HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte PKK fonlarının yeni adresi

Avrupa'daki vergi cennetlerine yönelik baskılar sadece gizli zenginleri değil, terör örgütü PKK’yı da rahatsız etti.

İşte PKK fonlarının yeni adresi

Avrupa'daki vergi cennetlerine yönelik baskılar sadece gizli zenginleri değil, terör örgütü PKK’yı da rahatsız etti.


Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir fonu yönettiği tahmin edilen PKK’nın İsviçre, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki paralarının bir bölümünü Dubai’ye kaydırdığı ortaya çıktı.

Vatan'da yer alan habere göre, örgüt Avrupa’daki vergi cennetlerinden Körfez Bölgesine doğru geçiş yaptı.


KATILIM SÜREKLİ ARTIYOR

PKK cephesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bir taraftan ‘Barış Süreci’ olarak tanımlanan ‘silah bırakmaya’ ilişkin adımlar atılırken, diğer taraftan örgüt “ Profesyonel gerillaya geçiyoruz” diyerek silahlı çatışmaya hazır olduğu mesajını veriyor. Suriye’de PYD üzerinden ciddi bir stratejik derinlik sağlayan örgütün Esad yönetiminden tank ve zırhlı araç temin etmesi de örgütün elini ciddi anlamda güçlendirdi. Ortadoğu’nun önemli oyuncularından birisi haline gelen PKK açısından ekonomi büyük önem sahip. Örgütün Irak, Türkiye ve Suriye üçgeninde yaklaşık 5.500-6.000 civarında silahlı elemanı bulunuyor. Askeri istihbarat tarafından hazırlanan raporlara göre bu sayı ‘Barış Süreci’ne rağmen sürekli olarak artıyor. Örgütün silah ve ekipman ihtiyaçlarının yanı sıra propaganda ve siyasi faaliyetleri için de ciddi bir gelire ihtiyacı var.


ÖRGÜTÜN KAÇ PARASI VAR?

Terör örgütü PKK’nın ne kadarlık bir fonu yönettiğine dair bilgiler muhtelif. Emniyet kaynaklarına göre örgütün toplam mali büyüklüğü 1 milyar dolar civarında.

İhale yolsuzluklar, uyuşturucu, sigara, akaryakıt ve insan kaçakçılığı ve haraç yoluyla her yıl yaklaşık 150-200 milyon dolar gelir üreten örgüt, Avrupa’da Kürt işadamlarına ait birçok şirketin de ‘gizli ortağı’ konumunda.

Finansal bir holding gibi yapılanan ve para trafiğinin izlerini kaybettirmek isteyen örgüt bunun için ‘vergi cennetleri’ olarak bilinen ülkeleri kullanıyor. Ticari operasyonlarını Lüksemburg’da kurulu bir paravan şirket kanalıyla gerçekleştiren PKK’nın Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Malta ve İsviçre’deki gizli banka hesaplarında yaklaşık 500 milyon dolar nakit parası olduğu tahmin ediliyor.


NEDEN DUBAİ?

Dünya ekonomisini sarsan küresel ekonomik kriz daha önce güvenli liman olarak görülen ‘vergi cennetlerine’ ağır bir darbe vurdu. Alman Gizli Servisi (BND)’nin Liechtenstein bankalarındaki gizli hesapları ortaya çıkarmasıyla başlayan süreç tüm hesapları bozdu.


Amerikan ve İngiliz vergi otoritelerinin İsviçre ve Lüxemburg’u işbirliğine zorlamasıyla hız kazanan ‘şeffaflaşma’ süreci terörist organizasyonları yeni arayışlara itti. Buna ilaveten Güney

Kıbrıs Rum Kesimi bankacılık sisteminin iflastan dönmesi ve ciddi miktarda mevduatın buharlaşması karaparayı yeni limanlar aramaya zorladı. İstihbarat birimlerine

göre, örgüt son dönemde Avrupa’daki parasının bir bölümünü Dubai’ye aktardı.


PKK’nın Dubai’de yaklaşık 100 milyon doları olduğu tahmin edilirken, bu paranın örgütün Ortadoğu’daki operasyonlarının fonlanmasında kullanıldığı ifade ediliyor.

Dubai yönetiminin uluslararası işbirliğine kağıt üzerinde açık ancak fiiliyatta kapalı olması ve bölgedeki finansal aktivitenin son derece yüksek olması nedeniyle paranın izini sürmek oldukça zor. Bu nedenle örgütün parasının bir bölümünü buraya aktardığı ifade ediliyor.


İSVİÇRE'DE BANKA ALACAKTI

PKK lideri Abdullah Öcalan, 1999 yılında İmralı Adası’nda Jandarma İstihbarat subaylarına verdiği ifadede para hareketleri hakkında şu bilgiyi vermişti: “Fabrika ve banka düzeyine ulaşabilecek bir kurumlaşmayı yakalayamadık. Küçük çaplı işyerleri ile yetindik. Bunlar dükkan, lokanta gibi yerlerdir. İsviçre’de büyük işyerleri (fabrika) ve banka açma çalışmaları yapıldı, ancak başarılamadı.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler