HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

O şirketten yine 'Erdoğan mı Gül mü?' anketi

Metropoll araştırma şirketi yine tartışma yaratacak bir anket ile ortaya çıktı.

O şirketten yine 'Erdoğan mı Gül mü?' anketi

Metropoll araştırma şirketi yine tartışma yaratacak bir anket ile ortaya çıktı. Daha önce yaptığı Cumhurbaşkanlığı anketinde Gül'ü yüzde 51, Erdoğan'ı ise yüzde 23 göstererek tepkileri üzerine çeken Metro-Poll


Ağustos ayında yaptığı ankette Cumhurbaşkanı Gül'ü yüzde 51, Başbakan Erdoğan'ı da yüzde 23 göstererek tepkileri üzerine çeken Metropoll araştırma şirketi AK Partilileri ve Erdoğan'ı yine kızdıracak bir anketle ortaya çıktı.

Metropoll, Gezi olayları sırasında yaptığı ankette AK Parti'nin oylarını yüzde 35 göstermiş ve bir sonraki ay ise yüzde 43'e çıkarmıştı. Ancak aynı dönemlerde diğer şirketlerin yaptığı anketlerde AK Parti'nin oyları yüzde 50'nin üzerinde çıkmıştı. Durum böyle olunca da söz konusu şirket Erdoğan tarafından sert bir dille eleştirilmişti.


Haziran ve Temmuz aylarında Today's Zaman gazetesi için bu araştırmaları yapan ve Gül ile Erdoğan arasındaki çekişmeyi öne çıkaran şirket yeni bir anketle ortaya çıktı.

Yine Todays Zaman için yapılan Ağustos ayı anketinin sonuçlarını Today's Zaman yazarı Abdullah Bozkurt köşesinden duyurdu. Bozkurt, ingilizce yayınlanan yazısında, sözkonusu ankete göre Başbakan Erdoğan için çanların çaldığını öne sürdü.

Today's Zaman yazarı bunun yanısıra, Türkiye'deki kararsız oyların çokluğunu öne sürerek, muhalefetin doğru stratejiler belirleyerek bu kararsız oyları kendilerine çekebileceğini bu durumun da AK Parti için kırılganlık ve çaresizlik anlamına gelebileceğini iddia etti.


AK PARTİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Today's Zaman'da duyurulan anketin sonuçlarına göre 2011 seçimlerinde oy verdikleri partiye tekrar oy vereceklerini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 44'te kalırken, yer değiştirme ihtimali olan oyların oranının yüzde 47 çıktığı ifade edildi. Öte yandan ankette daha önce AK Parti'ye oy verdiğini söyleyenlerin üçte birinin yapılacak seçimlerden başka bir partiye oy verebileceğini belirttiği vurgulandı. Today's Zaman bu durumu AK Parti için büyük tehdit olarak yorumladı.


Ankette muhalefetteki partiler için de çok iç açıcı bir durum olmadığı ifade ediliyor. Buna göre CHP'lilerin yüzde 64'ü ve MHP'lilerin ise yüzde 71'i yeni seçimlerden başka bir partiye oy verebileceklerini açıkladı. BDP ise seçmenlerinin yarısını kaybetme tehlikesi yaşıyor.

Öte yandan ankete göre AK Parti seçmenlerinin yüzde 54'ü kendilerini herhangi bir partiye ait hissetmediklerini açıkladı. Bu oran CHP'de yüzde 54, MHP'de yüzde 58, BDP için ise yüzde 53 olarak gerçekleşti.


YİNE ABDULLAH GÜL VURGUSU

Metro-Poll'ün Haziran ayında olduğu gibi Ağustos anketinde de Abdullah Gül vurgusu dikkat çekti. Today's Zaman yazarı Abdullah Bozkurt tarafından köşesinden yayınlanan sonuçlara göre Abdullah Gül yine popülarite bakımından Erdoğan'ın önünde görünüyor. 2014'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 25'inin Abdullah Gül'e, yüzde 19'unun Recep Tayyip Erdoğan'a gideceğini belirten Metro-Poll anketi, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise oy oranının sadece yüzde 1.2 olacağını ortaya koydu.


ERDOĞAN MI GÜL MÜ?

Anketteki en çarpıcı veri ise Gül-Erdoğan arasında bir seçim yapılması halinde seçmenin yüzde 50.3'ünün tercihlerini Gül'den yana kullanacak olması. Erdoğan'ın böyle bir ikilemde oy oranının sadece yüzde 29.3'te kalacağı vurgulandı. Abdullah Gül'ün yeniden cumhurbaşkanı olmasını isteyenlerin oranı yüzde 65 olarak açıklanırken. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını isteyenler ise yüzde 51'de kaldı.


Today's Zaman'ın aktardığı bilgilere göre AK Parti seçmenleri Gül ile Erdoğan arasında bir seçim yapmaya zorlanırsa partililerin yarısından fazlası Gül'den yana tercihini kullanacak.

Öte yandan muhalefet partilerinde de Erdoğan'ın yerine Gül'ün popülaritesinin ve desteğinin çok güçlü olduğu vurgulanıyor. CHP'lilerin yüzde 61'i Gül derken, sadece yüzde 6'sı Erdoğan diyor. MHP'lilerin yüzde 61, BDP'lilerin ise yüzde 58'i seçim yapmak zorunda kalsalar Erdoğan yerine Gül'ü tercih edeceklerini ifade ediyor.


EN BEĞENİLEN LİDER ABDULLAH GÜL

Beğenilme oranında ise Abdullah Gül yüzde 76,5 ile zirvede yer alıyor. Erdoğan'ın beğenilme oranı ise yüzde 63'te kalıyor. Kılıçdaroğlu ile Bahçeli'nin ise beğenilme oranlarının önceki anketlere göre 10 puan kadar düştüğü ortaya koyuluyor ve bu sonuçların en büyük kaybedenleri olarak ilan ediliyor.


Öte yandan ankete göre, Abdullah Gül eğer Cumhurbaşkanlığı'nı ikinci bir dönem daha devam ettirmeyip siyasete dönecek olursa, seçmenlerin yüzde 9'u Abdullah Gül'ü AK Parti'nin yeni lideri olarak görmeyi isteyeceklerini açıkladı. Bu oran Numan Kurtulmuş için yüzde 6,8, Arınç için yüzde 6,2 ve Ali Babacan için ise yüzde 3 olarak ortaya çıktı. Yüzde 55 ise bu konuda bir fikri olmadığını ortaya koydu.


ERDOĞAN BIÇAK SIRTINDA

Today's Zaman Yazarı Abdullah Bozkurt köşe yazısında anketin sonuçlarını bu şekilde aktardıktan sonra çıkardığı sonuçları da okuyucularıyla paylaştı. Bozkurt, bu sonuçlar arasında Gül'ün yükselen popülaritesine vurgu yaparak, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak seçilme şansının ise "bıçak sırtında" olarak yorumladı. Bozkurt ayrıca Başkanlık sistemine kamuoyu desteği olmadığını ve AK Parti'nin bu fikrinden vazgeçmesi gerektiğini öne sürdü. Bozkurt ayrıca Erdoğan'ın Gül ile bir yarışa girmesi halinde kaybedeceğini ve bunun için de böylesi bir yarışa girmekten çekinmesi gerektiğini yazdı.


SİYASAL İSLAM BİR MİT

Bozkurt ayrıca Türkiye'de siyasal İslam'ın bir mit olduğunu ve kendini siyasal İslamcı olarak tanımlayanların sadece yüzde 2,9 oranında kaldığını öne sürdü. Bozkurt bu sebeple AK Parti'nin siyasal İslamcı çizgiden uzaklaşmayı tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler