilmiş polis araçları, canlı yayın araçları, belediye otobüsleri... Bir diğer yanda ise Taksim'i temizleyen eylemciler.

2 Haziran pazar günü başta İstanbul olmak üzere Ankara'dan, İzmir'e, Eskişehir'den Adana, Samsun, Tunceli'ye kadar pek çok ilde eylemler sürdü.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 28 Mayıs'tan 2 Haziran'a kadar 67 ilde 235 eylem yapıldığını, bin 730 kişinin gözaltına alındığını, zararın 20 milyonu bulduğunu belirtti.

Beşiktaş'ta akşam saatlerinde başlayan eylemler de yine sabaha kadar devam etti. Beşiktaş'ta bir iş makinesini ele geçiren eylemciler polisin üzerine sürdü. Beşiktaş'taki olaylar sırasında bir camii de adeta revire döndü.

Eylemler, Ankara, İstanbul, İzmir gibi pek çok ilde sürdü. Sabah saatlerinde sakin olan Taksim, akşam saatlerinde yeniden doldu. Ankara'da gün boyu eylem ve müdahale vardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fas ziyareti öncesi ve Fas'ta Gezi Parkı eylemlerine değindi. 'Tencere tava, hep aynı hava' diyen Başbakan, olayların iç ve dış bağlantılı, organize olduğunu belirtti.

Aynı gün Cumhurbaşkanı Gül "Demokrasi demek sadece seçim değildir, mesajlar alınmıştır" dedi. Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etti.

Antalya'da lise öğrencileri eylem yaptı. Gece geç saatlerde ise Hatay'dan acı bir haber geldi. 22 yaşındaki Abdullah Cömert yaşamını yitirdi. İlk açıklamada Cömert'in ateşli silahla başından vurularak öldüğü duyuruldu. Otopside ise ateşli silah izine rastlanmadı.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Taksim Gezi Parkı eylemcilerine polisin sert müdahalesinin tetiklediği, İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye yayılan protestolar ve sokak çatışmaları özellikle yabancı yatırımcıların gözünde Türk piyasaları hakkındaki risk algılamalarını olumsuz etkiledi.

Bu olaylar sonrasında Pazartesi günü borsa tarihinin en büyük düşüşlerinden birini yaşayarak 5526 puan düşüşle 80.463 puandan açıldı. Diğer taraftan, dolar/TL kuru 1.90 seviyesine ulaştı. Açılış sonrasında satışların yoğunlaşmasıyla birlikte 79.047 puanlara kadar gerileyen endeks, bu seviyeden tepki alımları gördü. Endeks ilk seansı yüzde 6.67 kayıpla 80 bin 253 puandan tamamladı. İkinci seansın açılmasıyla birlikte satışlar yeniden derinleşmeye başladı. Endekste kayıplar yüzde 10'u geçti. Endeks günü 9006 puan düşüşle (yüzde 10,47) 76.983 puandan kapattı.

4 Haziran'da Başkent Ankara'da yoğun bir trafik yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Vekili Bülent Arınç'ı ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önderi'i kabul etti. Arınç, yaptığı açıklamada "O ilk olayda, çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır, haksızdır. O yurttaşlarımdan özür diliyorum". dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye'deki olayların Ortadoğu ülkeleri değil, gelişmiş ülkelerde yaşanan meselelerden olduğunu kaydetti.

Akşam Taksim'deki Gezi Parkı'nda adeta şölen havası vardı. Binlerce genç Gezi Parkı'nda toplandı, halaylar çekildi, şarkılar söylendi. Çarşı grubu da kortejle Taksim'e geldi. Geceyarısı Dolmabahçe'de polis müdahalesi vardı.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşme sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Taksim olayları hakkında ılımlı görüşler sunması piyasaları olumlu etkiledi.

Pazartesi günü yaşanan sert düşüş sonrasında Borsa, günü gördüğü tepki alımları sonrasında yaklaşık yüzde 5 artışla tamamladı.

Bist 100 Endeksi gün içerisinde 78.413 - 81.146 bandı arasında işlem görmesinin ardından yüzde 4,87’lık yükseliş ile 80,733 seviyesinden günü kapattı.

İzmir’de eli sopalı timler eylemci gençlere saldırırken görüntülendi. Bunların sivil polis olduğu ortaya çıktı. Eli sopalı timler daha sonra Adana ve Antalya’da görüntülendi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Demokratik tüm talepleri dinlemeye hazırız' dedi.Çatışmalar ise Gümüşsüyü tarafında yoğunlaştı. Eylemciler adına bir grup Ankara'da Başbakan Yardımcısı Arınç'la görüştü. Sendikalar eylemcilere destek için bir günlük iş bıraktı.

Borsa İstanbul (BIST), satış ağırlıklı bir seyir izledi. İlk seansta satış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 Endeksi, 79.600 civarına kadar geriledi.

İkinci yarıda yoğunlaşan satış baskısı ile 78.800 seviyesine gevşeyen Endeks, kapanışa doğru gelen tepki alımları ile 80.000 bölgesinin üzerine çıktı ve günü 79.636.79 puan ile (yüzde 1.36)1096.46 puan düşüşle tamamladı.

Bir acı haber de Adana’dan geldi. Göstericilerin peşinden koşan komiser Mustafa Sarı üstgeçitten düşerek yaşamını yitirdi.Gezi Parkı’nda Miraç Kandili kutlandı. Twitter’da olayları tahrik ettikleri iddiasıyla çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir Büyükşehirin CHP'li, Ankara Büyükşehirin ise AK Parti'li belediye başkanları eyleme destek için iş bırakan sendika üyelerini yevmiye kesme ve işten atmayla tehdit etti. Başbakan Erdoğan ise Tunus’tan gezi parkıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Aynı gün borsada düşüş yaşandı.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Başbakan Erdoğan'ın yurtdışında Gezi Parkı olaylarına ilişkin sorulara verdiği cevaplar borsada satışların derinleşmesine neden oldu.

Güne yurtdışı borsaların etkisinde kötü bir başlangıç yapan BIST, ikinci seans başında 800 puan ekside 78.800 seviyelerinde seyrediyordu. Tunus'ta temaslarda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında Taksim Gezi Parkı'na ilişkin gelen sorulara verdiği cevaplar sonrasında borsada satış baskısı derinleşti.

Yılın en düşük seviyesine gerileyen borsa, 73 bin 33 seviyelerini gördü. Borsada bir ara kayıplar yüzde 8'i geçti. Satış baskısı ile hızla 73000 bölgesine geri çekilen Borsa İstanbul kapanışa doğru bir miktar toparlanarak günü 75895 puan ile (yüzde 4.70) 3741 puan düşüşle tamamladı.

Bu gelişmeler çerçevesinde gösterge faizde ve döviz tarafında hızlı yükselişler görüldü. Gösterge tahvilde faiz yüzde 6.78'e çıkarken, piyasaların kapanış saatleri itibari ile doların satış fiyatı 1.90'a yükseldi. Euro ise, 2.5040 TL'ye çıktı.

Başbakan Tunus’tan İstanbul’a döndü. Binlerce kişi Başbakan Erdoğan'ı karşıladı. Erdoğan ‘Çevreci kardeşler gelin konuşalım’ dedi. AB ve ABD’den eylemlere sert müdahale edilmesini eleştiren mesajlar geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının tonunun son siyasi gerginliklere ilişkin yumuşamaya işaret etmesi ve ABD istihdam verilerinin Fed'in tahvil alımlarına kısa sürede ara vermeyeceği beklentisini doğurmasıyla Borsa günü yüzde 3.21 yükselişle 78.332 seviyesinden tamamladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Swissotel'de 'Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek' konulu konferansa katıldı. Avrupa Birliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, sözü Taksim Gezi Parkı'na getirdi ve AVM yapılmayacağını söyledi. Çevrecilere seslenerek "Gelin birlikte mücadele edelim" dedi ve faiz lobisine yüklendi.

Yükselişte reyting şirketi Fitch'ten gelen ve yaşanan gerginliğin henüz Türkiye'nin notuna baskıda bulunmadığını belirten açıklama da etkili oldu. Başbakan Erdoğan'ın konuşma yaptığı dakikalarda gösterge tahvil faizi günün en düşük seviyesi olan 6,20'ye çekildi.

GS, BJK VE FB taraftar grupları birleşip Taksim'e yürüdü. AK Parti Ankara ve İstanbul’da miting yapma kararı aldı. Ankara'da ise çatışmalar yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir topbaş 'AVM, otel, rezidans yok, kışla yapılacak' dedi.

Başbakan Erdoğan Mersin ve Ankara'da toplanan binlerce vatandaşa hitap etti, değerlendirmeler yaptı. Türkiye'nin bir çok yerinde yine eylemler vardı. İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu sosyal medya üzerinden 'Bin gönül için bin kez özür dilerim' mesajı attı.

İstanbul'da eylemcilerin sığındığı camiye ilişkin 'eylemciler birayla geldi, bira içti' iddiaları üzerine müftülük soruşturma başlattığı öğrenildi. Akşam saatlerinde Taksim’de çatışmalar yaşandı. Vali Mutlu 'Gezi'ye kesinlikle müdahale edilmeyecek' dedi.

Gezi Parkı protestolarının hafta sonunda devam etmesi, beklenen ılımlı açıklamaların gelmemesi ve konjonktür uygun olmadığı için Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı iptal edilmesi nedeniyle piyasalar satıcılı bir seyir izledi.

BİST günü yüzde 2.48 kayıpla 76.386 seviyesinden tamamladı. Kayıplarda beklenen ılımlı açıklamaların gelmemesi etkili oldu. İlk seansta 76.000 seviyesinin altına sarkan BIST 100 Endeksi, en düşük 75.985 puanı gördükten sonra tepki alımlarıyla 77.400 seviyesine yükseldi.

Sabah Taksim’de çatışmalar başladı. Polis Taksim çevresindeki yasadışı pankart ve flamaları indirmek için alana girince bazı gruplarla çatışmalar yaşandı. Polis aracı molotofla yakıldı. Molotof atan kişiler en çok konuşulan isimler oldu. Polis SDP binasını basıp 70 kişiyi gözaltına aldı.

Grup toplantısında Başbakan ‘Kusura bakmayın bu Tayyip Erdoğan değişmez’ dedi. Gece ise polis gezi parkındaki eylemcilere yeniden müdahale etti. Olaylar sabaha kadar sürdü.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Yurt dışı piyasalardaki olumsuz görünüm ve çevik kuvvet polislerinin Taksim Meydanı'na girmesinin tedirginliğinde Borsa İstanbul’un güne zayıf başlayacağı tahmin edilmekteydi. Ancak seans açılmadan hemen önce Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma önlemleri alacağını açıklamasıyla, endeksi güne yükselerek başladı.

Son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirten Merkez Bankası, gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarının başlatılmasına karar verildiğini açıkladı. 1.90'ı test eden dolar kuru ise, 1.88'li seviyelere geriledi.

Bu açıklama sonrasında endeks, 78.110 puana kadar yükselse de yeniden açılış seviyesine geri çekildi. Yurt dışı piyasalarda artan satış baskısı ve yurt içinde yükselişlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesinin ardından günün ikinci yarısında BIST satış baskısı gördü.

Borsada kayıplar bir ara yüzde 2'yi geçti. Endeks, 74.400 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu seviye itibari ile borsada 22 Mayıs zirvesinden bu yana yaşanan kayıp ise yüzde 20,3 olarak gerçekleşti. Endeks, günü 1.345 (yüzde 1.76) puan düşüşle 75.041 puandan tamamladı.

İstanbul'da sakin bir atmosfer vardı. Akşam üzeri Taksim'de piyano konseri verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem Gezi Heyeti hem de Necati Şaşmaz ve Hasan Kaçan'la görüştü. AK Parti Gezi Parkı'na Topçu Kışlası'na ilişkin referandum/plesbisit gündeme getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarından moral bulan Borsa İstanbul, önceki gün yaşanan düşüş hareketinin ardından tepki alımları ile yükseldi. Gezi Parkı protestolarına yönelik belirsizlikler yükselişi sınırladı.

İlk seansta alım ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 Endeksi, 76700 bölgesine yükseldi. İkinci yarıda alımların devamıyla en yüksek 76900 puanın görüldüğü Borsa İstanbul'da gelen satışlar 76000 bölgesinde karşılandı. Endeks günü 76880.65 puan ile (%2.45) 1839 puan artışla tamamladı.

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 11 kişiden oluşan Gezi Parkı heyetine Topçu Kışlası için “Referandum yapalım” önerisinde bulunduğunu açıkladı.

Başbakan Erdoğan TESK heyeti ile görüştü. Görüşmede Gezi Parkı eylemleri ele alındı. Erdoğan esnaflara, ''İçişleri Bakanıma talimat verdim. 24 saat içinde bu iş bitecek'' dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gezi Parkı eylemcilerine "Yüz yüze de görüşelim. Uygun bir mahalde buluşalım" çağrısı yaptı.

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili olarak sanatçı Hülya Avşar ile görüştü.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili açıklama yaptı. Güler, "Kamuoyuna açıklıyorum. Oradaki çadırlara benzin dökülüp yakılmak istendi arkadaşlar bunları engelledik" dedi.

İşte Gezi Parkı Protestolarının Piyasalara Gün Gün Etkisi:

Gün boyunca yüzde 1'in üzerinde artışla işlem gören BIST, kapanış dakikalarında gelen satışlarla ekside kapandı.

Yurtdışı borsalardaki olumsuz havaya rağmen, gün boyu artıda hareket eden Borsa İstanbul, kapanış seansında bazı hisselere gelen sert satışlarla sarsıldı. BİST günü yüzde 0.51 kayıpla 76.488 seviyesinden tamamladı. Borsa'da, 76.500 bölgesine gevşeme yaşandı.

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı protestosunda yer alan bazı eylemcilerle ve sanatçılarla görüştü. Gerek hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik, gerekse toplantıya katılan sanatçılar ve Taksim Platformu üyeleri, Başbakan Erdoğan’ın yargı süreci ve yapılacak olan halk oylaması öncesinde parka dokunulmayacağının teminatını verdiğini söylediler. Ayrıca hükümet tarafından polisin orantısız güç kullanmasına yönelik soruşturmanın yapılacağı yönünde mesajlar geldi.

Görüşmeden sonra yapılan açıklamaların piyasaları rahatlatıcı bir etki yaptı. Borsa İstanbul (BIST), 1539 puan artışla 78.028 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 2,01 oranında değer kazandı.

Gezi Parkı protestolarının sonlanması için atılan adımlarla BİST'de yükseliş yüzde 3'ü geçti.

Hafta başında 1,91'e yaklaşan dolar, Merkez'in müdahalesi sonrası düşmeye devam ediyor. ABD Doları üst üste dört gündür düşüyor.

Salı günü ABD Doları'nın 1,91'e yaklaşmasının ardından MB'nin müdahalesi ve uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak düştü.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler