HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Kore'nin iki numaralı ismi yaka paça tutuklandı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yolsuzlukla suçlayarak görevden aldığı eniştesi Chang Song Thaek'i Komünist Parti'nin Merkez Komitesi toplantısından yaka paça attırdı.

Kuzey Kore'nin iki numaralı ismi yaka paça tutuklandı

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, yolsuzlukla suçlayarak görevden aldığı eniştesi Chang Song Thaek'i Komünist Parti'nin Merkez Komitesi toplantısından yaka paça attırdı.


Kuzey Kore yönetimi, Lider Kim Jong-un eniştesi ve ülke yönetimindeki en güçlü isimlerden Çang Sung-taek’in tutuklandığını açıkladı. Ülkenin resmi haber ajansı Çang’ı "yolsuzluk ve hovardalık ile madde bağımlılığı gibi kötü davranışlarından ötürü" suçladı.


Ekonomik reform yanlısı olarak görülen Çang, Kuzey Kore’nin en büyük ortağı Çinyönetimi ile düzenli toplantılara başkanlık ediyordu.


Yayınlanan görüntülerde Çang’ın Komünist Partisi Genel Kurul Toplantısı’ndan üniformalı görevliler tarafından çıkarıldığı görülüyor.


YARDIMCILARI İDAM EDİLDİ
Bu arada, Çang'ın iki yardımcısının da yolsuzluk nedeniyle idam edildiği haberleri geliyor.

Uzmanlar iç hesaplaşmanın iki yıl önce Kim’in babasının ölümü sonrası Kuzey Kore yönetiminin başına geçtiğinden beri en büyük siyasi karışıklık olduğunu söylüyor.


BBC'nin Güney Kore'nin başkenti Seul'daki muhabiri Lucy Williamson ise Çang’ın bir gecede Kuzey Kore’nin genç liderinin akıl hocası konumundan devrim karşıtı dışlanmış bir kişiye dönüştüğünü aktarıyor. Williamson, bu kararın genç lider Kim’in gücünü, otoritesini ve bağımsızlığını gösterdiğini belirtiyor


Çang hem Komünist Parti'de hem de Milli Savunma Komisyonu'nda önemli görevlerde yer aldı. Çang’ın tüm görevlerinin elinden alındığı ve parti üyeliğinden de çıkarıldığı belirtiliyor.


Bazı gözlemciler, Kim Jong-il'in kız kardeşi ile evli olan Çang'ı, perde arkasındaki asıl lider olarak görüyordu. Kuzey Kore'de iktidarda olan Komünist Partisi'nin basamaklarını 1970'lerde tırmanan Çang, 1992'de Merkez Komitesi'ne seçildi.


Geçmişte de temizlik harekâtlarında hedef alınan Çang, Kim ailesindeki konumuna rağmen 2004'te gözden ırak durmaya başladı. Bazı Güney Koreli kaynaklar o dönem Çang'ın ev hapsine alındığına ve 'eğtime tabi tutulmak' üzere gönderildiğine dair haberler yayımlamıştı.


Fakat iki yıl sonra Çang yeniden görevine başladı. Kim Jong-un üzerinde büyük etki sahibi olduğu belirtilen Çang'ın ekonomik reformlardan yana olduğu ifade ediliyordu.


Kim Yong-un'un halasının kocası olan Çang, “İki Numara" olarak niteleniyor ve ülkeyi asıl yöneten adam olarak biliyordu.




Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler