HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Papa Françesko hakkında bilmeniz gerekenler

Papa Françesko bugün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaretine Ankara'dan başlayan Papa daha sonra İstanbul'a geçecek. Papa'nın ziyareti 30 Kasım Pazar günü sona erecek.

Papa Françesko hakkında bilmeniz gerekenler

Papa Françesko bugün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaretine Ankara'dan başlayan Papa daha sonra İstanbul'a geçecek. Papa'nın ziyareti 30 Kasım Pazar günü sona erecek.

1967'de 6. Paul, 1979'da 2. Jean-Paul ve 2006'da 16. Benedikt'in ardından Türkiye'yi ziyaret edecek dördüncü Papa olan Françesko'yla ilgili bilmeniz gerekenler...


İlklerin Papa'sı Papa seçildikten sonra aldığım isimle Katolik aleminde bir ilk. Ondan önce hiçbir papa "Françesko" ismi almamıştı.

Aynı zamanda Vatikan'ın başına geçen ilk Latin Amerikalı, ilk Arjantinli ve ilk Cizvit mezhebi mensubu.


Sağ akciğeri yok Papa Françesko'nun sağ akciğeri, gençliğinde geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle alınmıştı. Hatta Papa'nın selefi 16. Benedikt'in sağlık nedenleriyle emekliye ayrılması, Françesko'nın seçilmesi sırasında endişelere neden olmuştu. Ancak 77 yaşındaki Françesko'nun sağlık durumu gayet iyi.


Futbol hayranı Dünyaca ünlü futbolcu Messi gibi Arjantinli olan Papa Françesko, Arjantin'deki San Lorenzo takımının büyük bir hayranı. Gençliğinde maçlara gidip tezahürat yapan Papa, hala üyelik aidatını ödediği kulübün kartına sahip.


Tango seviyordu Gerçek bir Arjantinli olduğunu burada da kanıtlayan Papa Françesko, Güney Amerika'ya özgü bu dansın büyük bir hayranı. Ancak tango yapabilmek için en az iki kişi olmak gerekiyor. Gençliğinde birlikte dans ettiği bir kız arkadaşı olduğunu itiraf eden Papa, rahip olduktan sonra dansı da bıraktı.


Basketbolcu babasından etkileniyordu Gençken arkadaşlarıyla basketbol oynamayı seven Papa'nın babası, San Lorenzo takımının oyuncularındandı. Basketbola olan ilgisi yüzünden birçok dünyaca ünlü basketbol takımı ona forma gönderiyor.


Buenos Aires'te bir barda koruma olarak çalıştı 1,2 milyarlık Katolik Kilisesi'nin lideri Papa'yı bir bar koruması olarak hayal etmek biraz zor. Ancak inanması zor olsa da Papa, Buenos Aires'te çalıştığı barda olay çıkaranları dışarı atmakla görevliydi.


Kimya alanından yüksek lisans sahibi

Edebiyat, felsefe, psikoloji ve teoloji eğitimlerinin yanı sıra Buenos Aires Üniversitesi'nde kimya alanında yüksek lisans yaptı.


İnce bir mizah anlayışına sahip

Papa olarak seçildiğinde bile kardinallere dönüp "Yaptığınız şey için Tanrı sizi affetsin" demişti. İtfaiyeci şapkası takarken veya palyaçoların taktığı kırmızı burunlukla verdiği fotoğraflar da cabası.


Seçtiği ismin hayatını sürüyor

Papa, seçildikten sonra Assisili Françesko'nun adını aldı. Papa da aynı ismini aldığı Aziz gibi mütevazı bir yaşam sürüyor. Sade kıyafetler tercih ediyor, kendisine hediye edilen 20 yıllık bir aracı kullanıyor, resmi papa konutu yerine çok daha küçük bir yerde yaşıyor.


Onun yaptıkları insanlara İncil'i hatırlatıyor

Mart 2013'te Katolik aleminin lideri olduğundan bu yana Papa Françesko'nun yaptıkları insanlara İncil'den sahneleri hatırlatıyor. Yüzü tümörlerle kaplı bir adama sarılması, Hz İsa'nın cüzzamlıları iyileştirdiği hikayelerine benzetiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler