HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi silahlar görücüye çıktı

Uluslararası silah sanayisinde söz sahibi Sarsılmaz Silah Sanayi'nin fabrikasındaki müzede tarihte iz bırakan savaşlarda kullanılan silahlar sergileniyor.

Tarihi silahlar görücüye çıktı

Uluslararası silah sanayisinde söz sahibi Sarsılmaz Silah Sanayi'nin fabrikasındaki müzede tarihte iz bırakan savaşlarda kullanılan silahlar sergileniyor.


Beyköy beldesindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren fabrikada oluşturulan müzede Osmanlı'dan 1. ve 2. Dünya savaşlarına kadar, yüz yılı aşkın süreçte kullanılan silahların yanı sıra askeri malzemeler yer alıyor.


Müzede Çanakkale Savaşı'nda kullanılan Osmanlı Karadağlı tabancasından, 1. Dünya Savaşı'nda özellikle Gazze hattında kullanılan mitralyöze, Bren makineli tüfeklere, Çakmaklı silahlara, Browning makineli tüfeğe, ilk makineli tabanca olarak bilinen, yandan şarjörlü, 32 mermi atımıyla Büyük Taarruz'da kullanılan MP 18 Berkman makineli tabancaya kadar birçok ilgi çekici ve değerli silah, görülebiliyor.


Müze sorumlusu Şafak Çavuş, yaptığı açıklamada, müzeyi ilk olarak Kaynaşlı'daki fabrikanın eski arazisinde 2010 yılının mayıs ayında faaliyete geçirdiklerini, daha sonra fabrikanın yeni yerine taşıdıklarını anlattı.


Müzede 119 tarihi silah sergilendiğini, 27'sinin "etnografik eser" niteliğinde olduğunu dile getiren Çavuş, "Yani yapılış tarihleri yüz yılı aşkın eserler.


Müzemizde silahlar kronolojik olarak sergilenmektedir.


En eskiden, en yeniye, günümüz silahlarına kadar kronolojik olarak sıralanmıştır.


Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan çakmaklı tüfekler, 1 ve 2. Dünya savaşlarında kullanılan silahlar mevcut" ifadesini kullandı.


"Vatandaşlar müzeye karşı çok ilgili. Özellikle Karadeniz bölgesi sakinleri silahlara karşı çok ilgili " diyen Çavuş, yurt içi ve dışı ziyaretçilerin de ilgisiyle karşılaştıklarını kaydetti.




          • -

En Çok Aranan Haberler