HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tansiyon kolesterol şeker nasıl düşer

Kolesterol, tansiyon ve kan şekeri yükselmesi iyiye alamet değil...

Tansiyon kolesterol şeker nasıl düşer

Kolesterol, tansiyon ve kan şekeri yükselmesi iyiye alamet değil. Ancak hemen panik yapmayın, yükselen değeri beslenme alışkanlığında yapılacak küçük değişiklerle kontrol altına almak mümkün.

Mehmet ÖZ/moz@hurriyet.com.tr


KOLESTEROL

Artık ezberlediniz ama yine de tekrarlayalım: Yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları için büyük bir risk faktörüdür.

İyi kolesterolünüz (HDL) 50 veya üzeri, kötü kolesterol (LDL) ise 100'ün altında olmalıdır. Eğer kolesterol değerleriniz bu değerlerle uyuşmuyorsa bir sağlık uzmanıyla görüşme işini ertelemeyin. Bu arada elinizi çabuk tutmak için bazı önlemler almaktan da zarar gelmez. Örneğin kolesterolünüz için tehlike oluşturan bu üç yiyeceği diyetinizden çıkarın ve değerlerinizin değişip değişmediğine bakın.


Dondurma

Yerine: Dondurulmuş süzme yoğurt.

Sizde takdir edersiniz ki dondurma ‘yangında ilk feoa edilecekler' listesinde. Kolestrol varsa ‘kızgın kumlardan serin sulara atlamak' yok. Aklınızda bulunsun: Yarım kap dondurmada 90 mg kolesterol bulunur. Bunun yerine yüzde iki yağ içeren donmuş süzme yoğurt kullanın. Hem istediğiniz yoğun ve kremamsı kıvamı elde etmiş hem de bu sağlıklı seçimi yaparak yalnızca 10 mg kolesterol tüketmiş olacaksınız.


Mayonez

Yerine: Avokado Dilimleri

Mayonez, sevdiğiniz birçok yiyecekte bulunabilir ancak barındırdığı yoğun kolesterol miktarını göz önünde bulundurarak daha sağlıklı bir alternatif düşünmenizde yarar var.

Çözüm basit: Avokado dilimleri… En sevdiğiniz sandviçin içine koymayı deneyin. Hepsi 0 mg kolesterol. Üstelik de tadını da son derece güzel bulacağınızı garanti ediyorum.


TANSİYON

Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı, felç gibi aniden oluşan hastalıklara neden olabilir. Böyle bir sıkıntınız varsa tuz kullanımınızı azaltarak tansiyonunuzu doğal yoldan kontrol altına alarar işe başlamalısınız.

Sodyum gerekli bir besin olabilir ancak fazla alındığında çok zararlı olabilir.


Soya sosu

Yerine: Kırmızı pul biberli balzamik sirke

Yalnızca bir yemek kaşığı soya sosunda yaklaşık 920 mg sodyum vardır! Ona benzer asidik bir tat için bir yemek kaşığı balzamik sirkeyle, kırmızı pul biberi karıştırmayı deneyin. Bu seçenekle yemeğinize yalnızca 4 mg. Sodyum eklemiş olursunuz. Lezzet olarak da hiçbir kaybınız olmayacaktır.


Galeta unu

Onun yerine: Tam buğday ekmeği parçaları

Galeta ununun çok sağlıklı olduğu sanılır ancak yanıltıcı bir şekilde fazla tuz barındırır. Hem de epey fazla! Bunun yerine, tam buğday ekmeği kırıntılarını deneyin. Çok daha az sodyum barındırmasının yanı sıra kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayan bir besindir.


KAN ŞEKERİ

Açlık kan şekerinizi ölçmek körlüğe, kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir problemlerine ve zayıf bağışıklık sistemine neden olabilecek bir kronik hastalık olan diyabet ihtimalinin önünü almaya yarar. 100'ün üzerine çıkan kan şekeri değeri prediyabet (gizli şeker) olarak kabul edilir ve tedavi yöntemleri için bir doktora başvurulması gerekir.

Muhtelif önlem alınması en başta da diyet yapmak kan şekerinizi düzenlemenizde faydalı olacaktır.


Şeker

Yerine: Stevia

Şekerin zararlarını tekrar tekrar anlatmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Artık onu haytınızdan çıkarma zamanınınz gelmiş olabilir. Yerine doğal bir tatlandırıcı olan steviayı deneyin. Stevia, şekerden 15 kat daha tatlıdır ve rakibinden farklı olarak şeker komasına neden olmaz. Çok tatlı olduğundan muhtemelen yarısı kadarını kullanacaksınız zaten.


Salça

Yerine: Domates

Birçok hazır domates salçasında fazla miktarda şeker vardır. Bu oran bir bardak salçada 14 grama kadar çıkabilir. Bunun yerine, ezilmiş bütün domatesler kullanarak konuyu halledebilirsiniz. Aynı şekilde konserve domatesler de salçaya oranla çok daha az (neredeyse yarı yarıya) şeker içerir.


Barbekü sos

Yerine: Arpa sirkesi

Barbekü sos, takım arkadaşı ketçap ve bunlara benzeyen bütün soslar şeker deposudur. Yalnızca iki yemek kaşığı barbekü sosla vücudunuza 22 gram şeker sokmuş olursunuz. Aynı keskin tadı elde edebilmek için şeker barındırmayan arpa sirkesini deneyin.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler