HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihin en ölümcül iş kazaları

Manisa'nın Soma ilçesinde en az 282 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası, patlamanın ardından geçen saatler içinde tarihin en ölümcül iş kazaları arasına girdi. Dünya yakın tarihi, ne yazık ki bu tür birçok ölümcül kazayla dolu.

Tarihin en ölümcül iş kazaları

Manisa'nın Soma ilçesinde en az 282 kişinin hayatını kaybettiği maden faciası, patlamanın ardından geçen saatler içinde tarihin en ölümcül iş kazaları arasına girdi. Dünya yakın tarihi, ne yazık ki bu tür birçok ölümcül kazayla dolu.

Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'da yaptığı konuşmada bahsettiği, 1866 yılında 361 kişinin ölümüyle sonuçlanan İngiltere'deki maden kazası da dahil yaşanan en ağır bilançolu iş kazaları:


İngiltere'de Oaks kömür ocağı kazası

12 Aralık 1866'da İngiltere'de, Güney Yorkshire'daki Oaks kömür ocağında çıkan kıvılcım nedeniyle meydana geldiği düşünülen iki ayrı grizu ve kömür tozu patlaması yaşandı. 19'uncu yüzyılın en büyük maden facialarından biri olarak tarihe geçen kazada 362 kişi hayatını kaybetti.


ABD'de Pemberton Fabrikası'nın çöküşü

Massachusetts eyaletinin Lawrence kentinde 1860'ta yaşanan faciada, beş katlı Pemberton fabrikasının çöküşü, 145 işçinin hayatına mal oldu. Felaketin, fabrikanın yapımındaki yetersizliklerden kaynaklandığı açıklandı.


Fransa'da Courrieres maden faciası Fransa'nın Courrieres kentindeki 10 Mart 1906'da meydana gelen kazada, bin 99 kişi hayatını kaybetti. Dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazasının nedeni, kuyulardan birinde çıkan yangının yol açtığı büyük patlamaydı.


ABD'de Monongah kömür ocağında grizu patlaması

ABD'nin Monongah kömür madenlerine ait iki ayrı madende 6 Aralık 1907'de grizu ve kömür tozu patlaması yaşandı. Çoğunluğunu İtalyan göçmenlerin oluşturduğu 362 madenci hayatını kaybetti.


New York'ta Triangle Shirtwaist yangını

Greenwich Village bölgesindeki Triangle Shirtwaist giysi fabrikasında 1911'de çıkan yangın, 145 işçinin hayatına mal oldu. Nedeni hâlâ belirlenemeyen yangın ülkede işçi haklarıyla ilgili hararetli tartışmaların açılmasına neden oldu.


İngiltere'de Senghenydd kömür ocağı felaketi

Birleşik Krallık tarihinde en kötü maden trajedisi olan Senghenydd Kömür Ocağı felaketi, Galler'de 14 Ekim 1913 tarihinde meydana geldi. Yer altında kömür tozu patlamasının neden olduğu felakette 439 kişi öldü.


Japonya'da Mitsubişi Hojyo kömür madeni kazası

Kaza, 15 Aralık 1914'te Japonya'nın Kyuşu adasında Mitsubişi Hojyo kömür madeninde meydana geldi. Japonya tarihinin en ölümlü maden kazasında, 687 kişi yaşamını yitirdi.


Kanada'da Halifax patlaması

Dünya tarihinde atom bombası patlaması öncesi bilinen en büyük patlama, 1917'de Kanada'nın Halifax limanında 3000 ton patlayıcı taşıyan Fransız gemisi Mont Blanc'ın Norveç gemisiyle çarpışması sonucu meydana geldi.

Yaklaşık 1800 kişinin öldüğü ve 9 binden fazla kişinin yaralandığı patlama, küçük bir tsunami dalgası yaratacak kadar etkili oldu. Ölü sayısının fazla olması, patlamanın, kazayı izlemek üzere insanların toplanmasından 15 dakika sonra gerçekleşmesinden kaynaklandı.


Batı Virginia Hawks Nest tünel kazası

ABD'nin Batı Virginia eyaletinde 1927'de meydana gelen felakette çoğu Afro-Amerikan göçmen olan 476 işçi öldü. Facianın nedeni ise, silika maddesini işçilerin hiçbir önlem almaksızın soluması sonucu yakalandıkları silikozis hastalığı oldu. Dolaylı olarak maddeyi soluyan kişilerle birlikte facianın 1000 kişinin ölümünde rol oynadığı belirtiliyor.


Çin'de Honkeiko kömür madeni kazası

Çin'in Liaoning eyaletinde Benzi yakınında Honkeiko kömür madeninde 26 Nisan 1942'de, dünyanın en çok ölümlü kömür madeni kazası meydana geldi.


ABD'de Texas City limanında patlama

Texas eyaletinin Texas City kentindeki limanda 1947'de suni gübre yapımında kullanılmak üzere 2 bn 300 ton amonyum nitrat bulunan kargo gemisinde yangın çıktı. Daha sonra çıkan patlamada 400'den fazla kişi öldü.


Hindistan'da Union Carbide gaz sızıntısı

Hindistan Bhopal'de, Amerikan ‘'Union Carbide'' firmasının işlettiği tarım ilacı fabrikasında 1984'te çevreye 45 ton zehirli gaz sızdırdı. Sızıntı hızla yayılarak bölgede yaşayan 2 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Sızıntının toplamda 15 bin kişinin ölümünde rol oynadığı belirtiliyor.


Çin'de Honkeiko kömür madeni kazası

Madende gaz ve kömür tozu karışımının neden olduğu patlamada bin 549 kişi hayatını kaybetti. Patlamada maden kuyusunun girişi kapandı. Japonya ordusu, kazaya rağmen İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar kadar ocağı işletmeye devam etti.


Çin'de Honkeiko kömür madeni kazası

Liaoning'in bağımsızlığını kazanmasının ardından Sovyetler Birliği'nin yaptığı soruşturma, havalandırma sisteminin kapanmasıyla karbonmonoksit zehirlenmesinin, madencilerin büyük bölümünün ölümüne yol açtığını gösterdi.


Meksika'da Pemex patlaması

Meksika'nın başkenti Mexico City'deki akaryakıt devi Pemex'te 1984'te meydana gelen patlamada 500 ila 600 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Patlama, San Juanico akaryakıt enerji santralindeki sızıntının kompleksin yangın ünitesine yayılmasıyla oluştu.


Bangladeş'te Tazreen fabrikasında yangın Bangladeş'te 2012'de tekstil fabrikası Tazreen'de çıkan yangında 100'den fazla işçi öldü. Fabrikanın facia öncesi birkaç kez uyarı aldığı ve güvenlik lisansı verilmediği ortaya çıktı.


Bangladeş'te Rana Plaza tekstil atölyesinin çöküşü

Dakka'daki Rana Plaza, tarihe tekstil sanayinin en büyük kazası olarak geçti. 2013'teki faciada dikiş makinelerinin tam kapasiteyle çalıştığı sırada atölyelerin bulunduğu 8 katlı bina, iskambil kâğıtları gibi yerle bir oldu. En az 1000 işçi hayatını kaybetti.


Teksas'ta gübre fabrikası patlaması

ABD'nin Teksas eyaletinde bir gübre fabrikasında 17 Nisan 2013'te meydana gelen patlamada 15 kişi öldü, 160 kişi yaralandı.

Ölenlerin çoğu itfaiyeciler ve yardım ekipleri çalışanlarıyldı. West Fertilizer isimli gübre fabrikasındaki facianın, suni gübre yapımında kullanılan amonyum nitratın depolanmasıyla ilgili yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle yaşandığı açıklandı.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler