HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şeker hastalarına 7 kritik uyarı

Kavurucu sıcak ve yüksek nem, diyabet hastalarını tehdit ediyor.

Kavurucu sıcak ve yüksek nem, diyabet hastalarını tehdit ediyor.


Eğer Türkiye'deki 12 milyon şeker hastasından biri iseniz, siz siz olun kavurucu sıcakların ve yüksek nemin nefes aldırmadığı bugünlerde uzmanların uyarılarına kulak verin.


Zira aşırı sıcak ve boğucu nem kalp ve astım hastalarının yanısıra diyabet hastalarını da ciddi şekilde tehdit ediyor.


Aşırı sıcaklarla birlikte şeker iniş çıkışlarının dengesi kolaylıkla bozuluyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, mynet.com okurlarına şeker hastalarının dikkat etmesi gereken 7 kritik uyarıda bulundu.


GÖLGEDE KALMAK ÇOK ÖNEMLİ

Sağlıklı kişileri bile tehdit eden, sıcak çarpmasından beyin kanamasına ve kalp krizine dek birçok hastalığa yol açan aşırı sıcaklar diyabet hastaları için de büyük risk oluşturuyor.


Aşırı sıcaklarla birlikte şeker iniş çıkışlarının dengesi kolaylıkla bozuluyor. Bu nedenle mümkünse 11:00-16:00 arası dışarı çıkmamak, çıkanlar için de gölgede kalmaya dikkat etmek şart. Şapka takmanız elinizi, yüzünüzü, ensenizi ve kollarınızı sık sık soğuk su ile serinletmeniz faydalı. Eve gidince de vücut ısısını düşürmek için ılık bir duş yapılması gerekiyor.


PARMAK ARASI TERLİK VE YALIN AYAĞA DİKKAT

Ayak ve cilt bakımı diyabet hastaları için çok önemli. Dar ayakkabı, parmak arası terlik veya yalın ayak dolaşmak tehlikeli.


Zira küçük bir çizik, ayağa gelebilecek minicik bir darbe bile diyabet hastalarında iyileşmesi zor olan bir yaraya dönüşüp uzun vadede ciddi problemlere yol açabiliyor. O nedenle ayağı koruyan daha rahat terlikler kullanılması gerekiyor. Terleten giysilerden de kaçınmalı, daha çok pamuklu, açık renkli giysiler giyilmeli.


İLAÇLARI SERİN ORTAMDA SAKLAYIN

İlaçların serin bir ortamda saklanması ve devamlı hastanın yanında bulunması gerekiyor. İnsülini saklama koşulları da yaz aylarında daha fazla önem taşıyor. Çok sıcaklarda insülin etkisini kaybedebiliyor hatta bozulabiliyor. Bu nedenle de kişilerin farkında olmadan şekerleri yüksek kalabiliyor. İnsülin kullananlar insülinlerini buzdolabının kapağında saklamalı.


Hasta, ilaçlarını yanında taşımalı ama kesinlikle araba içi gibi sıcak bir ortamda bırakmamalı.


BESLENMEYE DİKKAT

Hele de bugünlerde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak her zamankinden çok daha önemli. Diyabet hastalarının perhizlerine özen göstermesi, sebze ve meyve tüketmesi ancak meyvelerin de şekerli yapılarını dikkate alarak tüketirken aşırıya kaçmaması gerekiyor.


Bununla birlikte mideyi boş bırakmamak, ara öğünleri atlamamak da çok önemli.


SIVI ALIMI ARTIRILMALI

Yakıcı güneşin kişiyi durduk yerde bile terlettiği bugünlerde sıvı tüketimi mutlaka artırılmalı. Zira kavurucu sıcaklarda vücutta su ve ter atımı artarken, diyabet hastaları sağlıklı kişilerden çok daha fazla sıvı kaybı ile karşı karşıya kalıyorlar.

Böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabilen diyabette bol su tüketimi, vücutta ter atımıyla alt üst olabilen elektrolit dengesinin sağlanması çok önemli. Günde 2.5 litre sıvı tüketmek bu sıvıyı da daha çok su ve ayran olarak almak gerekiyor.


İster hazır ister elde sıkılmış meyve suları diyabet haskalarına fayda yerine zarar veriyor. Meyve aşırıya kaçmamak koşuluyla posasıyla tüketilmeli. Kavun, karpuz gibi birçok glisemik indeksi yüksek meyve ile aşırı dondurma tüketimine dikkat!


SPOR YAPARKEN DİKKAT!

Diyabet hastalarının her gün düzenli olarak en az 30-40 dakika yürümesi son derece önemli. Yağ yakımında büyük faydası olan tempolu yürüyüş, hastalıkla mücadelede büyük fayda sağlıyor.


Buna karşın yürüyüş yaparken akşam saatlerini tercih etmek, kesinlikle güneş altında yürüyüş yapmamak gerekiyor. Aşırı sıcakların ve yoğun nemin sağlıklı kişileri bile tehdit ettiği bugünlerde efor yapmaktan ve ağır sporlardan da kaçınmak şart.


DOKTORUNUZLA İLETİŞİMDE OLUN

Diyabet özellikle yaz aylarında birçok hastalığı da tetikleyebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, böbrek yetmezliğinden kalp krizi ve tansiyona dek başka hastalıklara da yol açabilen diyabete karşı her zaman dikkatli olmak, doktorun uyarılarına mutlaka uymak gerektiğini belirterek


"Doktora gitmeyi sevmiyor olabilirsiniz ama diyabet hastası iseniz mutlaka düzenli kontrollerinize gitmeli, hele ki aşırı sıcakların tehdit ettiği bugünlerde doktorunuzla iletişimin halinde olmalısınız. Şeker ölçümlerini de sık sık yaptırmalısınız" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler