HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kürtlere silah bu uçakla gitti

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Kobani'de IŞİD'le savaşan Kürt gruplara ilk kez "havadan silah, mühimmat ve tıbbi yardım ulaştırıldığını" açıkladı.

Kürtlere silah bu uçakla gitti

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Kobani'de IŞİD'le savaşan Kürt gruplara ilk kez "havadan silah, mühimmat ve tıbbi yardım ulaştırıldığını" açıkladı. ABD ordusu, Kobani'ye yardımı C-130 kargo uçaklarıyla yaptı. Amerikan ordusu, bu yardımları önümüzdeki günlerde de sürdürmeyi planlıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türk yetkililerle konuştuk. Ben ve Başkan, bu adımın ABD'nin politikasında bir değişiklik anlamına gelmeyeceğini çok net bir şekilde belirttik. Bu krize anlık bir müdahaleydi" dedi. John Kerry, "IŞİD'e karşı savaşanlara sırtımızı dönemezdik" şeklinde konuştu.


ABD, Kobani'de terör örgütü IŞİD'le savaşan Kürt güçlerine silah yardımında bulundu. ABD'nin Kobani'ye silah yardımıyla ilgili bir açıklama da, Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden yapılan açıklamada, Kobani'ye ABD kargo uçakları tarafından yapılan silah yardımında Türk hava sahasının kullanılmadığı belirtildi.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, 27 koli silah, mühimmat ve tıbbi malzemenin C-130 kargo uçaklarıyla Kobani'deki Kürt güçlere ulaştırıldığı belirtildi.


Kobani'ye havadan bırakılan silahların Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminden temin edildiği de açıklandı.


Kobani'yi savunan Kürt güçlerin sözcüsü Redur Halil büyük miktarda mühimmat ve silahın kentte ulaştığını doğruladı. Kürt sözcü Halil, daha fazla yardımın gelmesini beklediklerini de vurguladı.


Üst düzey ABD'li bir yetkili, ABD Başkanı Barack Obama'nın dünkü telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı havadan yardım konusunda bilgilendirdiğini belirtti.


Silah teminattının insani bir yardım olarak görülmesi gerektiğini savunan ABD'li yetkili, Kobani'nin IŞİD'in eline düşmesi halinde Kürtlerin katledileceğine dikkat çekti.


Üst düzey ABD'li yetkili, "Türkiye'nin çatışma içinde olduğu Kürt gruplar da, dahil olmak üzere Suriye'deki değişik grupların varlığı hakkındaki kaygılarını anlıyoruz. Ancak IŞİD'in ortak bir düşman olduğuna ve acilen harekete geçmemiz gerektiğine inanıyoruz. "dedi.


ABD'li yetkililer, Kobani'deki Kürt güçlere silah yardımının önümüzdeki günlerde süreceğini de vurguladı.


Obama yönetimi, Kürt güçlerine karadan da yardım yapmayı planlanıyor. ABD'li yetkililer bu konuda Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için müzakerelerin sürdüğünü belirtti.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, son günlerde Kobani çevresine 135 hava saldırısı düzenlendiğini de bildirdi.


Bu saldırılar sayesinde IŞİD'in Kobani'deki ilerleyişi durduruldu. Ancak kentte durumun hala çok kritik olduğuna dikkat çekiliyor.









Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler