HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaliteli bir uykunun 10 yolu

İnsan hayatının en az yüzde 25 ile 40’ı uykuda geçiyor. Bu süre boyunca beyniniz ve vücudunuz sizi ertesi güne zinde bir şekilde hazırlamak için biyolojik bakımla meşgul oluyor.

Kaliteli bir uykunun 10 yolu

İnsan hayatının en az yüzde 25 ile 40’ı uykuda geçiyor. Bu süre boyunca beyniniz ve vücudunuz sizi ertesi güne zinde bir şekilde hazırlamak için biyolojik bakımla meşgul oluyor.


Çoğu insan uykuyu zaman kaybı olarak düşünür ve uyku süresini mümkün olduğunca azaltır. Bu da insan fonksiyonlarını oldukça olumsuz yönde etkiler. İşte uyku kalitenizi artırmanın çeşitli yolları:


Kaliteli uyku önceliğiniz olmalı: Hayatınızı meşgul eden sayısız istek vardır ve bunları karşılamak için genellikle uykunuzdan fedakarlık edersiniz. Kaliteli bir uyku çekmenin ilk adımı uykuyu öncelik sıranızın en üstüne yerleştirmektir. Gece olunca televizyon izlemek, bilgisayar oyunu oynamak, internette sörf yapmak yerine daha çok uykuyu düşünmelisiniz.


Kaliteli uyku ortamı oluşturun: Uyumak için çevrenizdeki ortamı hazırlayın. Yatak odanız karanlık ve sessiz olmalı, rahat bir yatak seçin, odanın sıcaklığını düşürün, yatmadan önce kafeinden uzak durun, yatak odanızda televizyon bulundurmayın. Bunlar kaliteli bir uyku için çok önemlidir.


Gözlemleyin ve deneyimleyin: Herkes farklıdır ve bu nedenle kaliteli uyku için nelere ihtiyacınız olduğunu gözlemleyin. Bir günlük tutun. Bu nedenle sizin için en iyi olan zamanlama, egzersiz, oda sıcaklığı, uyku süreniz gibi bilgileri not alın. Bir dizi deneme-yanılmadan sonra kendi doğal uyku şeklinizi bulacaksınız.


Gündüzleri uzun süre kestirmeyin: Gündüzleri dozunda şekerleme yapmak sağlığınız için yararlıdır. Ancak şekerleme süresini 25 dakikanın altında tutmalısınız, en ideal süre 10-15 dakikadır. Gün ortasında uzun süre uyursanız gece uykunuz da bundan etkilenir.


Işığın seviyesini ayarlayın: Işığa maruz kalma geceleri uykuda salgılanan melatonin hormununu kontrol eder. Erken kalkmayla ilgili problemleriniz varsa sabahları güçlü ışığa kendinizi bırakın ve akşamları da kısık ışık ve güneş gözlüğü kullanın. Sabah erken kalkmak için yatağınızı sabahları en çok ışık alan bölüme yerleştirin. Gün ışığında fazla vakit geçirin, geceleri ise bilgisayar gibi arkadan aydınlatmalı cihazlardan uzak durun.


Uyku öncesi bir düzen oluşturun: Tüm gün enerjik olabilirsiniz, ancak akşama doğru uykuya hazırlık için belirli kurallar belirleyip her gün bunlara uyun. Örneğin, kısa bir duş almak, biraz fiziksel ve nefes egzersizi yapmak ve sonra uyumak gibi. Duşa girdiğinizde vücudunuz gevşeyecek ve uykuya daha rahat dalacaksınız.


Uyanmaya hazırlıklı olun: Otobüsü ya da uçağı yakalamak için sabahları erken kalkmayı denediniz mi? Uykunuz kısa olmasına rağmen sabah kendinizi enerjik hissettiniz değil mi? Her şey beyninizde bitiyor. Erken kalkmaya kendinizi hazırladığınızda enerji seviyeniz daha yüksek olacaktır.


Sabahı canlandırın: Sabahları en sevdiğiniz melodiyi telefonunuza alarm şarkısı olarak ekleyin. Bu, kanınızın daha iyi pompalanmasını ve tüm vücudunuza pozitif enerji dağılmasını sağlayacaktır.


Gün boyunca egzersiz yapın: Fiziksel aktivite sağlığınız için çok önemlidir. Günde en az 30 dakika egzersiz yaparak, kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz. Ayrıca egzersiz kalp hastalığına yakalanma riskinizi de azaltıyor.


Uykusuzluğa dikkat edin: Uykusuzluk tehlikelidir ve hafızanızın, konsantrasyonunuzun ve hareket yeteneklerinizin hasar görmesine yol açabilir. Bağışıklık sisteminiz ve iyileşme süreci de bundan etkilenir. Bu nedenle uykunuz geldiğinde hemen gidip yatın, uykunuzun kaçmasına izin vermeyin. Kaliteli uyku kaliteli yaşama sahip olmak için çok önemlidir.



          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler