HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Parolaları "tek atışta imha"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keskin nişancıları, Atıcılık ve Uzman Nişancı Eğitim Birlik Komutanlığında (ATUNEB) yetiştiriliyor.

Parolaları "tek atışta imha"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keskin nişancıları, Atıcılık ve Uzman Nişancı Eğitim Birlik Komutanlığında (ATUNEB) yetiştiriliyor.


Ülke genelindeki profesyonel askerler arasından seçilerek birliğe gelen kursiyerlere, atış teknikleri, özel kamuflaj, sabır ve "tek atışta imha" öğretiliyor.


Keskin nişancılar, hedefi bin 400 metreden vurabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin keskin nişancı ihtiyacını karşılayan ATUNEB'in kursiyerlere verdiği eğitimler, AA ekibince görüntülendi.


Özel testlerden geçirilerek Türkiye genelinden seçilen fiziki kondisyonu yüksek uzman askerler, ATUNEB'de 9 haftalık teorik ve uygulamalı eğitime alınıyor.


Eğitimlerde, her gün spor ve çok sayıda atış talimleri yapılırken, başarılı olan kursiyerlere "keskin nişancı" belgesi veriliyor. Eğitimlerin başlangıcında teorik ve uygulamalı olarak kullanılacak silahların bütün detayları tanıtılıyor. Eğitim komutanları, kursiyerlere bin 400 metreden hedefi vurabilen keskin nişancı tüfeği Accuracy'nin ve yardımcı ekipmanlarının bütün özelliklerini, uygulamalı gösteriyor. Kursiyerler üzerinde çalışmaları devam eden yerli üretim keskin nişancı tüfekleri hakkında da bilgi alıyor.


Keskin nişancıların mutlaka yanında bir yardımcı gözetleyici de bulunuyor. Kursiyerlere, gözetleyicinin ekipmanları; dürbün ve balistik bilgisayarı, havadaki nemi, basıncı, sıcaklığı ölçen hava ölçüm cihazı, mesafe ölçüm cihazı lazermetre kullanımı da öğretiliyor.


Teorik eğitimlerde, keskin nişancı silahlarının teçhizatı, yardımcı ekipmanların özellikleri anlatılırken, atış poligonlarında bilgisayar destekli bütün atış hataları gösteriliyor. Muharebe esnasında hedefin en uygun şartlarının oluşması için çok uzun süreli bekleme yapılması gerekebileceğinden, keskin nişancı adaylarına özel sabır eğitimi de veriliyor.


Arazide, 600-800-1000 metrede tespit edilen hedeflere atış yapılırken, geceleyin de silah üzerine monte edilen termal silah dürbünüyle 600 metrede tespit edilen hedeflere atış icra ediliyor. Atış talimi ile birlikte kondisyon ve dayanıklılığı artırmak için her gün temel beden eğitimi ve savaş beden eğitimi yaptırılıyor. Kursiyerlere simülasyon bölümünde, simülatör cihazıyla atışta silahın salınımı ekrana yansıtılıyor, bu sayede tüfeğe hakimiyet faktörleri tam olarak öğretiliyor.


Uluslararası standartlarda inşa edilmiş, 300 metre olimpik atış poligonundan Türkiye ile birlikte dünyada 5 ülkede bulunduğu belirtilirken, uluslararası atış müsabakalarını gerçekleştirebilecek imkan ve donanıma sahip poligonda eğitim görülüyor. Bu poligon, Dünya Askeri Atış Şampiyonaları'na ev sahipliği de yaptı. Kamuflaj ise eğitimlerin en önemli konularından, uzman nişancı adaylarına arazi şartlarına göre gizlenme ve mevzilenme en usta şekilde öğretiliyor. Kendini hiç göstermeden hedefi etkisiz hale getirmek ve ardından da deşifre olmadan uzaklaşmak bütün detaylarıyla öğretilmeye çalışılıyor.


Gizlenme eğitimlerinin ardından arazide kayalık bölgelere ve toprak alana mevzilenen bir keskin nişancıyı görmek, bulmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Eğitimlerin sonunda "Tek atışta imha" hedefiyle yola çıkan uzman nişancılar, TSK'nın ihtiyaç duyduğu her alanda gece gündüz farklı mesafe ve büyüklükteki hedefleri etkisiz hale getirmek üzere görev alıyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere, uzman nişancı belgesi takdim ediliyor.


Atıcılık ve Uzman Nişancı Eğitim Birlik Komutanı Piyade Albay Çağlayan Polat, komutanlığın TSK'nın keskin ve uzman nişancı personelinin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduğunu, birlikte TSK'ya mensup, kara, deniz, hava ve jandarma komutanlıklarından uzman personel, subay ve astsubay rütbesindeki personelin kurs gördüğünü anlattı.


Uluslararası orduların donanımlarına göre ekip yetiştirildiğini belirten Albay Polat, "7 kilometrelik alanda muharebe şartlarını canlandırarak normal atış poligonunda değil de adeta arazide muharebe ortamında atışların yapılmasını sağlayacak şekilde tedbir alıyoruz.


Kısa mesafe ve uzun mesafe atış poligonlarımız mevcut. Bin 400 metrelik uzun mesafeli atışlarımızı da araziye çıkarak icra ediyoruz" diye konuştu.


Polat, fiziki ve bedeni gücün artırılmasına yönelik her gün çalışmalar yapıldığını, atış alanına da keskin nişancıların dağlık arazide 7 kilometre yürüyerek gidiş ve dönüş yapmaları suretiyle de kondisyonlarını artırdıklarını söyledi.



















Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler