HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

100 dakika yaşadı ama tarihe geçti

Sadece 100 dakika yaşadı, öldükten sonra böbrekleriyle bir başkasına hayat verdi.

100 dakika yaşadı ama tarihe geçti

Sadece 100 dakika yaşadı, öldükten sonra böbrekleriyle bir başkasına hayat verdi.

İngiltere, ülkenin en küçük organ bağışçısını konuşuyor.

Teddy (solda) adı verilen bebeğin böbrekleri bir başka yetişkine nakledildi.


Teddy, böylece bir hayatı kurtardı ve aynı zamanda ülkenin en küçük organ bağışçısı oldu.


İngiltere tıp tarihine geçen bu olay geçen yıl yaşandı.

İkiz bebeklerinden birisini doğduktan 100 dakika sonra kaybeden anne-baba, aslında Teddy'in uzun yaşamayacağını önceden biliyordu.

Zira Teddy'e daha anne karnındaykenkafatası ve beyninin gelişmesini engelleyen ölümcül bir hastalığa yakalandığını teşhisi konulmuştu.


Ama Anne Jess Evans, "Sadece on dakika, bir saat ya da bir günlüğüne de olsa oğlu ile tanışmak istediğini” söyleyerek kürtaj olmayı reddetti.


Anne Evans ve baba Mike Houlston,oğullarının bir başka kişinin hayatını kurtarmış olmasından büyük bir gurur duyuyor: "O bir kahmaran gibi yaşadı ve öldü. Onunla duyduğumuz gururu tarif etmek imkansız...”


Teddy'ninikiziyse şimdi bir yaşına bastıve gayet sağlıklı. Aile onunla teselli buluyor.




Organların boyu, sağlık durumunu ve hastalık riskini belirlemeye yardımcı olabilir.

Organların boyunun hangi hastalıkların habercisi olduğuna ilişkin Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar var.


Küçük kulaklıların, egzama ve böbrek hastalıklarına daha sık yakalandığı belirlendi. Leicester Üniversitesi Hastanesi'nden George Murty, küçük kulaklarda, küçük kulak kanallarının bulunduğunu belirtti.


Kanalların, deriyle örtülü olduğunu ve birikintilerin atılması gerektiğini ancak küçük kulaklarda dışa atımın zorlaştığını, bu durumun da egzamaya davetiye çıkardığını vurguladı.


Murty, küçük kulakların göz seviyesinin çok altında olmasının böbrek hastalıklarına işaret ettiğini ancak bunun sebebinin henüz bilinmediğini belirtti.


Büyük dile sahip olanlarda uyku apnesinin daha sık görüldüğünü belirten Murty, dilin uyurken soluk borusuna doğru katlanarak hava kanalını tıkadığını, tıkanma küçükse horlandığını açıkladı.


Tıkanmanın büyük olması halinde ise apnenin ortaya çıktığına, çoğu durumda kişinin 30 saniye nefesinin kesilebileceğine dikkati çekti.


El parmaklarının boyunun depresyon ve prostat kanseri riskinin habercisi olabileceği belirlendi.


Warwick Üniversitesi'nden bilim adamları prostat kanserine yakalanan 1500 kişinin elleriyle 3 bin sağlıklı kişininkini karşılaştırdı.


İşaret parmağı, yüzük parmağından uzun olanların prostat kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu görüldü.


Bilim adamları bunun, anne karnında maruz kalınan testosteron seviyesinden kaynaklanıyor olabileceğini, az testosterona maruz kalanların işaret parmağının daha uzun olduğunu belirtti.


Alberta Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırma ise genellikle kadınlarda olduğu gibi, işaret parmağı yüzük parmağından uzun erkeklerin daha depresif olduğunu gösterdi.

Depresyonun, rahimde maruz kalınan testosteron seviyesiyle bağlantılı olabileceği ileri sürüldü.


Ayakta ikinci parmağın baş parmaktan uzun olmasının acı verici ayak sorunlarına yol açtığı belirtildi.


Uzman David Houlihan-Burne, ikinci parmağın uzun olmasının yaygın Freiberg hastalığının gelişmesine yol açabileceğini açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler