HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyadenin komuta kademesinin asırlık yuvası

Türkiye'nin tek piyade okulu olan, 1909'da kurulan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlu eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor.

Piyadenin komuta kademesinin asırlık yuvası

Türkiye'nin tek piyade okulu olan, 1909'da kurulan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlu eğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor.


Türkiye'nin tek piyade okuluolan, 1909'da kurulan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesinde bulunan okulda,subay, astsubay, uzman erbaş, er, erbaş ve misafir askeri personel, zorlueğitimden geçerek görev yapacakları birliklere gönderiliyor.

Piyade Okulu'nda her yıl 10 bine yakın subay, astsubay ve diğer askeripersonele, taktik tekerlekli zırhlı araç, zırhlı muharebe aracı eğitimlerininyanı sıra muharebe, istihkam, savaş ve temel beden, meskun mahal, nişancılık veatış, termal ve keşif, savunma, taarruz ve muharebe simülasyon eğitimleriveriliyor.


Okulda subaylar 41, astsubaylar 28, uzman erbaşlar 13 ve erbaşlar ise8 hafta eğitimden geçiyor. Zırhlı muharebe araçlarında ise subay ve astsubaylar2, uzman erbaş ve erler de 5 hafta süreyle eğitim görüyor.

Havelsan tarafından üretimi yapılan simulatörlerde ise subay veastsubaylar 3, erbaş ve erler 4 haftalık sıkı bir eğitim alıyor. Simulatörlerdeaskerlere kule ve sürücü eğitimi veriliyor. Askeri personele verilen eğitimde teknolojik imkanlardan dafaydalanılıyor. Havan derslerinde öğrencilere 3 boyutlu simülasyonla atışöğretiliyor.


Gerçek mermilerle atış eğitimi

Okulda subay, astsubay, uzman erbaş, er ve erbaşa RPG-7 roketatardagerçek mermiyle atışın yanı sıra G-3 piyade tüfeğiyle 200 metre, PKM Biximakineli tüfeğiyle eğitim atışları yaptırılıyor.

Ayrıca Manga muharebe atışlarıyla kursiyerlere, savaş ortamındahareket tarzı ve bir hedefin ele geçirilmesi eğitimleri veriliyor.


Kuruluş yılı 1909 olan ve 1961'den beri Tuzla'daki yerleşkesindebulunan okuldaki askerlere, meskun mahal eğitimi verilerek, sadece sahrada değilmeskun mahallerde de savaş teknikleri öğretiliyor.


Öğrencilerin gururu

Eğitim gören kursiyerler, verilen eğitimden duydukları memnuniyeti veyaşadıkları gururu dile getirerek, elde ettikleri kazanımları AA muhabirinedeğerlendirdi. Piyade Astsubay Çavuş Şener Yıldız, okuldaki en önemli kazanımınınyeni bir aile ve ölene kadar süreceğine inandığı dostluklar kurması olduğunusöyledi.


Henüz mesleğinin başında olduğunu belirten Yıldız, "Biz astsubayçavuşların 'silah arkadaşlığı' olarak tanımladığı bu dostluğu elde ettiğim birkazanım olarak görmekteyim. Ayrıca ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ileaynı piyade sınıfına mensup olmaktan da gurur duyuyorum" dedi.


Piyade Asteğmen Adayı Halil Tuna Köylü de vatani görevini en iyişekilde yapmaya gelen bir asker olduğunu belirterek, "Burada kendimi tanımayıöğrendim. Ruhumun derinliklerinde gizlediğim azmi ve iradeyi keşfettim. Banakahraman olmanın yollarını ve damarlarımdaki asil kanın ne demek olduğunu,aldığım eğitimler ve silah arkadaşlarımla aramızdaki dostluklar öğretti. Ben debu kazanımlarla görev yapacağım yerde mahiyetimdeki mehmetçiklere en iyi komutanolacağıma inanıyorum" diye konuştu.


Piyade Uzman Onbaşı Fatih Bulut ise burada aldıkları eğitiminkursiyerlere öncelikle cesaret ve öz güven verdiğini vurgulayarak, "Aynı zamandamesleğimizde karşılaşacağımız zorlukları ve engelleri nasıl aşabileceğimizi bizegösteriyor. Ayrıca irademizin ne kadar güçlü olduğunu ve insan iradesiyle nelerbaşarabileceğimizi bize göstermektedir" dedi.


8 ülkeden 60 misafir askeri personele eğitim veriliyorPiyade Okulu'nda sadece Türk askerleri eğitim görmüyor. Okulda Somali,Afganistan, Kırgızistan, Moğolistan, Türkmenistan, KKTC, Azerbaycan veGürcistan'dan gelen askerlere de eğitim veriliyor.


Okul müzesinde 15. yüzyıldan kalma zırhlar sergileniyor Piyade Okulu'nun ilgi çekici bir başka bölümü ise 6 Mayıs 2001'deoluşturulan müze kısmı. Müzede, 15 ve 16. yüzyıllardan kalma zırh, kama vekılıçlar sergileniyor. Müzenin öne çıkan diğer eserleri arasında 17 ve 18. yüzyıllara aittüfek ve tabancaların yanı sıra piyade sınıfının gelişimini gösteren kıyafet vemateryaller yer alıyor.

Mezun şehitler anısına fidan

Okulda, mezun olduktan sonra kıta görevinde şehit olan askeri personeliçin fidan dikimi yapılması önemli bir ayrıntı olarak dikkati çekiyor. Dikilen fidanın yanına, mezun askeri personelin adının ve mezuniyettarihinin yazıldığı mermer bir plaka da konuluyor.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler