HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'e karşı şok 'kadın' taktiği!

Tazehurmatu'da IŞİD'le çatışmalara giren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kadın peşmergeler, diğer cephelere gitmeye hazırlanıyor.

IŞİD'e karşı şok 'kadın' taktiği!

Tazehurmatu'da IŞİD'le çatışmalara giren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kadın peşmergeler, diğer cephelere gitmeye hazırlanıyor.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY), kadın peşmergeler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı tetikte bekliyor. Tazehurmatu nahiyesinde ve Beşir köyünde IŞİD'le çatışmalara giren kadın peşmergeler, şimdi de Hanekin ve diğer cephelere gitmeye hazırlanıyor.


Süleymaniye kentinde bulunan "İkinci Alaya" bağlı özel birlikteki 500 kadın peşmerge, Irak'ın iç savaş ortamına sürüklendiği bugünlerde daha sıkı eğitimlerden geçiriliyor.


AA ekibinin görüntülediği kadın peşmergeler, tıpkı erkek peşrmergeler gibi yetiştiriliyor. Kadın peşmergeler, havan topu, roketatar, makineli tüfek ve kalaşnikof gibi çok sayıda silahı kullanabiliyor.


Ayrıca zor arazi şartlarında ilerleme, düşman bölgesine sızma, keşif yapma, pusu yöntemlerini uygulama, muharebe şartlarının ruhsal ve fiziksel şartlarına dayanma gibi sıkı eğitimlerden geçiriliyorlar.


Yaşları 18 ila 45 arasında değişen kadın peşmergeler, bakımlarını da ihmal etmiyor.


Renkli ojeleri, yüzük, hızma ve küpeleri dikkati çekiyor.


Kadın Peşmergeler Birliği Komutanı Albay Nahide Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihtiyaç olan her cepheye gitmeye hazır olduklarını belirterek,


"Her yerde, her şartta savaşmaya hazırız" dedi.


Tüm ağır silahları kullanabildiklerini dile getiren Ahmet,


her türlü savaş ortamında bulunacak şekilde zorlu eğitimlerden geçtiklerini ifade etti.


Kadın peşmergeler olarak zaman zaman sıcak çatışma bölgelerinde görev aldıklarını anlatan Ahmet, "En son Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesinde ve Beşir köyünde IŞİD militanlarıyla savaştık.


Şimdi de IŞİD ile çatışmaların devam ettiği Hanekin'e çağırdılar.


Aralarındaki kadınların bir kısmının evli olduğunu aktaran Ahmet, şöyle konuştu:


"Evli olanların, bekarlara göre sorumluluğu çok fazla. Ciddi anlamda bir yük var omuzlarında. Tercihimiz peşmerge olan kadınların bekar olmasıdır. Çünkü çok daha rahat çalışıyorlar."


Heva Nevzat, 15 yaşındayken okulu bırakarak peşmerge olmaya karar verdiğini ifade ederek,


"18 yaşımda peşmerge oldum. Geri hizmet olarak tabir edilen masa başında çalışmak yerine erkek peşmergeler gibi aktif görevler istedim. Cephede savaşacak durumdayım. Nerede ihtiyaç olursa oraya gitmeye hazırım" dedi.


Yaptıkları işin zorluğunun farkında olduğunu anlatan Nevzat, şunları söyledi:


"Bölgemizde kadınların silahlı bir güç oluşturması birçok kişi tarafından ilginç karşılanıyor. Ben evliyim. Öğretmen, hakim, savcı ya da doktor olan kadınlar, nasıl aile kurabiliyorsa biz de aynı şekilde hem evde hem birlikte vazifemizi yerine getiriyoruz. Çocuğum olursa annelik görevimi yerine getirmeye hazırım. Bir kadın peşmerge, anne de olur."


Kadın peşmergelerden oluşan özel birlik, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Partisi Kürdistan Yaurtseverler Birliği (KYB) yöneticilerinin talebi doğrultusunda 11 Kasım 1996 yılında kuruldu.


O dönem, 16 olan kadın peşmerge sayısı zamanla artarak 500'e yükseldi.






Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler