HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sarin gazı nasıl öldürüyor?

Esad'ın katliamda kullandığı sarin gazı 10 dakika içinde öldürüyor.

Sarin gazı nasıl öldürüyor?

Esad'ın katliamda kullandığı sarin gazı 10 dakika içinde öldürüyor. Gazın tek bir damlası bile etkilenen kişinin ölümüne neden oluyor. Beşar Esad sivilleri uykuda sarin gazıyla katletti. Renksiz ve kokusuz olduğu için tespiti zor olan sarin gazı BM tarafından yasaklı. Esad'ın katliamda kullandığı sarin gazı sinir sistemini felç ederek saniyeler içinde insanı öldürüyor.


1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunan gaz çok küçük bir damlasıyla dahi canlıları yok edebiliyor. Nazi Almanyası'nda katliamlarda kullanılan sarin gazı en acımasız savaş aracı olarak tanımlanıyor.

1950'lerde ABD ve Sovyetler Birliği tarafından 'standart kimyasal silah" kabul edilen sarin gazı düzenli olarak üretilmiştir.


1991'de Birleşmiş Milletler tarafından kitle imha silahları kategorisine alınan sarin gazının üretimi ve depolanarak saklanması 1993'te CWC (Kimyasal Silahlar Konvensiyonu) tarafından yasaklandı.


SADDAM DA SARİNLE KATLETTİ

1988 yılında Saddam Hüseyin yönetimindeki iktidar tarafından Halepçe'deki Kürtlere karşı kullanılan sarin gazı 5 bine yakın insanın ölümüne neden olmuştu. 1980-88 yılları arasındaki İran-Irak savaşında da sarin gazı kullanılmıştı.


KOKUSUZ VE RENKSİZ

Renksiz bir sıvı olup buharı da sıvısı gibi renksiz olan sarin gazı son derece etkili ve öldürücü bir gaz. Renksiz ve kokusuz olan sarin gazını, bu özelliği dolayısıyla sezilmesi ve teşhisi zor.


SARİN GAZININ ETKİLERİ

Burun akması, göğsün sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesidir.


1995'teki Tokyo metrosuna düzenlenen sarin gazlı terör saldırısında gazın etkisinde kalan bazı kişilerde burun ve ağız kanaması semptomları da görülmüştür. Öldürücü dozda alındığında genellikle ölüm 1-10 dakika içinde gerçekleşir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler