HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şili'de çocukluk arkadaşı iki kadın başkanlık için yarıştı

Şili’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda iki kadın karşı karşıya geldi.

Şili'de çocukluk arkadaşı iki kadın başkanlık için yarıştı

Şili’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunda iki kadın karşı karşıya geldi.


Solun adayı Michelle Bachelet yüzde 62’lik rekor oyla kazandı.


Muhafazakâr Evelyn Matthei yüzde 38’de kaldı. General kızları olan ikilinin çocukluğa uzanan hikâyeleri film gibi. Zafer ise “mağdur” tarafın oldu.


MICHELLE Bachelet Eylül 1951’de başkent Santiago’da doğdu. Babası Alberto hava kuvvetlerinde subaydı. Çocukluğunda babasının görevi nedeniyle ülkenin kuzeyindeki bir hava üssüne yerleştiler.


Komşuları olan hava kuvvetleri subayı Fernando Matthei’nin kendisinden iki yaş küçük kızı Evelyn ile arkadaşlık etmeye başladı.


Bachelet büyüyünce Sosyalist Gençlik’e üye olurken, babası da ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı Salvador Allende’nin yakın danışmanlarından biri olarak generalliğe yükseldi.


KOMŞU, İŞKENCECİ Mİ

Sağcı subaylar 11 Eylül 1973’te darbe yapıp Allende’yi öldürürken, Alberto Bachelet de şüpheliler listesine alındı. General bir askeri okula hapsedildi, işkenceye uğradı ve salıverildikten 6 ay sonra yaraları nedeniyle öldü. O askeri okulun komutanı, eski komşusu ve Evelyn’in babası olan Fernando Matthei idi. Daha sonra yapılan soruşturmada Matthei’in işkencede herhangi rolü olmadığı anlaşıldı.


Fakat anne ve kız Bachelet’ler de Ocak 1975’te bir işkence merkezine kapatıldılar ve sonunda Avustralya üzerinden Doğu Almanya’ya kaçtılar. Michelle Bachelet tıp öğrenimini burada tamamlayabildi.


DÖNÜŞÜ MUHTEŞEM OLDU

Ülke tekrar demokrasiye dönünce, eski darbeciler hapse atılmaya başladı. Bachelet’i sorgulayan DINA gizli polisinin başındaki Manuel Contreras da 84 yaşında olmasına karşın bugün hâlâ hapiste. Şili’ye dönüp sağlık bakanlığında çalışmaya başlayan ve 2000 yılında sağlık bakanı yapılan Bachelet, 2004’te ülkenin ilk kadın savunma bakanı, 2006’da ilk kadın devlet başkanı oldu.


2010’da sosyal güvenlik sistemindeki reformları sayesinde yüzde 84’lük halk desteğine sahip olmasına karşın, yasalar gereği tekrar aday olamadığından görevi muhafazakâr siyasetçi Sebastian Pinera’ya devretmiş, yine Şili’yi terkedip BM Kadınlar ofisini yönetmeye başlamıştı.


Hayat hikâyesi ile seviyorlar

MICHELLE Bachelet, “Hâlâ yapılması gereken şeyler var” diye Şili’ye tekrar döndükten hemen sonra, önceki günkü seçimlerde oy rekoru kırarak seçildi.


Muhafazakârların adayı olan çocukluk arkadaşı Evelyn Matthei’ye fark atan Bachelet, “Yeni Çoğunluk” dediği solcu ittifakla, anayasayı değiştirip Pinochet diktatörlüğünün kalıntılarını temizleyebilecek.




Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler