HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'in vahşet haritası

İşte dünyanın çevresinden IŞİD militanlarının eylemleri..

IŞİD'in vahşet haritası

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Ortadoğu coğrafyasında aktif olsa da örgütün dünyanın birçok ülkesinden destekçileri, bulundukları ülkelerde eylemler düzenliyor. IŞİD'e katılmak için Suriye ve Irak'a gidenlerin paylaştıkları fotoğraflar ve videolar ise kan donduruyor.

İşte dünyanın çevresinden IŞİD militanlarının eylemleri...


Avustralya:

Ülke vatandaşlarının IŞİD'e katılması üzerine alarma geçen Avustralya hükümeti, kısa süre içinde üç olayla sarsıldı. Avustralya'nın başarılı boksörlerinden 30 yaşındaki Mohamed Elomar'ın düşüncelerinin tam olarak ne zaman radikalleştiği bilinmiyor, ancak 2007'den bu yana değiştiği ifade ediliyor. Lübnan asıllı Elomar, Twitter'dan iki kesik kafa tutarken fotoğrafını paylaştıktan sonra Avustralya'yı tehdit etmeye başladı. Ülke, olayın şokunu atlatamadan bir başka vahşet görüntüsüne maruz kaldı.


Suriye'nin Rakka kentinde, 7 yaşındaki oğlunun kesilmiş bir kafayla pozunu çeken Khaled Sharrouf adlı IŞİD militanının geçen yıl Suriye'ye gittiği kaydedildi. Olayın ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, fotoğrafı "grotesk” olarak niteledi. Küçük çocuğun dedesi ise, fotoğrafın yayılmasının ardından yaptığı açıklamada, torununu o şekilde görünce "yıkıldığını” açıkladı.


Avustralya'da IŞİD bağlantılı bir başka olay ise canlı yayında meydana geldi. 19 yaşındaki, Ebu Bekir olarak tanınan Sulyman Khalid adlı IŞİD destekçisi, daha önce 43 yaşındaki bir adama hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmış ve polis, olayı "nefret suçu” olarak duyurmuştu. Aynı zamanda, Aralık'ta Khalid'in pasaportu "aşırı uç bir ideolojiye inandığı ve militan eylemler için seyahat etme planı yaptığı” için iptal edilmişti. SBS'de yayınlanan Insight adlı programa çıkan Ebu Bekir, pasaportunun iptal edilmesi ve IŞİD destekçiliği hakkında konuşurken sinirlendi ve programı terk etti. Avustralya'da aşırı uç örgüte katılımın artmasından korkuluyor.


İngiltere:

Vatandaşlarından IŞİD'e katılanların olduğunun ortaya çıktığı İngiltere'de son zamanda örgüt bağlantılı olaylar yaşanıyor. 23 yaşındaki İngiliz rapçi Abdel-Majed Abdel Bary Rakka'da kesik kafa tutarken çekildiği fotoğrafı Twitter'dan paylaştı. Fotoğrafın altına, "Kankamla takılıyoruz ya da ondan geriye ne kaldıysa” yazan Bary'nin, oğluna kesik kafayla poz verdiren Khalid'le aynı yerde olduğu bilgiler arasında.


ABD'li gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürülmesinin ardından, videodaki militanın İngiliz aksanına sahip olduğu konuşulmaya başlanmıştı. Videonun incelenmesinin ardından ise şüpheler Abdel-Majed Abdel Bary üzerinde yoğunlaştı.


İngiltere'de yaşanan bir başka olay ise ülkenin başkenti Londra'da meydana geldi. Oxford Caddesi'nde ilan dağıtan aşırı uç örgüt, ülkeyi şok etti. Müslümanları "halife” Ebubekir el Bağdadi'ye bağlılıklarını açıklamaya çağıran ilanı dağıtanlara henüz ulaşılamadı.


Endonezya:

IŞİD'in etkili olmaya başladığının düşündüğü Endonezya'da, İngiltere'de yaşanan broşür olayına benzer bir durum meydana geldi. Ülkenin Java adasındaki camilerde dergiler ve broşürler dağıtan IŞİD militanları, insanların dergiyi almasını sağlamak için ilginç bir yöntem kullanıyor. Al Mustaqbal adlı dergiyi dağıtan örgüt, derginin yanında "Bedava kızarmış tavuk kuponu” da veriyor. "IŞİD'i gerçekten tanımak isteyenler” için oluşturulduğu ifade edilen dergide çatışma anlarından fotoğraflar da yer alıyor.


Almanya:

Almanya'nın ünlü rapçilerinden Deso Dogg'un IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmesi ülkede büyük ses getirdi. Gerçek adı Denis Mamadou Gerhard Cuspert olan rapçi, ismini, IŞİD'e katıldıktan sonra Ebu Talha el-Almani olarak değiştirmiş. Fotoğrafları, ilk olarak Almanya'daki radikal İslamcı bir sitede yayımlanan Deso Dogg'un iki ay sonra Suriye'de yaralandığına dair haberler yazılmaya başladı. Rapçinin hayatını kaybettiğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra ise haber örgüt tarafından video görüntüleriyle yalanlandı.


Almanya'yı endişelendiren bir başka olay ise ülkenin Herford kasabasında yaşandı. Bölgedeki bir grup Ezidi'ye saldıran yedi IŞİD militanının tutuklandığı belirtilirken, olayın, Ezidi bir pizzacının dükkanının camına IŞİD karşıtı poster asmasıyla başladığı bildirildi. Posterin kaldırılmasını isteyen IŞİD'liler, dükkanın 31 yaşındaki sahibini ve 16 yaşında bir öğrenciyi yaraladı.


Kosova:

IŞİD'e katılan 24 yaşındaki Arnavut Lavdrim Muhaxheri'nin Facebook sayfasından paylaştığı fotoğraflar kısa sürede dünyanın birçok bölgesinden tepki çekti. "Allahu Ekber” yazısıyla beraber, bir Suriye askerinin kafasını keserken görüldüğü fotoğrafları sosyal paylaşım sitesine yükleyen Muhaxheri'nin,Suriye'ye gitmeden önce Kaçanik kasabasında yaşadığı ifade edildi. Facebook sayfasından, Kaçanik'teki din adamları ve siyasileri öldürmekle tehdit eden IŞİD mişitanı, Kosova'daki üst düzey yetkililere de tehditler savurdu.


Suudi Arabistan:

IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve kan donduran bir başka olay da Suudi Arabistan'dan geldi. Eşine, çocuklarıyla birlikte Türkiye'ye tatile geldiğini söyleyen Nasser al-Shayeq adlı adam, 10 ve 11 yaşındaki iki oğlunu "canlı bomba olmaları için” IŞİD'e teslim etti. Abdullah ve Ahmed adındaki oğullarının, bu şekilde ölmeleri durumunda "cennetteki kuşlar” gibi kabul edileceğini ifade eden Shayeq, çocuklarıyla çekildiği fotoğrafı Instagram'a yükleyince yetkilileri harekete geçirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler