HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul'da son 10 yılda yanan tarihi mekanlar

Bianet son 10 yılda İstanbul'da tarihi binalardaki yangınları derledi. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 1510'dan 2000'e 648 yangın listelemiş ama sonrası kayıtlara geçememiş.

İstanbul'da son 10 yılda yanan tarihi mekanlar

Bianet son 10 yılda İstanbul'da tarihi binalardaki yangınları derledi. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 1510'dan 2000'e 648 yangın listelemiş ama sonrası kayıtlara geçememiş.


Üsküdar'daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde çıkan yangın akla diğer tarihi binalardaki yangınları getirdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi web sitesindeşehrin yangınları 300 bin yıl önceye kadar uzanıyor.İstanbul'un yangınları, ''dünyada benzerine rastlanmayan birer dram'' olarak anlatılıyor.


''Tarih, İstanbul'u kasıp kavuran bu düşmana "ejderha" adını vermiştir. Bu ejderha, yedi başlı değil, bazen ateş saçan yirmi yedi başlıdır. Zaman olmuştur ki bu "ejderha" İstanbul'un yarısını yalayıp geçmiş, arkasında yüzlerce ve binlerce insanı harabeler arasında bırakmıştır.''


Son 14 yılda Belediyenin yangını yok

İstanbul yangınlari listesi 1510'da başlıyor, 6 Aralık 2000'debitiyor; 648 yangınlarla ilgili bilgiler içeriyor. Liste ve yangınlar metnine göre İstanbul'da son 14 yılda kayda geçen bir yangın olmadığı anlaşılıyor.

Yangınlara dair eleştirel metin de her şeyin gerilerde kaldığını söylemiş oluyor.

''İstanbul'un sık sık böyle hemen baştan başa denilecek surette yanıp kül olması, binaların ahşap ve birbirine bitişik, sokakların dar olmasından, su ve söndürme vasıtaları bulun­mamasından ileri geliyordu. Fakat, her yangın afetinden sonra, yanan sahada yeniden ahşap inşaata müsaade olun­duğu gibi, cadde ve sokakların da yine eski vaziyetlerinde, dar ve karışık bir halde bırakılmasında mahzur görülmüyordu. Öyle ki, bir yangın sahasında on, on beş sene içinde yeniden kurulan bir semt veya mahallenin, eski yanan mahalleden pek farkı olmuyor, yeni mahalle de eskisinin uğradığı felakete, onun kadar, belki ondan da fazla maruz bulunuyordu.''

bianet de son 10 yılda İstanbul'da tarihi binalardaki yangınları derleyerek listenin tamamlanmasına küçük bir katkı sunuyor.


Gaziosmanpaşa okulu

* Beşiktaş, Ortaköy'de yer alan ve otel yapılmak amacı ile boşaltılmak istenen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun 2002 yılı Temmuz ayında "elektrik kontağı" sonucunda tamamen yandı.


Yangından sonra yetkililer yapının tekrar aynen yapılacağı ve eğitim binası olarak işlevini sürdüreceği şeklinde açıklamalar yaptı; fakat bugün otel inşaatı başladı.


Haydarpaşa garı

* Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresindeki arazinin; otel, turizm, ticaret vb. kullanım amacı ile devredilmesi girişimi söz konusu. Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010'da yangın çıktı ve tarihi yapının çatısı tamamen yandı.


Yangın sırasında gerek basında, gerekse kamuoyunda otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialara yanıt olarak Garın derhal restore edileceği açıklandı; yangının ise elektrik kontağından kaynaklandığı belirtildi. Fakat bugüne kadar restorasyon için herhangi bir gelişme görülmediği gibi, Haydarpaşa Garı ve çevresi için düşünülmekte olan proje Belediye ve koruma kurulunca onaylandı.


Kılıç Ali Paşa camii

* 11 Şubat 2011'de Mimar Sinan'ın 1580'de yaptığı eseri Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıktı; yapıya fazla zarar vermeden söndürülen yangının sorumlusu olarak yine "elektrik kontağı" gösterildi.


Hünkar kasrı

* 19 Şubat 2011'de İstanbul'da bulunan Beyazıt Camii'nin avlusundaki tamamen ahşaptan yapılmış Hünkâr Kasrı'nda yangın çıktı; binanın üst katı küle döndü. Bu yangının da "elektrik kontağından" çıktığı açıklandı.


Kapalı çarşı kapısı

* 23 Aralık 2012'de tarihi Kapalı Çarşı'nın Örücüler Kapısı'nda yangın çıktı.


Cağaloğlu müdürlük

* 25 Aralık 2012'de sabahın erken saatlerinde Cağaloğlu'ndaki 1865'te yapılan, 5 katlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tamamen yandı. 147 yıllık tarihi yapının da "elektrik kontağı" yüzünden yandığı açıklandı.


Galatasaray üniversitesi

* 22 Ocak 2013'te Galatasaray Üniversitesi'nin 142 yıllık tarihi binası büyük oranda yandı. Elektrik kontağı neden olarak gösterildi. Şu anda yanan binanın restorasyon projesiyle "betonarmeye" döndürüleceğine dair eleştiriler var.


Kara Mustafa Paşa camii

* Karaköy'de1766'da III. Mustafa zamanında saray camisi olarak yaptırılan Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camisi'nde çıkan yangında şadırvan, tuvalet, kütüphane ve sübyan mektebi tamamen yandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler