HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kesimden önce son kaçış

Kurban Bayramı dün başladı ancak kesim işlemi yarın akşama kadar devam edecek. Bu süreçte de çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan kesilecek.

Kesimden önce son kaçış

BURAK KURU

Kurban Bayramı dün başladı ancak kesim işlemi yarın akşama kadar devam edecek. Bu süreçte de çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan kesilecek. Kesim saatini bekleyen hayvanlar, tarih boyunca unutulmaz eylemlere imza attılar. Çabalarıyla takdiri hak eden, tavrıyla gönlümüzü çelen o güzel hayvanları hatırlama zamanıdır şimdi.


ORALET DİYE BAĞIRAN BOĞA

2012'de, kurbanlık boğa, sahibinin elinden kaçıp uzun bir serüvene atılır. Bu yolculuk boyunca dosta güven, düşmana korku salar. Payitaht Ankara'daki yolculuğunda Altındağ İnşaatçılar Yardımlaşma Dernek ve Lokali tabelasını görünce durur ve olaylar gelişir. Kahraman boğa hem bir oralet içmek hem de nefeslenmek için lokale dalar. İçerideki ahaliye enfarktüs geçirten kurbanlık, bütün kahve milletini püskürterek içeride tek başına dinlenip televizyon izledikten sonra mekânı terk eder. Etrafı sarılan kurbanlık sonunda teslim olur.


PAŞALAR GİBİ MERCEDES İLE UĞURLANDI

Güzide illerimizden Samsun'daki vaka 2011 yılına ait. Orhan Kütür, 1.5 ton ağırlığındaki boğasını kurban olarak satmaya karar verir. 12 yıldır bu işi yapan Kütür, üç yaşındaki ‘Paşa'yı 25 bin liraya satışa çıkarırken, promosyon olarak da 1973 model Kırmızı Mercedes'ini vereceğini açıklar. Samsun Barosu'ndan ismini açıklamayan avukat, arabayı sahibine bırakıp pazarlık sonucu Paşa'yı 21 bin liraya satın alır.


DENİZLERİ AŞ DA GEL, KURBANIN OLAM

Rize'de Kurban Bayramı'na direnmek isteyen kahraman boğa, Salarha Deresi'ne atlayarak yüzerek kaçma girişiminde bulunur. Fakat geçen yıl yaşanan bu hikâye, 2010 yılında Balıkesir'in Edremit ilçesinde tezahür edenle aynı sonu paylaşır: Kurbanlık hayvan yakalanarak, kasabın emin ellerine ve bıçağına teslim edilir.


BRIGITTE BARDOT'DAN İLK TEPKİ

Fransız sinemasının dünyaya armağanı Brigitte Bardot, Kurban Bayramı için tepki gösteren isimlerden. Bardot, 1993'te yaptığı çıkışta, Müslümanları barbar olmakla itham ediyor ve hayvanların kesilmesini ilkçağ uygulamalarına benzetiyordu. Daha sonra bu tepkisini sıkça dillendiren Fransız yıldıza o dönem cevabı veren Marsilya Camii imamı Hacı Halil olmuştu: "Allah ömrünü aydınlıkla tamamlaması için Brigitte Bardot'nun yoluna ışık tutsun.”


DEMİRELLER BİLE BAKAMADI

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1994'te başına gelen bu olayı Çankaya Köşkü'nde değil Güniz Sokak'taki evinin bahçesinde yaşıyor. Kurban kesimi için eşi Nazmiye Demirel ile evine uğrayan Demirel, kendisi için iki, eşi için bir koyun kurban ettirir. Nazmiye Demirel'in ilk kurban kesildikten sonra gitmek istemesini Süleyman Demirel, "Ben senin kurbanın kesilirken bekledim. Sen de benim için kesilenleri bekle” diyerek engeller. Fakat ikili, son kurban kesilirken gökyüzüne bakmaktadır.


AKDENİZ KURBANLARI, BİR BAŞKA OLUYOR

Antalya'daki vukuat da kurtuluşu denizde arayan kurbanların yaptığına benzer bir eylem içeriyor. Fakat 1995'teki bu isyanda koyun, sahile inip plajda güneşlenen halkın arasına dalıyor. Kalabalığı gören koyunun şaşkınlığından yararlananlar, onun da sonunu hazırlıyor.


ADINI MURAT KOYDUM

Bursa'da yaşayan Tevfik Gülay, pek çok çocuğun büyüyünce bile unutamadığı, travması olan ‘kurbanlık hayvan ile bağ kurma'yı 73 yaşında yaşar. Fakat o, gücünü kullanır. Altı ay önce Kurban Bayramı'nda kesmek üzere koç almıştır. Aradan geçen sürede çok iyi arkadaş olunca Murat adını verdiği dostunu kesmekten vazgeçer. İkili gönülleri fethetmiş durumda hayatlarını sürdürüyor.


ÖRGÜTE YARDIM VE YATAKLIK

Uzun süre ülke gündeminin en önemli tartışma konusu olmayı başaran kurban derileri, çok sayıda olaya sebep olmuştu. Gruplar ve cemaatlerin çekişmeleri bir yana, solcu ve ülkücü örgütler de kurban derisi toplama işine girip belaya bulaşmışlardı. #tarih dergisinden Murat Toklucu'nun kurban derisi yazısından bir alıntı: "12 Eylül darbesinden sonra açılan çok sayıda davada ‘izinsiz kurban derisi toplayarak örgüte gelir sağlama' suçlaması da vardı. Yakalanan örgüt militanlarına, ele geçirilen kurban derileri önünde poz verdirmek de âdettendi.”


GAZETECİLER YİNE HEDEFTE

Erzurum'da perşembe günü sahibi Zülküf Değirmen'in elinden kaçan büyükbaş kurbanlık ahalinin deyim yerindeyse canına okudu. Yaklaşık iki kilometre, ahaliyi peşine takıp koşturan kurbanlık, Aziziye Parkı'nda kıstırılırken, bu kez hedefinde gazeteci vardı. Ağacın arkasına saklanan muhabir, kurbandan kendisini zor kurtarırken, hayvan timi dört bayıltıcı iğne ile kurbanlık hayvanı bayıltıp yakaladı.


OPERASYON KURBAN

Erzincan Belediyesi, Kurban Bayramı için yaptığı hazırlıkta işi ileri götürerek ‘kurban yakalama timi' kurdu. Her yıl bayram arifesi hazırlıklarına başlayan ekip, operasyona niyetlenir ciddiyette, eğitim alıyor. Belediye yetkilisi bu çalışmayı ve amaçlarını şöyle anlatıyor: "Sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki antrenman yapıyoruz. Amacımız kaçan kurbanlığı en kısa sürede etkisiz hale getirmek.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler