HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran Devriminin günahları

İranlı fotomuhabir Kaveh Golestan ın, 1975 ile 1978 arasında Tahran ın karanlık sokaklarında seks işçilerini fotoğrafladığı koleksiyonu, Amsterdam da sergilenecek.

İran Devriminin günahları

İranlı fotomuhabir Kaveh Golestan ın, 1975 ile 1978 arasında Tahran ın karanlık sokaklarında seks işçilerini fotoğrafladığı koleksiyonu, Amsterdam da sergilenecek. İslam Devrimi nden sonra bu karelerin bazıları tahrif, kadınlar ise katledilmişti...


Amsterdam daki ünlü Foam müzesi gelecek ay ilginç bir sergiye ev sahipliği yapacak.


Özellikle İran-Irak ve I. Körfez Savaşı nda çektiği fotoğraflarla tüm dünyada ünlenen İranlı fotomuhabir Kaveh Golestan ın, açılacak sergide daha önce hiç görülmemiş kareleri sergilenecek.


Kaveh Golestan ın, açılacak sergide daha önce hiç görülmemiş kareleri sergilenecek. 70 lerde, henüz İran İslam devrimi yapılmadan önce, İran ın Red Light District i olarak bilinen Tahran ın Sur İçi mahallesinde seks işçilerini fotoğrafladığı koleksiyonun bir kısmı, devrim sonrası Tahran Üniversitesi tarafından yok edilmişti.


Hatta bu fotoğraflar yüzünden Golestan ülkesini terk etmek ve 2003 te hayatını kaybedeceği Irak a yerleşmek zorunda kalmıştı. Golestan, 1975 ile 1978 arasında sokak sokak dolaşıp para karşılığı seks yapan kadınları fotoğrafladı. Üstelik şehrin karanlık köşelerinde fotoğrafladığı kadınların ve sektörün de bir süre sonra yok olacağından habersizdi.


45 fotoğraftan oluşan koleksiyondan bazı fotoğraflar, 1978’de Tahran Üniversitesi tarafından bir sergide kullanıldı. Ayendegan gazetesinin haberiyle duyurulan sergi bir süre sonra istihbarat servisinin de baskısıyla kapatıldı.


Sergiden tam bir yıl sonra İran İslam Devrimi gerçekleşti ve Şah Rıza Pehlevi yi deviren Ayetullah Humeyni İslam devleti kurdu. Devrim sırasında sur içinde kalan bölüm tamamen yakıldı ve yağmalandı.


Golestan ın fotoğrafını çektiği kadınların da birçoğu öldürüldü. İslam muhafızları fotoğrafları da rahat bırakmadı. Tahran Üniversitesi nin arşivindeki bu fotoğraflardan bazıları tahrif edildi.


Mayıs’ta ziyarete açılacak sergide, Golestan ın Üniversite nin arşivinden bir şekilde kaçırılan fotoğrafları sergilenecek.





Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler