HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya'daki dev deliğin esrarı çözüldü

Rusya'nın Yamal Yarımadası'nda meydana gelen dev deliğin nasıl oluştuğu ortaya çıktı: Küresel ısınma!

Rusya'daki dev deliğin esrarı çözüldü

Rusya'nın Yamal Yarımadası'nda meydana gelen dev deliğin nasıl oluştuğu ortaya çıktı: Küresel ısınma!


Rusya'nın kuzeyinde yer alan Yamal Yarımadası'nda geçtiğimiz günlerde esrarengiz bir görüntü uydu fotoğraflarına yansıdı.


Görüntülerde yarımada üzerinde derinliği 80 metreye varan büyük bir delik görülürken, bilim adamları da olayı çözmek için incelemeye gitti.


Bu esnada fotoğrafların internete düşmesiyle birlikte delik üzerine birçok yorum yapıldı.


Kimi görüş deliğin sıkışan metan gazının patlaması sonucu meydana geldiğini savunurken, kimi görüş de bir göktaşının düşmesi sonucu bu görüntünün meydana gelmiş olabileceğine dikkat çekti.


Deliğin bulunduğu yarımadadan toprak, hava ve su numunesi alan bilim adamları, meydana gelen deliğin aşırı ısınmadan kaynaklandığını belirledi. Küresel ısınma neticesinde neredeyse yüzde 80'i buzla kaplı bölgede buzların erimesinin yol açtığı deliğin esrarı böylece çözülmüş oldu.


Kısa süre öncesine kadar balık tutulan ve etrafı ağaçlarla çevrili göl, şimdilerde ise tamamen kurudu ve ortaya de bir delik çıktı.


Uzmanlar 50 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğindeki boşluğun sırrını çözmeye çalışıyor.


Bosna Hersek'in Sanica köyündeki küçük göl bir anda ortadan kaybolunca uzmanlar şaşkına döndü.


İlk belirlemelere göre göl suyunun bir anda çekilmesi, tarımsal sulama nedeniyle toprakta yaşanan değişim veya yer altı su kaynağının tükenmesiyle ilgili.




Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde karayolu kenarında oluşan 20 metrelik çukur, vatandaşlar tarafından kıyamet alameti olarak yorumlandı.


Iğdır-Tuzluca karayolunun 3 kilometresinde bilinmeyen sebepten oluşan 20 metre derinliğinde ve 15 metre genişliğindeki çukur, trafiğin aksamasına neden oldu.


İlçe halkı tarafından son günlerde dünya gündeminde yer alan ‘kıyametin kopacağı' söylentisi, Iğdırlıların da gündemine girdi.


Karayollarında görevli Mehmet Karadeniz, çukurun ilk olarak çobanlar tarafından fark edildiğini ve kendilerine bildirilmesi üzerine hemen güvenlik önemleri aldıklarını belirtti.


Karadeniz, "Ne sebepten olduğu anlaşılmayan çukur, 15 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğindedir. Şu anda oluşturduğumuz ekiplerle çukuru doldurma çalışmaları başlattık” dedi. İlçe sakinlerinden Mehmet Mağol ise, bu çukurun kafalarda soru işareti bıraktığını belirterek, "Arkadaşlarla aramızda, ‘Maya kıyameti Tuzluca'yı vurdu' diyoruz” şeklinde konuştu.


Dünyanın çeşitli yerlerinde oluşan deliklerle ilgili komplo teorileri de giderek artmaya başladı. Florida Windermere'de gerçekleşen olayda oluşan 100 fit genişliğinde 50 fit derinliğinde çukur, neredeyse bir ailenin müstakil evini yutacaktı.


Şans eseri olayda kimse yara almazken, 6 kişilik aile itfaiye ekiplerinin yardımı ile evi boşalttı.


Çöküntünün sebebi bilinmiyor fakat yetkililer güneyde hüküm süren kuru hava koşullarının duruma sebep olduğunu düşünüyor. WESH'in haberine göre, çöküntü, ailenin iki katlı evlerinden sadece 3 fit yakınından başlıyor. bu da binanın çökme tehlikesini çok arttırıyor.


Ev sakinlerinden birisi sabah 7 civarında köpeği gezintiye çıkardığında bazı küçük delikler farketmiş. İtfaiyeye haber verildikten sonra yetkililer, ailenin kişisel eşyaların alınarak en kısa sürede evin boşaltılmasını istemiş. Anne, baba, 4 çocuk, bir kedi ve bir köpekten oluşan aile evi boşaltarak, geçici bir eve nakledilmişler. Bu girişimler çöküntüden zarar görmelerini engellemiş.


Ev sakini her şeyin çok ani geliştiğini belirterek; "Bir anda yer yarıldı. Ağaçlar yok oldu. Biz de orada olabilirdik" dedi. Uzmanlar göçük üzerinde geniş çaplı araştırma başlattı.


Guatemala'da 65 yaşındaki yaşlı kadın gece gürültüyle yataktan fırladı. Önce dışarda doğal gaz patlaması olduğunu düşündü. Ancak, korku ve hayretle yatağının hemen altında 12 metre derinliğinde obruk oluştuğunu gördü.


Obruk yatağını yutacak genişlikte olmadığı için şanslıydı. Mahalle sakinleri obruk oluşmadan önce bir kaç haftadır yer altından garip sesler duyduklarını söyledi. Yaşlı kadının evi ulusal afet kurumu yetkililerince incelemeye alındı.


2007 yılında yine başkent Guatemala'da oluşan devasa obruk evleri ve araçları yutmuş 3 kişi ölmüştü. 2010 yılında ise benzer bir olayda 3 katlı bir bina obrukta yok olmuştu.



Deliklerin tam olarak nasıl meydana geldiği hala bilinmiyor; ama bazıları 2007'de ve Mayıs ayında Guatemala'da açılan deliği, ülkenin arızalı kanalizasyon sistemine bağlıyor.


Çin'de ise arkası arkasına ortaya çıkan bu deliklerden sonra, 2012'de dünyanın sonunun geleceğine inanlar bunların hepsinin kıyamet alameti olduğunu söylemeye başladı.


Deliklerin tam olarak nasıl meydana geldiği hala bilinmiyor; ama bazıları 2007'de ve Mayıs ayında Guatemala'da açılan deliği, ülkenin arızalı kanalizasyon sistemine bağlıyor.


Çin'de ise arkası arkasına ortaya çıkan bu deliklerden sonra, 2012'de dünyanın sonunun geleceğine inanlar bunların hepsinin kıyamet alameti olduğunu söylemeye başladı.


Tüm bu deliklerin 2012'de evrenin boyut değiştirmesiyle bağlantılı olduğunu düşünenler çok.


Hatta bazıları 2012'de dünyanın sonu geldiğinde bu deliklerden uzaylıların çıkacağına inanıyor.


Çoğu insan fırtına ya da deprem sonrası oluşan bu deliklerin neden bu kadar düzgün ve yuvarlak olduğuna anlam veremiyor.


İnsan eliyle yapılması mümkün olmayan deliklerin oluşum nedeni hakkında mantıklı hiçbir açıklama olmadığını düşünenlerin sayısı da oldukça fazla.


Çin'in Anhui bölgesinde bir yolun aniden çökmesi sonucu ortaya çıkan bu deliğe bir taksi ve üç de motosiklet düşmüştü.


Yine 2009'da Çin'in Hubei bölgesinde bir kum kamyonu aniden açılan deliğe düşmüştü.


Dünyanın en büyük su dolu deliği, 335 metre derinliğinde olan bu karstik boşluk Meksika'nın Yucatan yarımadasında bulunuyor.


Karayipler'in Belize bölgesindeki Büyük Mavi Delik, dünyanın en büyük sualtı deliği aynı zamanda da popüler bir dalış mekanı.

Bir kalker mağara tavanının çökmesiyle oluşan delik, 125 metre derinliğinde ve 300 metre genişliğinde.


2010 yılında dünyanın en tuzlu suyunun ve en alçak noktasının birarada olduğu Lut Gölü'ndeki Ölü Deniz kıyısında işte bu delik oluştu.

Çevreciler, Ölü Deniz çevresinde oluşan bu delikleri su seviyesinin azaltmasına bağlıyor.


Arizona'da çökme nedeniyle oluşan delikler.


Bu aracın içinde olmayı kim ister ki?

Almanya'da 2007'de aniden çöken yolda bir araç işte böyle asılı kaldı.


2001'de Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda oluşan bu delik de bir evi yutmuştu.

Eski bir maden kuyusunun çökmesiyle oluşan 15 metre derinliğindeki deliğe düşen evde bulunan beş kişilik aile şans eseri kurtulmuştu.


2007 yılında Brezilya'nın Sao Paulo kentinde bir metronun çökmesiyle oluşan bu 40 metre derinliğindeki büyük deliğe bir yolcu minibüsü düşmüştü.


Bu çukur 2002 yılında Londra'nın Blackheath Yolu'nda oluşmuştu.


2001 yılında Norwich'de bir evin bahçesinde oluşan 15 metrelik çukur.


1992 yılının haziran ayında Cornwall'da eski bir madenin çökmesi sonucu aniden bu çukur açıldı.


ABD'nin Ohio eyaletinde kanalizasyonun çökmesi sonucu açılan bu çukura bir Mercedes düşmüştü.


Münih'te yol çalışmaları esnasında oluşan çukura bir otobüs işte böyle çakılmıştı.


Seattle'da 1997 yılında yoğun yağış yüzünden açılan bu çukur petrol istasyonun çökmesine neden olmuştu.


Los Angeles'taki en büyük çukur 2002 yılının aralık ayında bir ana su borusunun kırılması sonucu oluşmuştu.

Los Angeles'ta su tesisatlarındaki sorunlar yol çökmelerinin ana nedeni.


Atlanta'da 1993 yılında çöken yol


Los Angeles'ta bir itfaiye aracı 2009 yılında ana su borusundaki patlamadan dolayı çöken yola böyle saplanmıştı. Aracın içindeki dört itfaiyeci kılpayı kurtulmuştu.


50 metre çapında bu delik Florida'da bir yerleşim yerinde açılmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler