HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızdıran reklamlar

İki yıl önce Yeni Delhi’de yaşanan olayda 23 yaşındaki kız erkek arkadaşıyla bindiği otobüste toplu tecavüze uğramış daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Kızdıran reklamlar

İki yıl önce Yeni Delhi'de yaşanan olayda 23 yaşındaki kız erkek arkadaşıyla bindiği otobüste toplu tecavüze uğramış daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.


Hintli fotoğrafçının Raj Shetye'nin bu olaydan esinlenerek yaptığı fotoğraf çalışma tartışma yarattı.


Hindistan'ın Mumbai kentinde yaşayan fotoğrafçı geçtiğimiz hafta "Ters Yol” (The Wrong Turn) isimli fotoğraf sergisini dünyaya tanıtmasıyla büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.


'Otobüste toplu tecavüz' vakasından esinlenerek erkekklerin arasında kalan bir kadını görüntüleyen fotoğrafçıya sosyal medyadan tepkiler yağdı.

Twitter ve Facebook kullanıcısı pek çok kişi fotoğrafçıyı yaşanan bu korkunç olay üzerinden nemalanmakla suçladı. Eleştiriler karşısında kendini savunan fotoğrafçı "Amacım bu kötü olayı süslü hale getirip kullanmak değil, yaşananlara ışık tutmak” diyor.


İşte tartışma yaratan diğer reklam fotoğrafları...

Dünyaca ünlü iç çamaşırı firması Victoria's Secret'ın genç kızlar için ürettiği üzerinde de "ara beni”, "vahşi”, "kendimi şanslı hissediyorum” gibi sloganlar yazan iç çamaşırları ailelerin tepkisini çekmişti.


Firma, bir kısmının üzerinde büyük bir dil resmi olan iç çamaşırlarının hedef kitlesinin 17 yaşın üzerindekiler olduğunu savundu. Ancak şikâyetlerin artması üzerine, firma yönetimi ürünleri internet sitesinden kaldırdı...


Dünyaca ünlü marka Louis Vuitton çantalarının tanıtımı için çekilen reklam filmi feministleri kızdırdı...


Car Delevingne ve Georgia May Jagger'ın sokakta çalışan hayat kadınlarını canlandırdığı reklam filmi ağır eleştiriler aldı.


İki mankemin de yarı çıplak göründüğü sahnelerin yer aldığı tanıtım filmine en ağır eleştiri de Fransız Femen grubundan geldi.


Grubun sözcüsü Inna Shevchenko " Bir kez daha bir ürünüsatmak için çıplak kadınlar kulllanıldı" diye konuştu.


Bir başka Fransız feminist dereklamı "hayat kadınlığını çekici hale getiren bir yanılsama yaratıyor"diyerek eleştirdi. Bu eleştirilere Louis Vuitton firmasından bir açıklama gelmedi.


Harvey Nichols markasının, kadınları altını ıslatırken gösteren yeni reklam kampanyası, müşterileri tarafından eleştiriliyor.


İngiliz basınından The Daily Mail gazetsinde yer alan habere göre; indirim günlerini duyurmak için hazırlanan afişlerde, kadın ve erkek modellerin altını ıslattığı görülüyor. Posterde "Harvey Nichols indirimi başladı. Heyecanınızı kontrol altında tutmaya çalışın” deniyor.


İngiltere 'deki Knightsbridge bölgesinde bulunan Harvey Nichols şubesinin müşterileri, reklamları "feci derecede ahmakça” ve "itici” bulduklarını söyleyerek, Twitter'da şikayetlerini dile getirdiler. "Bu reklam beni alışveriş yapmak konusunda hiç mi hiç heyecanlandırmadı”, "Kusura bakmayın Harvey Nichols ama, bu reklamlar gerçekten iğrenç”, "Bu reklama yüzünden ürünlerin kirli olduğunu düşünmeye başladım” şeklinde Tweet'ler yapılıyor.


Harvey Nichols'tan bir sözcü ise reklamı savunarak, "Kampanyayı yaz indirimini duyurmak için hazırladık. Reklamda indirim heyecanına neşeli ve esprili bir şekilde yer verdik. Reklamlarımızdaki görüntüler, herkes tarafından bilinen bir cümlenin görsel olarak tarifiydi. Kampanyanın hazırlandığı sıralarda, bu sözün popüler kültürde ve sosyal medyada nasıl kullanıldığını araştırdık ve herkes tarafından, sürekli kullanıldığını görünce de kullanmaya karar verdik” açıklamasını yaptı.


Daha önce de Harvey Nichols'unyayınladığı "Walk of Shame" (utanç yürüyüşü) konulu reklam filmi kadınları aşaladığı gerekçesiyle polemik yaratmıştı.


Reklamda Parti akşamından kalan bazı kadınların gündüz vakti için tezat olan dekolte kıyafetleriyle eve dönüş halleri konu alınmış.


Video boyunca dağılmış halleri ve kıyafetlerini çekiştiren mini etekli kadınlar ile ağlayarak çıplak ayakla koşan kadınlar reklam filminde yer alıyor.



Ardından Harvey Nichols'dan aldığı Roland Mouret marka elbisesiyle gayet derli toplu ve çekici görünen seksi bir kadının etrafına mutluluk saçtığı görüntüler yer alıyor.


Reklamın sonunda ise ünlü marka izleyenlere şöyle sesleniyor; "Bu sezon utanç yürüşünden kaçın"





İsviçre'de Aşırı Sağcı Halk Partisi son reklam filminde Türk asıllı bir mankeni oynatınca eleştirilerin hedefi oldu.


AB karşıtlığının vurgulanmaya çalışıldığı filmde, Türk asıllı bir mankeni oynatması, partinin ikiyüzlülük ile suçlanmasına sebep oldu.


Reklam filminde 3 güzel kadın göl kenarında güneşleniyor. Yakışıklı bir adamın göl kıyısına yaklaştığın görünce heyacanlanan kadınlar, adamın serdiği havlunun AB bayrağı olduğunu farkettiğinde aniden yüzlerini buruşturuyorlar.



Reklamın sloganı gerçek kadınlar İsviçre Halk Partisi'ne oy verir. Partinin destekçileri ise reklamdan rahatsız.


Onlara göre Türk manken gerçek İsviçre kadını değil.


Parti daha önce de afişlerinde göçmenleri kara koyun olarak resmetmiş, İsviçre'deki minare yasağıyla ilgili referanduma destek vermişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler