HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pentagon hakkında 10 ilginç bilgi

Başkan Franklin D. Roosevelt Pentagon'un Savunma Bakanlığı'nın merkezi olmasını planlamamıştı.

Pentagon hakkında 10 ilginç bilgi

1. Savunma Bakanlığı için kurulmamıştı

Başkan Franklin D. Roosevelt Pentagon'un Savunma Bakanlığı'nın merkezi olmasını planlamamıştı. 1930'da Savaş ve Donanma Bakanlığı'nı yeni bir binaya atamıştı fakat bakanlık çok kısa sürede binaya sığmaz hale geldi. O zaman FDR 40,000 çalışan ve 10,000 aracı alabilecek yeni bir bina yapılması talimatını verdi. Eski Savaş Bakanlığı binası şimdiki Dışişleri Bakanlığı haline geldi.


2. Empire State binasından büyük

4,738,055,040 cm2'lik ofis alanıyla Pentagon New York'da bulunan Empire State binasının iki katı ofis alanına sahip.


3. Hell's Bottom, (Cehennemin Dibi) isimli bir mahallenin üstüne kuruldu

Pentagon Hell's Bottom, (Cehennemin Dibi) adlı fakir bir siyahi mahallesinin üstüne kurulmuştur. Bölgenin eski yerlilerini iç savaştan sonra köleler oluşturmuştur. Genellikle genelevlerin bulunduğu bir bölge olarak nam salmıştır.


4. Soğuk Savaş sırasında 'Sıfır Noktası' olarak anılmıştır

11 Eylül olaylarıyla 'Sıfır Noktası' betimlemesi İkiz Kuleler için kullanılmaya başlamadan önce Pentagon sıfır noktası olarak anılmaktaydı. Bunun sebebi Sovyetler Birliği'yle yapılacak olası bir nükleer savaşta ilk önce Pentagon'un hedef alınacağının düşünülmesiydi.


5. 28,163,52 km

Pentagon'un içinde dolaşmak bile egzersiz yerine geçebilir. Pentagon'un koridorları toplamda 28,163,52 km uzunluğundadır. Hatta binanin iç dizaynının labirent gibi olması bir keresinde General Eisenhower'ın ofisini bulmaya çalışırken kaybolmasına sebep olmuştur.


6. Onarım

1943'de Pentagon ilk açıldığından itibaren sadece bir kez onarıma alınmıştır. Bu onarım 17 yıl sürmüş ve 2011'de bitmiştir. Bakım-Onarım çalışmaları toplam 4.5 milyar dolar tutmuştur.


7. Sadece 5 katlı

Pentagon sadece 5 katlı bir bina. Bu şekilde inşa edilmesinin sebebi inşaaat süresinde devam eden 2. Dünya Savaşı için çelik stoklarının korunmak istenmesiydi. Mimarlar ayrıca binanın Potomac Nehri'nin arkasından başkentin manzarasını bozmak istemedikleri için de binayı kısa bir şekilde dizayn etmişlerdir.


8. Asansör yok

Pentagon'un içinde hiç asansör yok. Bu yüzden katlar arasında ulaşım için rampalar kullanılıyor. Bunun sebebi de 2. Dünya Savaşı için çeliğin saklanmak istenmesi.


9. Rekor sürede bitirildi

Pentagon o kadar büyük ki kısa sürede bitirildiğine kimse inanamıyor. Manhattan Projesi'nin de denetmenliğini yapan General Leslie R. Groves tarafından yönetilen inşaat ekibi Pentagon'u sadece iki yılda bitirdi.


10. Gereğinden fazla tuvalet

Pentagon'da gerekenin iki katı fazla tuvalet var. Bunun sebebi Pentagon'un inşaasının ırk ayrımcılığı yapıldığı sırada gerçekleşmesi ve beyaz ve siyahi çalışanlar için ayrı ayrı tuvaletler yapılmasıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler