HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnanılmaz doğa olayları

İşte fotoğraf karelerine sığdırılmış doğanın inanılmaz olayları...

İnanılmaz doğa olayları

Volkanik yıldırımlar

Doğanın sahne olduğu inanılmaz yıldırımlar, volkanlar, bulutlar fotoğraflarda muhteşem görseller oluştursalar da bazen bilzer için sonuçları o kadar da güzel olmuyor.

İşte fotoğraf karelerine sığdırılmış doğanın inanılmaz olayları...



Cehennem kapısı - Türkmenistan

1971'de Rus yer bilimi uzmanları doğalgaz araması yaparken tesadüfen buldukları uzun bir kuyudur. Çapı 70 metreyi bulan bu kuyudan Metan Gazı çıktığı için bilim insanları çevreyi korumak adına bu kuyuyu ateşe verdiler ve o zamandan beri kuyu sürekli yanmaktadır.


Donmuş baloncuklar

Doğal yollardan oluşan metan gazının yüzeye çıkarken karşılaştığı buz kütlesinin altında kalarak donması bu güzel ama bir o kadar da tehlikeli doğa harikasını yaratmaktadır.


Catatumbo Yıldırımları - Venezuela

Venezuela'daki Catatumbo Nehri'ne yılın 140-160 günü geceleri saatte 280'e yakın yıldırım düşer. Bu sebepten dolayı Catatumbo Nehri ozon tabakasının en büyük jenaratörü olarak kabul edilir.


Kırmızı yengeçlerin göçü

Avustralya açıklarındaki Noel Adası'nda her yıl milyonlarca Kızıl Yengeç üremek için denize göç ediyor.


Kırmızı yengeçlerin göçü

Yılın büyük vaktini ormanda geçiren yengeçler ormandan, kıyıya doğru hareket eder ve bu tüm adada senkron bir şekilde gerçekleşir.


Kral kelebeklerinin göçü

Kral kelebekleri, her yıl düzenli olarak sürüler halinde Kuzey Amerika ve Meksika arasında göç eder. Kuzey Amerika'nın Ağustos ayında başlayan soğuk havalarından kaçarak Meksika'nın ılıman ikliminde bulunan bir dağ ormanındaki ağaçta toplanarak kış uykusuna yatarlar.


Kral kelebeklerinin göçü

Kış uykusu dört ay sürer ve kelebekler bu sürede hiçbir şey yemezler. Bu uykunun ardından kelebekler mart ayının sonlarına doğru başlayan ilkbahar ile tekrar Kanada'ya doğru yola çıkarlar. Kelebeklerin Meksika'dan Kanada'ya ulaşması 4 ay ve 3 nesil alır.


İnanılmaz doğa olayları

Avustralya'nın Wagga Wagga kasabasında selden kaçan binlerce örümcek, su değmeyen az sayıdaki yere canını attı. Burada tedbir amaçlı hemen ağlarını ören örümcekler ortaya inanılmaz manzaralar çıkardı.


Peri Halkaları - Namibya

Namibya Çölü'nde yıllardır sırrı çözülemeyen şekillerindne ötürü 'Peri Halkaları' olarak adlandırılan oluşumların beyaz karıncaların eseri olduğu anlaşıldı.


Deniz altı Ekin Çemberi

Japonya'da bulunan bu sualtı şekilleri 2012'de ilk bulunduğunda bir çok soruya sebep olmuştu. Bir balığın çiftleşmek için yaptığı bu şekiller için pek çok iddia ortyaya atılmıştı.


Moeraki Kayaları

Yeni Zelanda da Otago ve Moeraki arasındaki sahilde bulunan bu kayaların ilginç özelliği, büyük boyutları ve yuvarlak şekilleri. Çapları 40 santimetre ile 4 metre arasında değişmekte.


Büyük Mavi Çukur

Belize açıklarında bulunan 'Büyük Mavi Çukur' gezegenin en iyi dalış noktası sayılıyor. 1971'de ünlü bilim adamı Jaques Yves Cousteau tarafından adı tüm dünyaya duyurulan 305 metre çapında, 146 metre derinliğindeki çukur her ne kadar dalma meraklılarının çok iyi bildikleri bir yer olsa da, böge yerlileri için hala esrarını koruyor.


Siyah Güneş

İngiltere'de 50 bin sığırcık kış boyunca günbatımından önce gökyüzünde toplanırlar.


Sardunya Koşusu

Sardunyalar kendilerini kovalayan büyük balıklara yem olmamak için ahenk içinde hareket ediyorlar. 'Sardunya Koşusu' olarak adlandırılan bu gösteride Haziran ve Temmuz arasında milyonlarca sardunya daha lezzetli ve daha tatlı sular bulabilmek için göçüyorlar.


Devler Kaldırımı

Kuzey İrlan'da da County Antrim mevkiinde bulunan okyanusun hexagonal kayalarla bulustugu, bir zamanlar devlerin yurudugu yerler diye anılan jeolojik oluşum. Bazalt sütunlardan en yükseği 12 metredir. Sütunların üst bölümü basamak şeklindeyken alt bölümü ise denizin altına inmektedir. Büyük bölümü altıgen şeklinde olsa da bazıları yedi ya da sekiz köşelidir.


Yürüyen Taşlar

320 kilogram ağırlığında bir taş, arkasında derince bir iz bırakarak 200 metre yürüdüğünü pek çok yerde görmek mümkün değil. ABD'nin Kalifornia ve Nevada eyaletlerinin sınırında yer alan Ölü Vadi düzlüklerinden biri, dünyanın en gizemli doğa olaylarından birine ev sahipliği yapıyor.



Çiçekli Çöl

Çorak Atacama çölü her birkaç yılda bir muhteşem çiçeklerle yayılır.


Gökkuşağı Bulutları

Gökkuşağı bulutları, henüz oluşmuş ince bir bulutun içindeki buz kristalleri ve su damlalarının içinden güneş ışınlarının geçmesiyle oluşur. Görüntüleri deterjanlı suyla yaptığımız baloncuklara benzer.


Merceksi Bulut

Merceksi bulut olarak adlandırılan bu bulutlar her boyutta olabilir ve oluşması için fotoğraftaki gibi bir dağa ihtiyaç duymayabilirler. Bu nedenle açık alanda oluşan ufak boyutlularının ufolara benzetildiği de söylenir.


Mammatus Bulutları

Mammatus bulutlarının adı latin alfabesindeki"meme” ve "göğüs” anlamına gelen kelimeler türetilerek oluşturulmuştur.


Polar stratosferik bulut

Arktika denilen Kuzey kutup dairesinin üstünde kalan bölgede görülür. Her ne kadar güzel görünseler de aktif olarak üretilen kimyasallar nedeniyle oluşmuşlardır ve ozon tabakasının delinmesinden sorumlu tutulurlar.


Asperatus Bulutları

‘Undulatus asperatus' olarak bilinen bu bulutlar çarpıcı bir görünüme sahip olabiliyorlar, seyrek meydana geliyorlar ve yeni bir tür bulut olarak gösteriliyorlar.


Natron Gölü

Tanzanya, Afrika'da bulunan Natron Gölü Dünya'nın en ilginç göllerinden biri olabilir. Natron Gölü'nün pH (asit/baz) değeri 10.5 civarındadır ve bu, çok yüksek bazik (alkalin) ortam demektir.

Bu pH değeri, suya civardaki tepelerden dolan sodyum karbonat ve benzeri minerallerden ötürü kazanılmaktadır. Özellikle sodyum karbonat, Antik Yunan'da mumyalama için de kullanılan bir kimyasal olarak, göl içerisinde veya civarında ölen hayvanların vücutlarını ilginç şekillerde, öldükleri ve kısmen çürüdükleri halde korumaktadır.


Natron Gölü

Üreme dönemlerinde 2 milyondan fazla küçük flamingo bu sığ gölü ana çiftleşme üssü olarak kullanıyor. Flamingoların yuvaları göl içerisinde geçici olarak ortaya çıkan minik adacıklar üzerine kuruluyor.


Benekli Göl – Kanada

Kanada'da bulunan bu göl tamamen doğal bir çok minerali barındırdığı için bu hoş görüntüye kavuşmuştur.


Biyolüminesan Serpintisi

Maldivlerde bir kumsalda gece yürürken bu muhteşem güzelliğe tanık olabilirsiniz. sadece Maldivlerde değil bu canlılar dünyanın her tarafında bulunurlar.


Biyolüminesan Serpintisi

Bu manzarayı sağlayan biyolojik olarak kendi ışıklarını üretebilen planktonlardan oluşan bir sürünün karaya vurmasıdır.


Işık Sütunları

Işık Sütunları paralel ve düzlemsel yüzeylere sahip buz kristallerinin ışığı yansıtmasıyla oluşan görsel bir olgudur. Ufukta batmakta veya doğmakta olan güneş, ay ışığı veya uzaktaki yapay ışıklar bu görsel şölenin oluşmasına sebep olabilir.


Işık Sütunları


Gökkuşağı Okaliptüsü

Çoğunlukla Yeni Gine, Yeni Britanya ve Filipinlerde de bulunan bu ağaç 75 metre yüksekliğine kadar büyüyebilen bir okaliptüs. Gövdesinde gökkuşağının bütün renklerini taşıdığı için gökkuşağı okaliptüsü olarak biliniyor.


Buz Çiçekler

Soğuk ve rüzgarsız şartlarda yeni donan göl ve deniz yüzeylerinde oluşan bu buzdan çiçeklerin çapları yaklaşık 3-4 cm kadar ulaşır.


Kar Bacaları

Erebus Dağı, Antartika'daki Ross Adası'nın batısında bulunan ve dünyadaki etkin yanardağlar içinde en güneyde yer alan volkandır. Ross Adası'nı oluşturan dört yanardağdan Erebus dışındakiler, sönmüş yanardağlardır.


Maelström

Maelström, Notveç'in batı kıyıları açıklarında,Kuzey Buz Denizi'ndeki Morkanaes ile Mosken adaları arasındaki güçlü gelgit akıntılarından kaynaklanan bir anafordur.


İnanılmaz doğa olayları

Bu anafor fırtınalı havalarda gemiler için tehlikeli olabilir. Amerikalı yazar Edgar Allan Poe, "Olağandışı Öyküler” adlı kitabında Maelström'e kapılan balıkçıların düşsel öyküsünü anlatmıştır.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler