HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hong Kong'da gösterilericiler sokaklardan çekilmiyor

Hong Kong'da Pekin yönetimini eleştirmek için düzenlenen "Occupy Central" hareketi devam ederken resmi basın, eylemlerin bölgenin çıkarlarına zarar verdiği ve katılımcıların güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti.

Hong Kong'da gösterilericiler sokaklardan çekilmiyor

Hong Kong'da Pekin yönetimini eleştirmek için düzenlenen "Occupy Central" hareketi devam ederken resmi basın, eylemlerin bölgenin çıkarlarına zarar verdiği ve katılımcıların güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti.

Çin devlet medyası, protestoların yayılmasını önlemek amacıyla fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram'ın yasaklandığını açıkladı. CNN'in eski İstanbul muhabiri Ivan Watson'da gelişmeleri izlemek üzere yeni görev yeri olan Hong Kong'daydı.


CNN'in eski İstanbul muhabiri Ivan Watson yeni görev yeri olan Hong Kong'da da halk gösterilerine tanıklık etti. İstanbul'da Gezi olaylarında yaptığı yayınlarla tanınan Watson bu kareyi Twitter hesabından paylaştı.

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından Global Times gazetesi, olaylarda yer alan göstericileri "radikal eylemciler" olarak tanımlarken, "Occupy Central" hareketinin pazar günü "yasa dışı" kampanya ile insanları tahrik ettiğini ileri sürdü. Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı gösterilerle ilgili görüntülerin internette hızla yayıldığına işaret edilen haberde, "Eylemciler, Hong Kong'un küresel imajını tehlikeye atıyor" denildi.


Watson, Gezi Parkı protestolarının yıldönümünde Taksim Meydanı'ndan canlı yayın yaparken polis tarafından götürülmüş ve o dönem Başbakanlık görevinde bulunan Erdoğan tarafından 'dalkavuk ve ajanlıkla' suçlanmıştı.


Hong Kong'un dünyanın finansal bağlantı noktalarından biri olduğunu anımsatan gazetenin, "(Olaylardan) Hong Kong'daki radikal muhalif güçler suçlanmalı" ifadesini kullanması dikkati çekti.


Global Times,"Occupy Central" hareketini 1989'daki Tiananmen olaylarına benzeten Batılı bazı basın organlarının, "Asılsız benzetmeler kullanarak Hong Kong toplumunu yanıltılmaya" çalıştığını savundu.


Gazete, merkezi hükümetin "Occupy Central hareketinin yasalar çerçevesinde kontrol altına alınması" konusunda Hong Kong yönetimine güvendiğini belirterek, Hong Kong'daki istikrarın bozulmayacağı vurguladı.


KENTTE HAYAT FELÇ OLDU

Çin'in Hong Kong Özel Bölgesi'nde devam eden "Occupy Central” gösterileri, bölgede günlük hayatı olumsuz etkiledi.


Şinhua ajansı, Hong Kong'da devam eden protestoların kent merkezindeki ana yolların kapanmasına, okullarda derslerin ertelenmesine ve birçok yerde trafiğin aksamasına neden olduğunu duyurdu.


Binlerce göstericinin sokakları doldurduğu Hong Kong'da 200'den fazla şehir içi otobüs seferinin de aksadığı ya da rotalarının değiştirildiği kaydedildi.


Hong Kong Para Otoritesi, 20 bankanın protestoların olduğu bölgelerdeki 36 şubesi ile ATM'lerinin geçici olarak kapatıldığını aktardı.


Hong Kong Eğitim Bürosu da gösterilerin düzenlendiği bölgelerdeki anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda çocukların güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla derslerin ertelendiğini açıkladı.


Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsili bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. Ancak bölgedeki "tam demokrasi" yanlıları, bu komitenin Çin hükümetine sadık üyelerden oluşacağını savunuyor ve seçimin evrensel standartlara uygun olarak yapılmasını talep ediyor.


"Occupy Central" hareketine katılan öğrenciler, Pekin yönetimini protesto etmek için derslere girmeme kararı almış ve hafta sonu da hükümet binalarının da aralarında bulunduğu merkezi bölgede oturma eylemi yapmıştı.


Hong Kong polisi, dün protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale ederek dağılmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. Merkezi hükümet, dün sosyal huzuru tehlikeye atabilecek tüm yasa dışı faaliyetlere karşı olduğunu açıklamıştı.






































Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler