HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir'de büyük gün için geri sayım başladı

Tüm İzmirliler, 27 Kasım’da Paris’te yapılacak tarihi EXPO oylamasına kilitlendi.

İzmir'de büyük gün için geri sayım başladı

Tüm İzmirliler, 27 Kasım’da Paris’te yapılacak tarihi EXPO oylamasına kilitlendi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir’in Brezilya’dan Sao Paolo, Rusya’dan Ekaterinburg ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai kentleriyle yarışacağını hatırlatarak, “27 Kasım 2013 tarihinde Paris’te yapılacak oylamada Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi 167 ülke delegesi oy kullanacak.

Bugüne kadar bu ülkelerin neredeyse tamamı ziyaret edildi. Bire bir temaslarla İzmir’in EXPO projesi anlatıldı; destek istendi. Adaylığımız dünyanın pek çok farklı coğrafyasından ciddi destek buluyor. Oylama öncesi bunları Türk kamuoyuyla paylaşmaktan İzmir adına büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Peki İzmir'in bu yarışmada öne çıkan avantajları neler?


TARİHİ MİSYON:

İzmir, bu organizasyonu alması halinde, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenecek ilk EXPO’ya imza atacak. “Doğu’nun en batısı, Batı’nın en doğusu” kimliğiyle önemli bir görev üstlenecek. Hekimliğin babası sayılan Hipokrat’ın Ege’de; eczacılığın babası sayılan Galen’in İzmir'in Bergama ilçesinde çalışmalarını yapmış olması da, İzmir’e sağlık konusunda tarihi bir misyon yüklüyor.


AVANTAJLI KONUM:

İzmir, üç saatlik uçuş mesafesinde, üç farklı kıtada 48 ülkeye ve 1,5 milyar nüfusa erişim imkânı sunuyor. Bu, geniş katılım hedefli bir organizasyon olan EXPO’larda, İzmir’i rakipleriyle kıyaslanamayacak bir noktaya yükseltiyor. İzmir, en az 120 ülkenin katılacağı, 50 milyar dolar kamu yatırımın yapılacağı, 35 milyon ziyaretin gerçekleşeceği bir EXPO vaat ediyor.


DOĞRU TEMA:

Her EXPO'nun bir teması vardır. İlki 1851 yılında Londra’da yapılan organizasyonda, bugüne kadar hiç ‘Sağlık’ temalı bir EXPO düzenlenmedi. İzmir’in teması, Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma Hedefi olan “Herkes İçin Sağlık” idealiyle de bire bir örtüşüyor.


EŞSİZ TECRÜBE:

Türkiye’de, son 10 yılda sağlık hizmetlerine erişilebilirlik yüzde 70’ten yüzde 97’ye çıktı. İzmir; EXPO 2020’yi düzenleyerek, ülkemizin sağlıkta kat ettiği deneyimi dünyanın hizmetine sunmayı, küresel işbirliği içine girerek daha sağlıklı bir dünyanın oluşumuna hizmet etmeyi vaat ediyor.


ÖRNEK PROJE:

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nun en önemli kriterlerden biri “EXPO alanlarının kentin kalbinde olması” gerekliliğidir. Bu amaçla, İnciraltı’ndaki 690 hektarlık alanda kalıcı SPA merkezlerinin, kaplıcaların, hastanelerin olacağı bir sağlık kenti inşa edilecek. Sergi alanı olarak kullanılacak ve dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in imzasını taşıyan 276 hektarlık bölüm ise EXPO alanı olarak kullanılacak ve EXPO sonrasında Avrupa’nın en büyük kalıcı şehir içi parklarından birine dönüştürülecek.


DEVLET DESTEĞİ:

Türkiye, İzmir’in EXPO adaylığını bir ülke meselesi olarak gördüğünü daha sürecin başında ilan etti. İlgili kanunu çıkardı. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlarımız, siyasi partilerimiz, bürokratlarımız, yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri, meslek birlikleri, diplomatlarımız ve tüm İzmir halkı tek bir amaç için güç birliği yaptı.


HALKIN İLGİSİ:

Haziran 2013 tarihli, “İzmir EXPO 2020 Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması’na göre, İzmirliler’in yüzde 93’ü EXPO adaylığını destekliyor. Yüzde 81’i, İzmir’in organizasyonu düzenleme hakkını alması halinde başarılı olacağına inanıyor. Yüzde 74’ü EXPO 2020’yi ziyaret edeceğini söylüyor.


PEKİ İZMİR EXPO 2020 ORGANİZASYONUNU DÜZENLERSE KENT NE KAZANACAK? İŞTE ÖNE ÇIKANLAR...

• EXPO sürecinde yapılacak yatırımlar, yaratılacak yeni istihdam olanakları kentin ekonomik gücünü artıracak... Gayri Safi Milli Hasıla’daki payını büyüterek ülke refah düzeyini önemli ölçüde yükseltecek.


• Milyonlarca ziyaretçiyi İzmir’e getirebilmek ve İzmir’e gelenlerin başka kentleri ziyaret etmelerini sağlayabilmek için İzmir-Ankara, İzmir-İstanbul, İzmir-Antalya, İzmir-Konya gibi yüksek hızlı tren projeleri, kruvaziyer limanları, kent içi ulaşımı kolaylaştıracak alt yapı sistemlerinin yapımı hız kazanacak.


• İzmir EXPO ev sahibi kent olarak bir “Dünya Kenti”ne dönüşecek, uluslararası alanda tanınırlığı artacak.


• Yeni konaklama yatırımları ile şehrin turistik yatak kapasitesi artırılarak İzmir’in uzun vadede ağırlayacağı turist sayısı katlanacaktır.


• EXPO’ya katılım yoluyla İzmir’i tanıma fırsatı bulanlar sayesinde uluslararası yatırımcıların sayısı artacak.


• EXPO, İzmir’in yenilenmesine de katkıda bulunacak. İzmir’in cazibe merkezi olmasıyla kentsel dönüşüm projeleri hızlanacak. Ayrıca altı ay boyunca açık olacak sergiyi ziyaret etmesi beklenen milyonlarca kişinin gezip görebileceği, kentin tarihi semtleri ve değerlerinin renovasyonu hızlanacak.


NEDEN İZMİR:

• İzmir, üç saatlik uçuş mesafesinde, üç farklı kıtada 48 ülkeye ve 1.5 milyar insana erişilebilirlik sunan merkezi bir konuma sahip.


• 300 gün güneşli iklimi ile 6 ay sürecek EXPO için en uygun yerdir.


• EXPO 2020 İzmir, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenecek olan ilk EXPO olacak.


• İzmir, Doğu’nun en batısı, batı’nın en doğusu. Bu özelliğiyle ülkeler ve kültürlerarası eşsiz bir köprü oluşturacak.


• Victor Hugo’nun “prenses” olarak adlandırdığı şehir, Hititler, Frigyalılar, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Moğollar ve Osmanlılar gibi birçok büyük medeniyete ev sahipliği yaptı.


• İzmir’de düzenlenecek EXPO etkinliğinin 35 milyon ziyaret çekmesi bekleniyor. Bu durum, İzmir, Ege Bölgesi ve Kuzey Akdeniz için büyük ekonomik fırsatlar anlamına geliyor.


• İzmir, fuarlar ve kongreler kenti. Türkiye’nin ilk uluslararası genel ticaret fuarı olan “İzmir Enternasyonal Fuarı” ile 82 yıllık fuar deneyimine sahip. Kentte, dünyanın önde gelen ihtisas fuarlarından, İzmir ile özdeşleşen ve bugün itibariyle yurtdışında marka haline gelen Mermer Fuarı ile beraber yılda 40 civarında fuar gerçekleştiriliyor.


• İzmir, bir ticaret kenti... İhracatın ithalatı karşılama oranında ülkede ikinci sırada.


• İzmir, bir sanayi kenti; İzmir’de 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge bulunmakta.


• İzmir, bir liman kenti; Avrupa’nın ürünlerinin Asya’ya, Asya’nın ürünlerinin Avrupa’ya ulaştırılmasında önemli bir durak.


• İzmir, bir üniversiteler kentidir. Dokuz üniversitesi, 5 tıp fakültesi bulunuyor.


• İzmir, bir turizm kenti; kent içi ve çevresi zengin turizm potansiyeli barındırıyor.


• İzmir, bir tarih ve arkeoloji kenti; Efes, Bergama, Agora ve Meryem Ana Evi İzmir’in 8500 yıllık tarihinin en iyi bilinen örnekleri arasında yer alıyor.


• İzmir, barışın ve hoşgörünün kenti; tarihten bugüne üstlendiği bu misyonu EXPO 2020 adaylığı ile pekiştirmeyi hedefliyor.


• İzmir, bir kültür ve sanat kenti; binlerce yıllık geleneği ile farklı kültürlerin ve sanat dallarının merkezi olmuş, birçok uluslararası kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapmış, estetiğin yaratıcılıkla buluştuğu bir kimliğe kavuşmuştur.


• İzmir, uluslararası organizasyonlar kenti; 1971 yılında ilk sınavını Akdeniz Olimpiyatları’nı organize ederek vermiştir. Fuarlar ve diğer uluslararası kültür sanat etkinliklerinin yanı sıra EXPO 2020 yolculuğunda önemli bir sınav olarak gördüğü; UNIVERSIADE 2005 organizasyonunu büyük bir başarıyla gerçekleştirerek, en iyiler arasına girmeyi başarmıştır.


• İzmir, bir gelişim, değişim ve dönüşüm kentidir.


• İzmir, yaşam kalitesi sürekli gelişen, eğitimli bir kenttir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler