HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Telefon şarjınız azalırsa...

İşte teknoloji hakkında bildiğimiz yanlışlar...

Telefon şarjınız azalırsa...

Telefonun şarjı tam bitmeden şarja takmak telefonu öldürür mü? Bilgisayarların her gün kapatmak bilgisayarlara zarar veriyor mu? İşte teknoloji hakkında bildiğimiz yanlışlar...

(Hürriyet)


Mac'lere virüs bulaşmaz

Yaygın kanının aksine Mac'lere virüs pekala bulaşabilir. Mac kullanıcılarının sık sık 'virüslerle uğraşmıyorum, Windows'ta da virüslerden kurtulamıyordum' sözlerinin aslını ise şöyle izah edelim: Sayıca Windows yüklü bilgisayarlar Mac'lere oranla oldukça fazla ve dolayısıyla hacker'larda yaygın olan bir platform olan Windows için virüs hazırlamayı yeğliyor.


Gizli pencere internette sizi gizler

Hayır. Chrome'da kullanılan ve 'Yeni gizli pencere aç' ile birlikte açılan Chrome sayfası hiçbir şekilde sizi internetten gizlemeyeceği gibi, sizi tehlikelere karşı da korumaz. Bu özelliğin tek amacı girdiğiniz sitelerin kayıt altına alınmaması ve belleğe kaydedilmemesidir.


Telefonu şarjda bırakmak tehlikelidir

Bir yanlış inanış da telefonu şarjda bırakmanın telefonu patlatabilme ihtimalidir. Böyle bir şey elbette yok. Telefonunuzun şarjı yüzde 100 dolduğunda şarj dolum işlemi sona erer, kablo takılı dahi olsa...


Daha fazla megapiksel daha iyi kamera!

Kullanıcıların düştükleri büyük yanılgılardan biri de telefonun kamerasının megapikseli yükseldikçe daha iyi fotoğraf çektiğine inanmasıdır. Oysa böyle bir şey yok. Megapiksel tek başına iyi bir kamera için yeterli değildir. Örneğin lens kalitesi fotoğrafın kalitesinde önemli rol oynar. Bu nedenle bazen 'telefonum 5 megapiksel, ama senin 12 megapiksel telefonundan iyi çekiyor' gibi bir yargıya varmamız da bununla ilgilidir.


Şarj tam bitmeden telefonunuzu şarja takmayın

Telefonunuzu şarja takmak için telefon şarjının mutlak suretle sıfıra inmesi gerektiğine inanılır. Oysa bu doğru değildir. Günümüzde kullanılan lityum-iyon bataryalarda şarjınız yüzde 50 ve hatta yüzde 80'ken bile şarj edebilirsiniz; herhangi bir sakıncası yok.


iPad şarj adaptörüyle iPhone'ları şarj etmek yanlıştır

iPad şarj adaptörüyle iPhone'ların şarj edilebilmesinde herhangi bir mahsur yoktur. Apple'ın resmi internet sayfasında iPad adaptörünün 12-watt olduğunun altı çizilirken, iPhone'ların da bu adaptörle şarj edilebileceği belirtilmiştir.


Bilgisayarı her gün kapatmak doğru değildir

Bir diğer inanış da bilgisayarların her gün kapatılmasının bilgisayarlara zarar vereceğine inanılmasıdır. Oysa bilgisayarı düzenli olarak kapatmak tam tersine bilgisayarınız için iyi bir şeydir. Kapanmayan ve sürekli çalıştığından sıcak kalan donanım parçaları ısındıkça yavaşlamaya başlar. Bu da bilgisayarın performansını zaman içinde düşürebilir.


Masaüstü bilgisayar ölüyor

En çok işitilen ancak doğruluğu bir türlü ispatlanamayan olgu ise masaüstü bilgisayarların yavaş yavaş tarih olduğu iddiasıdır. Laptoplar bugün için rahatça masaüstü PC'lerin yerini alabiliyor; ancak sisteminin çok daha güçlü olmasını isteyen ve son teknolojiyle donatıp rahatça upgrade işlemini yapmak isteyen kullanıcılar ise masaüstü bilgisayarlardan vazgeçmiş değil. Örneğin geniş ekranda çalışmak isteyen kullanıcılar, laptopta bunu bulamazken, masaüstü PC'ler işlerini fazlasıyla görüyor. Ayrıca fiyat kıyaslaması yapıldığında masaüstü PC'lerin her açıdan donanımsal olarak laptoplardan daha ucuza geldiği de söylenebilir.


Yüksek fiyatlı HDMI kabloyla daha iyi görüntü

1200 doları HDTV'ye ve 300 doları Blu-ray player'a veren bir kullanıcı için 150 dolarlık bir HDMI kablosu almak çok güç olmayabilir. Ancak iyi kablo almak, gerçekten de alınan görüntüyü daha da iyileştirebiliyor mu? Yapılan araştırmalar, HDTV'lerin kabloya göre görüntü kalitesinde farklılık göstermediğini ortaya koyarken, analog ses ve görüntü sinyali söz konusu olduğunda kablonun önemi daha fazla artıyor.


LCD'ler Plazma ekranlardan daha iyidir

Her ne kadar HDTV arayan kullanıcıların birçoğu LCD'lerin plazma ekranlara göre daha iyi olduğunu düşünse de, gerçekte durum pek de öyle değildir. Her iki teknolojinin de kendine has artı ve eksileri vardır. LCD'ler fiyat olarak plazma ekranlardan daha pahalıyken, plazma ekranların yüksek güç tüketiminde bulunduğu bilinir. Yani plazma ekranlar bir yandan ucuza mal olurken, diğer yandan uzun vadede LCD'lerden daha maliyetli olabiliyor. LCD'ler ise LED arka aydınlatmayı kullanan LED ekranlarla daha iyi bir noktaya gelmiş ve yüksek tazeleme oranları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Plazmalar ise yüksek kontrast oranıyla öne çıkarken, renkleri olabildiğinde net gösterir ve siyahı LCD'lerin aksine tam "siyah" olarak gösterir.


Sinyal göstergesi sinyalin gücünü gösterir

Cep telefonlarında sinyal tam çektiği zaman (tüm bloklar yandığı zaman) telefonun tam olarak çektiği ve yüksek performans ile görüşme yapılabileceği düşünülür. Oysa sinyalin gücü, yanan bloklardan anlaşılmaz; zira trafiği yoğun olan bir baz istasyonunda da şeritleri tam olarak görebilmek mümkün; ancak bu güçlü bir sinyalin kullanıcıya sunulduğu anlamına gelmiyor.


Mürekkep püskürtmeli yazıcılar daha pahalıdır

Lazer yazıcılara göre mürekkep püskürtmeli yazıcıların daha pahalı olduğu düşünülür. Ancak fiyat etiketlerine bakıldığında mürekkep püskürtmeli yazıcılar aslında lazer modellerden daha pahalı değildir ve daha ucuza temin edilebilir. Asıl sorun ise mürekkep kartuşlarının değişim maliyetidir. Bu kartuşların maliyeti birim başına yazıcının fiyatına yaklaşabilmektedir.


Ne kadar çok monitor, o kadar verimli çalışma

Her durumda geçerli değildir. Örneğin işi gereği sadece e-mail'lere bakan veya internetle alakalı işlerle uğraşan kullanıcıların ikinci bir monitör verimliliğini artırmayacaktır. Ancak iki monitöre ayrı görev atayıp kullanan ve iş için gerekli olan durumlarda ikinci bir monitör elbette tavsiye edilebilir.


Kartuşları tekrar doldurmak yazıcıya zarar verir

Kartuşları doldurup kullanmak, yenisini almaktan daha az maliyetlidir. Ancak üretici firmalar ve uzmanlar, genel olarak kullanıcıları bu adımdan uzak tutkmakta, ve doldurulan kartuşun yazıcıya zarar verdiğine hükmedip kullanıcı bu şekilde yönlendirmektedir. Oysa kartuştan mürekkep sızmadıktan ve bu gibi bir aksaklığın olmaması durumunda yazıcılar için böyle bir yargıya varmak yanlıştır.


IE diğer tarayıcılardan daha az güvenilirdir

Internet Explorer'a şiddetle karşı çıkan kullanıcıların büyük bir bölümü, diğer tarayıcılara nazaran IE'nin daha az güvenilir olduğunu düşünür. Oysa bu tamamen gerçek dışıdır. Tarayıcının güncel tutulması ve gerekli önlemlerin alınması itibariyle IE, diğer tarayıcılardan daha "tehlikeli" değildir. Zira hacker'lar IE dışında Firefox gibi popüler tarayıcılara da saldırı düzenleyebiliyor.


Güvenilir olarak bilinen siteler gerçekten öyle mi

Hayır... Genel olarak güvenilir olarak bilinen sitelerde dahi yer yer virüs veya benzeri tehditlerin olduğu görülmüştür. Bu nedenle güvenli bir siteye girdiğinizi düşünseniz bile hiçbir zaman yüzde 100 güvende değilsiniz ve güvenlik önleminizi kendi başınıza almanızda sonsuz fayda vardır.


Sık sık diski birleştirmek PC'yi hızlandırır

Zaman değişiyor. Artık devasa kapasiteli disklerle beraberiz. Önceleri kapasitesi çok daha az olan diskler söz konusu olduğunda disk birleştirme işlemi de ayrı bir önem kazanıyordu. Zira diskte sürekli yeni veri girişleri oluyor ve aynı paralelde silinen dosyalar da söz konusu olabiliyordu. Bugün ise disklerin kapasiteleri sınırları zorlayacak seviyeye geldi ve kullanıcılar yer darlığından ötürü sık sık diske veri girip silmek durumunda kalmıyor. Bu nedenle gerekmedikçe disk birleştirme işlemini yapmanın da bir önemi kalmıyor.


İşlemci overclock'u sistemi uçurur

Overclock işlemi sıcaklığı artıran ve sınırları zorlayan bir eylemdir. En kötü senaryoda işlemcinin yanma olasılığı konuşulabilir. Ancak günümüzde bu olasılıktan konuşmak da artık oldukça anlamsız. Örneğin AMD işlemcilerde en kötü durumda bile PC kapatılıyor. Bu nedenle overclock sebebiyle işlemcinin yanma ihtimali ortadan kalkıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler