HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kalbinizi hiç böyle görmediniz

İngiltere'deki bu yarışmaya araştırmacılar çalışmalarını belgeleyen resim ve videolarla katıldı.

Kalbinizi hiç böyle görmediniz

İngiltere'deki bu yarışmaya araştırmacılar çalışmalarını belgeleyen resim ve videolarla katıldı.

Resimlerde kalbin ve kalp damarlarının enteresan görüntüleri yer alıyor. Yarışmanın galibi 'Kırık kalp' adlı bu resim Edinburgh Üniversitesi'nde Dr Gillan Gray ve Harris Morrison tarafından optik yansıtma tomografisi yöntemiyle çekildi. Resimde kalbin iç yapısı görülüyor.


Rejeneratif Tıp Araştırması alanındaki ödül, Oxford Üniversitesi'nden Dr. Jana Koth'un oldu.

Bu resimde iki günlük bir zebrabalığı'nın gelişen kalbi görülüyor. Yeşil hücreler kalp kası hücreleri, kırmızı ve mavi alanlarsa kalp kaslarını oluşturan bileşenler.


Bu kalp şeklindeki resim bir düz kas hücresinin çekirdeğini gösteriyor. Resmi çeken Londra'daki King's College'tan Dr Andrew Cobb 'Damarlardaki düz kas hücreleri kalp damarlarına şeklini veriyor. Yeşil alanlar DNA'nın zarar gördüğü alanları gösteriyor. Bu durum da bu sıradışı şekli açıklıyor' diyor.


Birmingham Üniversitesi'nden Dr. William Moody sağlıklı bir böbrek bağışçısının bu MRI görüntüsüyle övgü aldı. Moody, 'MRI taramasında kalpte böbrek bağışlanmasından sonra ortaya çıkabilecek ve ilaçla tedavi edilebilen sorunlar görülüyor' diyor.


Reading Üniversitesi'nden Dr Yiçuan Wen ve David Lake de kolestrol çalışmalarına dair bu resimle övgü aldı. Resimde damar sertliği rahatsızlığı olanlarda görülen köpük hücreleri adlı bağışıklık sistemi hücreleri görülüyor. Resimdeki beyaz noktalar köpük hücrelerine hapsedilen kolestrol.


Yarışmanın video ödülünü King's College'tan bir ekip aldı. Burada Criss Cross (Çapraz) kalp hastalığı adlı nadiren görülen genetik bir rahatsızlık görülüyor.


'Fetüs'ün kalbine yolculuk' adlı övgü alan bir diğer video da Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr Daniel Dilg'in çalışmasına ait. Bu görüntüde kalbi delik bir fetüs görülüyor.


Dr Diane Proudfoot ve Yana Dautova'nın çalışmasında düz kas hücrelerinin hastalıklı kalp damarlarında nasıl ölü hücreleri temizlediğine bakılıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler