HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kazı alanındaki çöpten 900 yıllık mumya çıktı

Peru'daki antik şehir ve kazı alanının girişindeki çöpten, ilk görüşte bir cinayet kurbanı sanılan 900 yıllık bir mumya çıktı.

Kazı alanındaki çöpten 900 yıllık mumya çıktı

Peru'daki antik şehir ve kazı alanının girişindeki çöpten, ilk görüşte bir cinayet kurbanı sanılan 900 yıllık bir mumya çıktı.


Peru'da antik şehir ve kazı alanı ve eski Chimu krallığının başkenti olan Chan Chan'ın girişindeki çöpte mumya bulundu. Bir karton kutunun içinde bulunan mumya kalıntılarının, İnka öncesi döneme ait olduğu belirlendi.


CİNAYET KURBANI SANDI

Mumya, içinde bulunduğu iple sarılı karton kutu, çöp arabasının sıkıştırıcısına konmuşken, tesadüfen, meraklı bir çöpçünün gizemli kutunun içine bakmasıyla bulundu. Mumyayı görünce şok olan çöpçü onu ilk başta bir cinayet kurbanı sandı.


HIRSIZIN YAPTIĞI DÜŞÜNÜLDÜ

Mumya daha sonra, arkeolojik kalıntıların nasıl ve niye arkeolojik alanın dışında bulunduğunun incelenmesi için yerel polis karakoluna götürüldü. Polis, İnka-öncesi mumyanın, Chan Chan'da gömülü olduğu yerden çalınmış olabileceğini düşünüyor. Hırsızın, mumyayı çöpe bırakıp, daha sonra geri dönmeyi planlamış olabileceği düşünülüyor.

İNCELENMEYE GÖTÜRÜLDÜ

Mumyanın MS. 1100 yılına tarihlendiği düşünülüyor. Öte yandan, mumyanın incelenmeye götürüldüğü Kültür Müdürlüğü'nden bir sözcü, mumyanın bir Chimu mumyası olmadığını, yine Kolomb öncesi döneme tarihlenen başka bir kültüre ait olduğunu düşündüklerini söyledi. Chan Chan şehri, Kolomb öncesi dönemden Güney Amerika'daki en büyük şehir. Chimu Kralllığı tarafından MS. 850'de kurulan şehir, 1470'te İnkalar tarafından fethine kadar gelişimini sürdürdü.


İtalya'da 1918 yılında doğduktan sonra 1920 yılında hayatını kaybeden Rosalia Lombardo'nun mumyasının hiç bozulmaması, cesedinin bulunduğu cam tabut içinde 94 yıldır göz kapaklarını açıp kapatması mumyayı gizemli kılmıştı.


Ancak son araştırmalar paranormal olarak tanımlanan mumyanın gizemine bilimsel açıklık getirdi. Doktor Alfredo Salafia tarafından mumyalanan 2 yaşındaki küçük kızın damarlarına bir sıvı enjekte edildiği biliniyordu. Ancak sihirli bileşimin ne olduğu doktor tarafından asla açıklanmamıştı.


Yakın zamanda Dr. Alfredo Salafia'nın el yazmalarında bulunan formülleri inceleyen İtalyan bilim adamları küçük kızın glicerine, çinko ve klor, salistik asitli bir karışımla mumyalandığını ortaya çıkardı. O karışım küçük kızın bedenini hala ilk öldüğü zamanki gibi tuttu. Mumyanın bu bileşim sayesinde bozulmadığıbelirlendi.


Diğer bir iddiaya göre ise Rosalia Lombardo'nun göz kırpması sadece görsel bir hileden ibaret. Tabutun bulunduğu yerdeki ışık oyunu sebebiyle mumyanın gözleri açılığp kapanıyor gibi görünüyor. Aslında küçük kızın gözleri tamamen kapalı hiçbir zaman olmadı.


Dünya o gizemli kızı cam tabut içinde hiç bozulmayan saçları ve masum görüntüsü sebebiyle "Uyuyan Güzel" olarak biliyor.



Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler