HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sudan Koyun Geçirme yarışması

Denizli'nin Çal ilçesi Aşağıseyit mahallesinde 8 asırdır sürdürülen "Sudan Koyun Geçirme" yarışması yapıldı.

Sudan Koyun Geçirme yarışması

Denizli'nin Çal ilçesi Aşağıseyit mahallesinde 8 asırdır sürdürülen "Sudan Koyun Geçirme" yarışması yapıldı.


Çal, Çivril ve Baklan'dan 50 çobanın sürüleriyle katıldığı yarışmada çobanlar, sadakat ve sevgisini göstermek için koyunlarını Büyük Menderes Nehri'nden geçirmeye çalıştı.


Sabahın erken saatlerinden itibaren şenlik alanında başlayan etkinlikler çerçevesinde,


kangal köpekleri ve koyun sürüleri eşliğinde yapılan yürüyüşle Yörük göçü canlandırıldı. Daha sonra Aşağıseyit sınırları içerisinde bulunan Şehit Kurt Ali'nin mezarı ziyaret edildi.


Suyun içine giren ve ıslıkla sürüyü çağıran çobanlar, "elci" olarak adlandırdıkları baş koyunun ardından sürülerinin nehri geçerek kıyıya ulaşması için uğraştı.


Sürülerin suya atlaması sırasında maniler söylendi, davul-zurna eşliğinde çobanlar motive edildi.


Nehri geçmeyi başaran sürülerin çobanları sevinç yaşarken, geçemeyen sürülerin çobanları ise üzüldü.


Etkinliğe katılan UNESCO Milli Komisyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Şeref Poyraz, gözlemlemek, yapısını görmek ve dikkatli sunum yapabilmek adına etkinliği takip ettiklerini ifade ederek,


"Yerel kültürlerin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için belli aşamalardan geçmesi gerekiyor. Kültürün öncelikle yerel ve ulusal envanterinin çıkarılması lazım. Dünya mirası listesine alınma aşaması bu iki envanterin ardından geliyor. Sudan koyun geçirme geleneği yerel envantere başarıyla kaydedilmiş, ikinci aşamayı geçmiş ve son aşamadadır" dedi.


Aşağıseyit köyünde her yıl düzenlenen yarışmaya ilham olan efsane ise şöyle:

"Karakoyunlu aşiretinden bir kişi, Çal yöresine yerleşen Oğuz beylerinin birine çoban olur. Yörede kısa sürede çok sevilen çoban, beyin kızıyla aralarında gelişen aşk üzerine, beyden kızını ister.


Kızını vermek istemeyen bey, çobana gerçekleştirmeyeceğini düşündüğü bir görev vermek ister ve evlenmeleri için 'koyunlara 3 gün boyunca tuz yedireceksin ve Büyük Menderes Nehri'nden su içirmeden karşıya geçireceksin' şartını koşar. Şartı kabul eden çoban, imkansız gibi görüneni başarır ve koyunları su içirmeden nehirden geçirir.


Oğuz beyi, şartı yerine getirmesine rağmen kızını çobana vermez, bunun üzerine kızı hastalanarak yatağa düşer ve ölür. Bey tarafından yöreden kovulan çoban ise ömrünü kaval çalarak dağlarda geçirir. Bu olaydan çok etkilenen yöre halkı, büyük aşka olan saygılarını göstermek amacıyla her yıl kendi aralarında sudan koyun geçirme yarışması düzenler."



















Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler