HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Marmaray açıldı

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Marmaray, dün açıldı. Boğaz’ın 62 metre altındaki hatla iki kıta arasında seyahat sadece 4 dakika.

Marmaray açıldı

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Marmaray, dün açıldı. Boğaz’ın 62 metre altındaki hatla iki kıta arasında seyahat sadece 4 dakika.

Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok yerli ve yabancı birçok liderin katılımıyla hizmete açıldı.

Marmaray için açılış töreni Üsküdar İstasyonu’nda gerçekleştirildi.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

MARMARAY DUALARLA AÇILDI (VİDEO)

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN (FOTO GALERİ)


TOPBAŞ: TARİHE VURULMUŞ MÜHÜR
Törende ilk olarak kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek, “Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Marmaray asrın değil, asırların projesidir. Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurulmuş bir mühürdür” dedi.

Topbaş, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte projeye katkı veren herkese teşekkür etti.

YILDIRIM: İSTANBUL'UN TARİHİNİ YENİDEN YAZIYORUZ
Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin iki bayramı birden kutladığını ifade etti.

Projenin İstanbul'a hayırlı olmasını dileyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Bu proje İstanbul değil yalnızca, kıtalararası değil, Uzakdoğu ile Avrupa'yı medeniyetleri de iki kıtayı birleştiren en derin tüp tünel projesidir. Artık İstanbul, Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. İstanbul'un tarihini Marmaray ile yeniden yazıyoruz."


JAPON BAŞBAKAN'DAN ÖNERİ
Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın ardından kürsüye Japonya Başbakanı Shinzo Abe geldi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki dostuluğun önemini vurgulayarak, "150 yıllık rüyanızın gerçekleştiği bugün, doğu ile batıyı birleştiren metropol İstanbul'a ayak bastığımda aklımdan hep böyle düşünceler geçti. 'Asya'ya barış ve Asya'ya refah'. Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi.

Arjantin’de olimpiyatları kazanmalarının ardından Başbakan Erdoğan’ın herkesten önce yanına geldiğini ve kendisine sarıldığını belirten Abe, “Sayın Erdoğan, işte o anda, sizin gösterdiğiniz cesaret ve dostluk karşısında yürekten etkilendim. Burada bulunmaktan dolayı onur duyuyorum. Çünkü Başbakan'a olan sözümü tutmuş oldum" diye konuştu.

Abe, konuşmasında "Hadi şimdi de Tokyo'dan kalkıp İstanbul'u geçerek Londra'ya kadar ulaşan bir demiryolu hayalini beraber kuralım" dedi.

Projenin tarihi bir başarı olduğunu vurgulayan Romanya Başbakanı Viktor Ponta da "Bugün dünyanın merkezi bu şehir oluyor" şeklinde konuştu.


ERDOĞAN: TOKYO-ÜSKÜDAR; OLUR MU, OLUR
Konuk başbakanların konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan kürsüye çıktı.

Başbakan Erdoğan, kısaca şöyle konuştu:

"Marmaray’ın İstanbulumuza, Türkiyemize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamlı günde Fatih Sultan Mehmet'i rahmet ve minnetle yad ediyorum. Projenin hayalini kuran, bu hayali projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamit’e de rahmet yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal'e, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunanlara gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.

'Asrın Projesi' Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur.

11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. ‘Yol medeniyettir’ dedik. Cumhuriyetimizin ilan edildiği yolu hiç unutmadık. Cumhuriyet kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 havaalanı vardı, bugün 50'yi aşkın havaalanı var.

Marmaray, sadece iki kıtayı kavuşturmakla kalmıyor, 150 yıllık hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray, sadece iki kıtayı değil; insanları, halkları ve ülkeleri buluşturuyor.


Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu, olur. Marmaray, Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm kardeşlerimizin projesidir.

Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray bir barış projesidir. Marmaray sadece yolcuları değil, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.

2015’te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi bitireceğiz. Tüp geçişle 3. köprü de bitirilecek.

Bu büyük eser, aynı zamanda insanlığın bir eseridir. İstanbul’da, Türkiye’deki her bir kardeşim bu büyük projeyle gurur duysun.

En kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini katacağız. Yılsonuna hızlı treni hizmete alacağız. Sivas, Bursa ve İzmir’i hızlı trenle tanıştıracağız.

İnşaat sürecinde rahatsızlıklar verdik. Üsküdarlı hemşerilerimize diyorum ki; hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur."


GÜL: EN UZAK UÇLARI BİRLEŞTİRİYORUZ
Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyetimizin 90. yaş gününü kutlarken hükümetimiz çok büyük hediyeyi sunuyor. Marmaray, sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı projelerden birisidir. Büyük projeler önce hayal edilir, sonra ideal haline gelir. İşbilen, kararlı, vizyon sahibi insanlar da bu hayalleri gerçekleştirir.

Sanılmasın ki biz sadece Asya ile Avrupa kıtası arasındaki en yakın uçlarını birleştiriyoruz. Asya-Avrupa arasındaki en uzak uçları da bu tünel vasıtasıyla birleştiriyoruz. Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu arasında kesintisiz yolculuk yapılacak. Pekin ile Londra arasını bağlayan bir proje oldu. Son yıllardaki istikrar ve güven ortamı büyük projeleri hayata geçirme imkanı vermiştir.

Emeği geçen herkese Türk milleti adına canı gönülden teşekkür ediyorum. Çok büyük bir mühendislik projesidir. Bu projeyle hep beraber gurur duyacak, yeni projeleri hayata geçireceğiz. Tekrar hayırlı, uğurlu olsun.”


GÜNÜN ANISINA HEDİYE
Konuşmalar sonrasında törene katılanlar, platforma çıkarak açılış kurdelesini kesti.

Kurdele kesiminden önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua etti.

Marmaray'ın anısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Romanya ve Japonya Başbakanı ile Somali Cumhurbaşkanı’na ilk Marmaray projesinin eskizlerinin işlendiği tabloyu hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan konuşmak için kürsüye yürüdüğünde, "Üsküdar'a gider iken" şarkısı çaldı.

Konuşmalar sırasında Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler de korna çalarak ve su sıkarak gösteri yaptı.


15 GÜN ÜCRETSİZ
Kurdele kesimi sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün önerisi üzerine Başbakan Erdoğan, “15 gün burayı ücretsiz yapalım” dedi.

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile diğer katılımcılar hep birlikte trene bindi.

İLK SEFER 20 DAKİKA SÜRDÜ
Vatman koltuğuna Abdullah Gül otururken, kabinde Başbakan Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı, Japonya Başbakanı, Bakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı Cemil Çiçek de yer aldı.

Tarihi yolculuğu gerçekleştirecek ilk tren, saat 17.18'de Yenikapı İstasyonu'na doğru yola çıktı.

Marmaray'ın ilk seferi, toplam 20 dakika 16 saniye sürdü. 4 dakikalık gecikmenin trenin yolculuk sırasında Boğaz'ın en derin yerinde durarak, hatıra plaketi çakılmasından kaynaklandığı öğrenildi.


TÖRENE KİMLER KATILDI?
Marmaray için düzenlenen törende Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yer aldı.

Açılış törenine, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Dr. Davud Ali Najafı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvırıkashvili, Moldova Ulaştırma ve Yol Altyapısı Bakanı Vasile Botnarı, Arnavutluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhinasto, İspanya Bayındırlık Bakanı Ana Maria Pastor Julian ile Romanya Ulaştırma Bakanı Ramona Manescu ve Dışişleri Bakanı George Ciamba katıldı.

Japonya Bakanlar Kurulu Sekreter Vekili Katsunobu Kato, Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Kıdemli Bakan Yardımcısı Tsuyoshi Takagı ile Kazakistan Bakan Yardımcısı Azat Bekturov, Almanya Ulaştırma, Bayındırlık ve Kentleşme Bakanlığı Müsteşarı Jan Muecke, Pakistan Limanlar ve Denizcilik Bakanlığı Müsteşarı Rukhsana Rehman'de hazır bulundu.


AÇILIŞTA TEK SEFER
15 gün ücretsiz olduğu açıklanan Marmaray'da bugün sefer yapılmayacak. Vatandaşlar yarından itibaren Maramaray'ı kullanabilecek.

ASYA-AVRUPA ARASI 4 DAKİKA
İstanbul Boğazı’nın 62 metre altındaki demiryolu hattıyla günde 1 milyon kişi, iki kıta arasını 4 dakikada geçebilecek.

Toplamda 5 istasyondan oluşan Marmaray’da, Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme arası 16 dakikada kat edilecek.

Yolcular denizin altında cep telefonlarını kullanabilecek. Ancak güvenlik nedeniyle yolcular sadece arama yapabilecek.


Sayılarla Marmaray

- Proje bedeli: 5,5 milyar lira
- Toplam Hat Uzunluğu: 76,3 km
- Yüzeysel Metro Kesim Uzunluğu: 63 km
- Yüzeysel İstasyon Sayısı: 37 adet
- Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş Kesimi Toplam Uzunluğu: 13,5 km
- Delme Tüp Tünel Uzunluğu: 9,8 km
- Batırma Tüp Tünel Uzunluğu: 1,4 km
- Aç-Kapa Tünel Uzunluğu: 2,4 km
- Yer altı İstasyon Sayısı: 3 adet
- İstasyon Boyu: (en az) 225 metre
- Bir Yönde Taşınacak Yolcu Sayısı: (saatte tek yöne) 75 bin
- Taşınacak Günlük Ortalama Yolcu Sayısı: 1 milyon
- Maksimum Hız: 100 km/saat
- Ticari Hız: 45 km/saat
- Tren Sefer Sayısı: 2-10 dakika
- Araç(vagon) Sayısı: 440 adet
- Ortalama İstasyon Aralığı: 1,9 km
- Tüp Tünel Uzunluğu: 1,387 m
- Şehirlerarası çalışan trenlerle transfer noktası: 8
- Şehiriçi çalışan metro hatları ile bağlantılar: 4
- Tüneller deniz tabanının 2-2,5 metre altında
- Bilet fiyatı: 1,95 lira. İstanbulkart Marmaray’da da geçerli.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler