HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İslam Eserleri Müzesi

Hacı adayları, Mekke'de yer alan Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'ye ilişkin eserlerin sergilendiği İslam Eserleri Müzesi'ne de yoğun ilgi gösteriyor.

İslam Eserleri Müzesi

Hacı adayları, Mekke'de yer alan Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'ye ilişkin eserlerin sergilendiği İslam Eserleri Müzesi'ne de yoğun ilgi gösteriyor.


Müzede her iki mescidin de maketleri ve farklı dönemlerde çekilen fotoğrafları yer alıyor.


Mescid-i Haram'ın maketi, halen devam eden genişletme çalışmaların son halini de içeriyor.


Kabe etrafındaki çalışmaların son halini gösteren makette Osmanlı revaklarının da biraz geriye çekilerek korunduğu göze çarpıyor.


Peygamber Efendimizden bu güne başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere Kabe ve Mescid-i Nebevi 'ye ait eşyalar, Mekke'deki Kutsal İki Camii Müzesi'nde sergileniyor.


Müzede, Kabe ve Mescid-i Nebevi'de eskiyip, yerine yenisi konulan malzemeler bulunuyor.


Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası'nın da bulunduğu kompleks içindeki müzede, Kabe-i Muazzama'nın Osmanlı İmparatorluğu zamanında kullanılan ahşap minberi, Hacer'ül Esved'in bakırdan yapılmış, kenarı yırtık muhafaza kapları, Makam-ı İbrahim'in pirinçten eski muhafazası, Memluk Sultanı Berkok zamanından kalma taş kitabeler, Osmanlı döneminde 3. Murat Han'ın yaptırdığı taş oyması, Allah, Muhammed ve Çar-ı Güzin lafızları, eski Kabe Kapıları ile Mescid-i Nebeviye ait eski eşyalar sergilenen eserlerden bazıları.


Zemzem, geçmişte kovalarla kuyudan çekilmekteydi. Zemzem kuyusu Suud yönetimi zamanında tavaf alanını daraltmaması için yer altına indirildi. Daha sonra ise bodrum şeklindeki bu mekânın girişi kapatıldı. Müzedeki Zemzem kuyusu Osmanlı eseri. Günümüzde ise Zemzem pompalarla çekilerek dağıtılıyor.


Kâbe'nin kapısı belirli zamanlarda açılıyor ve içeriye tekerlekli bir merdiven ile giriliyor. Anahtarı saadet asrından beri Beni Şeybe ailesi tarafından korunuyor. Müzedeki ahşap merdiven Osmanlı döneminden kalma.








Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler