HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir?

Her bitki potansiyel bir şifa kaynağıdır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte sıklıkla baş göstermeye başlayan hastalıklara bakalım hangi bitkiler iyi geliyor...

Hangi bitki hangi hastalığa iyi gelir?

Her bitki potansiyel bir şifa kaynağıdır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte sıklıkla baş göstermeye başlayan hastalıklara bakalım hangi bitkiler iyi geliyor...


ÇÖREK OTU

Çörek otunun anne sütünü arttırma, idrar söktürme, iştah açma ve adet düzenleme etkileri bulunur. Mutfaklarda süsleme ve aromatik etkisi için kullanılır. Ayrıca son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar da bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri tespit edilmiş, Mikroplar, virüsler ve mantarlar üzerinde etkili oldukları keşfedilmiştir. Bazı ülkelerde AIDS tedavisinde kontrollü olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Ayrıca çörek otu yağı cilt hastalıkları, saç kıran hastalığı ve siğil tedavisinde yararlıdır. Yaraların çabuk iyileşmesi, hücrelerin yenilenmesi, hormon sisteminin düzgün çalışmasında ve ruh halinin düzenli olmasında faydalı olan çörek otu aynı zamanda çeşitli damar hastalıkları, alerji, kan şekerinin düzenlenmesi ve mide hastalıklarına iyi gelir.


DALAK OTU

Haziran ile Eylül arasında açarn bu bitki güzel bir kokuya sahiptir. Bitkinin tadı acı olup, yaprağı kadifeye benzer yapıdadır.

Bu bitkinin en büyük özelliği böbrek ve mesanede bulunan taşları eritmede faydalı olmasıdır. Dalak tıkanıklığı hastalığına iyi gelir ve vücuttaki şişliklere yararlıdır.


HAVLICAN

Eski çağlardan itibaren ilaç ve baharat olarak kullanılan şifalı havlıcan bitkisi, güzel görünüşü nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılılır. Havlıcan ağız kokusunu yok etme, hazmı kolaylaştıran ve gaz giderme etkisi olan yararlı ve şifalı bir bitkidir. Soğuk algınlığına faydalıdır. Baş dönmesi ve baş ağrılarına, bronşit hastalığına iyi gelir.

Ayrıca bu bitkinin kökleri şekerleme ve çikolata türlerinde kullanılır.


HAZANBEL

Karaciğer, Safra kesesi ve dalak için yararlı bir şifalı bitkidir. Diş etlerini güçlendirir. Ayrıca terletici etkisi olduğu için, nezle ve grip tedavisinde de yararlanılır. Vücuttaki fazla suyu dışarı atar. Akciğer kanseri tedavisinde faydalı olup, prostat rahatsızlıklarına da iyi gelir


KARANFİL

Karanfil beş duyu organı ve hafızayı kuvvetlendirir. Beyine güç verir. Antiseptik özelliği bulunan karanfil, kalp hastalıklarına da iyi gelir.


KİMYON

Koku aroması nedeniyle baharat olarak kullanılan bu bitki, Türkiye’nin ihraç ürünlerindendir.
Özellikle karın bölgesinde oluşan gazların giderilmesi üzerinde etkilidir.

Hazımsızlıkta kullanılır. Anne sütünü arttıran bir etki gösterir. Sarı Kantaron ile birlikte ruhu rahatlatır ve hafif depresyon üzerinde etki yapar.


KEDİ OTU KÖKÜ

Bu bitkiye, kediler kokusunu çok beğendiği için bu ad verilmiştir.
Bitkinin sakinleştirici, rahatlatıcı ve uyku yapma özelliği bulunduğundan, stres ile birlikte seyreden kas spazmlarına iyi gelir, uykusuzluk tedavisi için faydalıdır.


MELİSA OTU

Bu otun adı Yunanca'da arı anlamına gelen Melisadan gelmektedir. Bu yüzden de Anadolu kültüründe, arının yavrulaması diye tabir edeceğimiz oğul verme olayında, kokusu ile arıları yönlendirici rol oynadığından 'oğul otu' olarakta adlandırır. Oğul otu yani melisa tüm sindirim sistemi rahatsızlıklarına; gaz, kramp şişkinlikte yardımcıdır.

Şifalı bitkiler arasında iyi bir yere sahip Melisanın en önemli kullanım alanı olarak, sinirler ve sinirsel rahatsızlıklar üzerine etkisini göstermektedir. Stres, depresyon, uyku sorunları, sinir zafiyetleri, endişe olma durumlarının en iyi ilacıdır. Ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Görme gücünü arttırırken, hafızayı da kuvvetlendirir. Tansiyonu düşürürken kulak çınlamasına da iyi gelir.


REZENE

Rezene maydonozgillerden bir bitkidir. Mide ve bağırsak gazlarını giderici, sinirleri ve ağrıları yatıştırıcı, iştah açıcı, idrar söktücü ve anne sütünü artırıcı özellikleri bulunur.

Boğmaca, dalak hastalıkları ve idrar yapma zorluğunda yararlıdır. Kansızlığı giderir ve kalp, romatizma gibi hastalıklarada iyi gelir. Ayrıca bronşları boşaltmaya da iyi gelir.


SAFRAN

Yemeklere sarı renk veren safran, kozmetik sanayinde de kullanılır. Bazı yöresel yemeklere ise baharat olarak dahil olmaktadır. Cildi güzelleştirme özelliği de bulunan çok yararlı safran bitkisi, mide hastalıklarına iyi gelir, iştah açma özelliğinin yanı sıra, mideyi sakinleştirici etkisi de vardır.


SAFRAN

Yemeklere sarı renk veren safran, kozmetik sanayinde de kullanılır. Bazı yöresel yemeklere ise baharat olarak dahil olmaktadır. Cildi güzelleştirme özelliği de bulunan çok yararlı safran bitkisi, mide hastalıklarına iyi gelir, iştah açma özelliğinin yanı sıra, mideyi sakinleştirici etkisi de vardır.


SAKIZ AĞACI

Tükürük salgısını arttırdığı için, çene kaslarını kuvvetlendirir. Ayrıca midenin daha sistemli ve düzenli çalışmasını sağlar. Bitki haşlanıp suyu ile vücut yıkandığı takdirde yaralar iyileşir. Diş etlerini kuvvetlendirir. Karın ağrılarına iyi gelir ve ishali keser.


GOTU KOLA

Hint tıbbında önemli bir yere sahiptir.Yara iyileştirmede kullanılan bu ot cilt sorunu olanlar için bir seçenek olabilir. En fazla kullanımı ise, toplar damarlar üzerindeki etkileri sebebiyle selülit ve varis tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca hemoroid rahatsızlığında da faydalıdır.


SIĞIR KUYRUĞU

Çiçekleri ve yaprakları yaz aylarında toplanıp gölgede kurutulan bu bitki verem hastalığında kullanılır, romatizma ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Balgam söktürür, göğsü yumuşatır. Karaciğeri güçlendirerek egzamaya iyi gelir. Uyku sorunu yaşayanlar için hafif uyku verici etkisi bulunmaktadır.


CEVİZ AĞACI

Ulu bir ağaç olan ceviz ağacının meyvesi olan ceviz nişastalı ve yağlı bir bitkidir. Yaprakları, meyvesinin üzerindeki yeşil kabukları ve yağı tıpta kullanılır.
Bu ulu ağacın yaprak ve kabuklarından hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığa iyi gelir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalıklarında hem besleyici, hem de tedavi edici özelliği bulunur.

Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donmasına, deri çatlaklarına yararlıdır. Saç ve elleri boyamak için de kullanılan ceviz çok güçlü bir besin kaynağıdır. Bu nedenle fazla yenmemesi gerekir. Ceviz yağı, raşitizm hastalığı ve sıracada yararlıdır. Kabızlığa iyi gelir. Bağırsak solucanlarını düşmek için faydalı olup, derinin yanmasını engelleme özelliği de mevcuttur.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler