HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hugo Chavez'in unutulmaz sözleri

Hugo Chavez'in unutulmaz sözleri

Küba'daki kanser tedavisinin ardından 18 Şubat'ta ülkesine dönen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez hayatını kaybetti. Renkli kişiliğiyle gündem yaratan Hugo Chavez'in bugüne kadar unutulmayan bazı sözleri şöyle:

Chavez'in en ünlü sözleri


"-Yoldaşlarım, ne yazık ki şu an için hedeflerimize ulaşamadık''

(Devlet Başkanı Carlos Andres Perez'e karşı darbe girişiminde bulunduğu 4 Şubat 1992'de)


-''Marisabel, bu akşam, senin bayramını kutluyorum''

(14 Şubat 2000'de Sevgililer Günü'nde eşi Marisabel Rodrgguez'e seslenirken)


-''Sen bir ahmaksın, Bay Tehlike''

(19 Mart 2006'da dönemin ABD Başkanı George W. Bush'a hitaben, ''Alo Başkan'' adlı radyo televizyon programı sırasında)


-''Dün, şeytan buradaydı.''

(20 Eylül 2006'da BM Genel Kurulu'nda, Bush'un konuşmasının ertesi günü)


-''Defolun gidin, pislik Yankeeler''

(11 Eylül 2008'de ABD Büyükelçisi'nin sınırdışı edilmesinden sonra)


-''Dostunuz olmak istiyorum''

(18 Nisan 2009'da Amerika Zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama'ya hitaben)


-''Küba, Venezuela'ya kadar yayılan bir mutluluk denizi''

(8 Mart 2000'de dönemin Küba lideri Fidel Castro'nun gönderdiği binlerce Kübalı yardım görevlisini karşılarken)


-''Kamulaştırın!''

(7 Şubat 2010'da ''Alo Başkan'' programında, başkent Caracas'taki bir binanın kontrolünün ele geçirilmesini isterken''


-''Yaşayacağız ve kazanacağız!''

(2011 ortasında kanser teşhisi koyulduğunda)


-''Domuz kuyruğun, kulakların var. Domuz gibi homurduyorsun. Domuzsun''

(16 Şubat 2012, 7 Ekim'deki devlet başkanlığı seçiminde aday olan Henrique Capriles Radonski'ye)."


Venezuela, Paraguay, Brezilya ve Arjantin devlet başkanlarının ardından son olarak da geçtiğimiz Ekim ayında Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a prostat kanseri teşhisi konuldu. İlk kötü haber ise 5 Mart 2013 günü Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'den geldi. Chavez 58 yaşında hayatını kaybetti.


Prostat kanseri olduğunu açıklayan Kolombiya lideri Santos, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda eşi Maria Clemencia ve doktoru Felipe Gomez ile düzenlediği basın toplantısında durumu hakkında bilgi verdi. Tümörün erken teşhis edildiğini belirten 61 yaşındaki Santos, hastalığının tamamen iyileşme şansının yüzde 97 olduğunu ifade etti.


Kanserle mücadelesi basına en çok yansıyan Latin Amerika liderlerinin başında Venezuela Devlet Hugo Chavez geliyordu. Chavez, aylar süren tedavi sürecinin ardından Temmuz ayında hastalıktan tamamen kurtulduğunu açıklamasına rağmen, 5 Mart 2013'te hayatını kaybetti.


CHAVEZ’İN KOMPLO İDDİASI

Venezuela Devlet Başkanı Chavez, tedavi gördüğü dönemde yaptığı bir açıklamada, Güney Amerikalı liderlerin son dönemde peş peşe kansere yakalanmasına ilişkin ilginç bir iddia ortaya atmıştı.

Bu durumu "son derece garip" bulduğunu belirten Chavez, ABD'nin "kanseri yaymak için yeni bir teknoloji geliştirmiş olabileceğini" öne sürmüştü. ABD ise Venezuela liderinin iddialarına tepki göstermiş, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland iddiaları "menfur ve korkunç" olarak nitelendirmişti.


Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve selefi Luiz İnacio Lula da Silva da kanserle mücadele eden Güney Amerikalı liderler arasında yer alıyor.


Brezilya'nın ilk kadın devlet başkanı olan Rousseff'e 2009 yılında lenf bezi kanseri teşhisi konulmuş, siyasetçinin tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuştuğu belirtilmişti.


Brezilya'nın bir önceki lideri Lula da Silva ise gırtlak kanserine yakalanmış, kemoterapi sonucunda 67 yaşındaki Silva'nın hastalığı önemli ölçüde atlattığı bildirilmişti.


Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'e de önceki yıl Noel arifesinde yapılan olağan tıbbi tarama muayenesi sırasında tiroit kanseri teşhisi konulmuştu. Ocak 2012'de bir ameliyat geçiren 59 yaşındaki Kirchner'in daha sonra kanser olmadığı belirlenmişti.


Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo'ya da 2010 yılında lenf bezi kanseri teşhisi konulmuş, kemoterapinin ardından hastalık gerileme dönemine girmişti.


Peru'nun insan hakları ihlalleri nedeniyle hapiste bulunan eski lideri Alberto Fujimori ise yıllardır kanserle savaşıyor. Ağız kanserine yakalanan Fujimori, en son Ağustos ayında bir ameliyat geçirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler