HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte IŞİD'in Türkiye'deki beyin takımı

Irak’ta terör estiren El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünde 2 bine yakın Türk olduğu sanılıyor.

İşte IŞİD'in Türkiye'deki beyin takımı

Irak’ta terör estiren El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünde 2 bine yakın Türk olduğu sanılıyor.


Habertürk'ten Veysi İpek'in haberine göre, örgüt, başta Irak ve Suriye olmak üzere Lübnan, Filistin ve Ürdün’de şeriat devleti kurmak istiyor.


IŞİD, adını, Suriye’de El Kaide’ye bağlı El Nusra örgütüyle birlikte Esad’a karşı savaşta duyurdu.


Ancak daha sonra El Nusra’yla ters düştü.


El Kaide’nin birleşmelerini istediği örgütlerden El Nusra, IŞİD’in kendi çatısına girmesini istedi.


Bunu kabul etmeyen IŞİD, El Nusra ile çatışmaya girdi ve Suriye’de onların kontrolünde bulunan birçok yerleşim yerinde kontrolü ele geçirdi. El Nusra bünyesindeki birçok militan da IŞİD saflarına geçti.


DİYARBAKIR’DA GİZLİ TOPLANTI

IŞİD’in, El Nusra ile çatışmaya girmeden önce ise geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da gizli bir toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi. 2 örgüt, bu toplantıya katılan başka gruplardan adam ve lojistik destek sağlamalarını istedi.


Toplantıya Hizbullah adına katılan kişinin, “Müslümanlara karşı yapılan savaş cihat olamaz” diyerek toplantıyı terk ettiği ileri sürüldü.


O dönemde Türkiye’de terör örgütü listesinde olmadığı için haklarında soruşturma yapılmayan IŞİD, 30 Mart yerel seçimleri öncesinde Diyarbakırlıların seçime gitmemesi için bildiri dağıtmıştı. Bildiride “Demokrasi İslam’a aykırıdır” denilmişti.


KATILIM OLAN İLLER

Fransa, Belçika, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinden katılanların olduğu IŞİD bünyesinde istihbarat kaynaklarına göre şu anda yaklaşık 2 bin Türk bulunuyor.


Bunlardan büyük bölümünün Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Gaziantep, Van, Düzce, İstanbul’dan olduğu belirtiliyor.


Şimdiye kadar Diyarbakır’ın Hani İlçesi’nden IŞİD’e katılan 9 kişiden 3’ünün, Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nden örgüte katılan 13 kişiden ise 6’sının ailesine ölüm haberleri geldi.


Örgütün günlük harcamalar için kişi başına 60 doların yanı sıra yıllık 20 bin TL para vaat ettiği belirtiliyor. Bunun, bölgeden örgüte katılımı etkilediği iddia ediliyor.


Irak ve Suriye'de çatışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in komuta kademesinde 6 önemli isim var. El Arabiya Gazetesi'nin yayınladığı bir habere göre, bu 6 komutanının ismi ve kimlikleri şöyle:


1- Ebu Bekir Bağdadi
Asıl ismi İbrahim El Bedri. Ebu Dua diye de biliniyor. İlahiyat hocası ve Bağdat Camii'nin eski imamı. Bağdadi 2004'te ABD askerlerince tutuklandı ve hapisten kaçtı.


2- Ebu Eymen El Iraki
Saddam zamanında Irak Hava Kuvvetleri'nde komutandı. El Iraki, IŞİD'in başta gelen isimlerinden olduğu belirtiliyor.


3- Ebu Ahmed El Alvani
Asıl ismi Velid Cesim El Alvani olan Ahmed El Alvani, Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda görevliydi. IŞİD'in askeri konseyinde yer alıyor.


4- Ebu Abdurrahman El Bilavi
IŞİD askeri konseyini oluşturan 4 kişiden biri. Ayrıca Şura meclisinin de eski başkanı.


5- Hacı Bekir
Saddam döneminde Irak ordusunda subaydı. Orduyla ilgili gizli bilgileri sızdırdığı gerekçesiyle görevden alınıp hapse atıldı.

          • -
            Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler