HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tuncel Kurtiz; sanata adanan bir yaşam

Bugün 77 yaşında aramızdan ayrılan sanatçı Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936'da Kocaeli'de, Selanik doğumlu bir Türk bürokrat baba ve Boşnak bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Tuncel Kurtiz; sanata adanan bir yaşam

Bugün 77 yaşında aramızdan ayrılan sanatçı Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936'da Kocaeli'de, Selanik doğumlu bir Türk bürokrat baba ve Boşnak bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi.


Türk sinema ve tiyatrosunda seslendirme, oyuncu, yönetmen, yapımcı, senarist olarak önemli işlere imzasını attı.


Bir süre hukuk fakültesinde okuyan Tuncel Kurtiz, oyunculuğu tercih etti.


Usta oyuncu aylar önce Milliyet Sanat'a verdiği röportajında oyunculuk sürecini şu sözlerle anlatmıştı.

Kurtiz, babasının avukat olmasını istemesi üzerine hukuk fakültesine girdiğini söylüyor: “Hukukla ilgim yok benim, 15 gün gittim, 15 gün sonra Gençlik Tiyatrosu’ndaydım...


Babam istemiyordu, dayım, üstelik Halk Parti milletvekiliydi, o da istemiyordu ama oynadım. Sonra babam İstanbul vali muaviniyken meclise gidiyor, dayım tanıştırırken ‘Vala Kurtiz’ diyor. ‘Tuncel Kurtiz’in akrabası mısınız’ denince babam başlıyor gülmeye. ‘O benim oğlum’ diyor ‘hayırsız oğlum’. Sonra gelip seyrettiği zaman çok sevdi.”


Yıllarca televizyonu küçümsediğini belirten Kurtiz, “Muhteşem Yüzyıl”daki rolünden dolayı mutlu olduğunu belirtiyor: “Bir sürü teklifin arasında ben atladım üstüne ve çok mutluyum şu anda. Tarihi bir karakteri oynuyorum bir defa, değiştiremezler, adam belli. Bütün kitapları aldım, okudum, baktım, biliyorum, rejisörler de biliyor. ‘Fena değilsin’ diyorlar. Ne mutlu bana.”


İstanbul’da tiyatro salonlarının azlığından yakınan Kurtiz, sağlık sorunları nedeniyle tiyatro sahnesinde olamadığını vurguluyor: “Bana burada bir rol verdikleri zaman ‘Bilmem ne alışveriş merkezinin alt katına in, bodrumda oyna’ diyecekler... "


Nerede benim Elhamra Tiyatro’m? Nerede benim Saray Tiyatro’m? Nerede Emek Tiyatrosu? Nerede Dram Tiyatrosu? Çok zor durumdayız. Bütün dünyada tiyatro devlet yardımıyla yaşar. Ve devlet sana ‘bunu oyna, bunu oynama’ demez. Özgürsündür, o yardımı alırsın. Çünkü tiyatro öyle büyük paralar kazanmak için yapılmaz. (...) Berkun bana bir rol teklif etti, nasıl içim cız ediyor..


oynamak için ama ben bypass’lı, kalp krizi geçirmiş bir adam olarak dağda ev yapmışım kendime. Berlin’den de teklif geldi. Ama Berlin’e gidersem ne olacağınıbiliyorum. Ben hayatımı kontrol altında tutuyorum. 77 yaşındayım, e 87, 97 olmak istiyorum.”


Tuncel Kurtiz ilk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde de rol aldı.

Kurtiz, beyazperdeye ilk adımını ise Şeytanın Uşakları filmiyle attı.


Sanatçı, Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Sürü filminde oynadığı 'Hamo' rolüyle zirveye çıkmıştı.

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır.


Sanatçı, Muhteşem Yüzyıl, Ezel, Hacı, Asi gibi önemli TV dizilerinde başrol oynamıştı.

2009 yılının başında vizyona giren olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştı.


Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştı.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit'in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır.


Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.


1958’den bugüne kadar İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Münir Özkul Tiyatrosu, Kent Oyuncuları, Gen Ar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Ocak Sahnesi, Göteborg Şehir Tiyatrosu, Stockholm Kraliyet Tiyatrosu, İsveç Devlet Tiyatrosu, Berlin Schaubühne Tiyatrosu, Frankfurt Şehir Tiyatrosu, Peter Brook C.İ.T.T. Shakespeare Kraliyet Tiyatrosu, Hamburg Şehir Tiyatrosu’nda rol aldı.


Sinema hayatı, 1964 yılında Orhan Günşiray'la Şeytanın Uşakları filmiyle başlayan sanatçı, Türkiye dışında ABD ve İsrail'de de rol aldı.

Sanatçı, İki Altın Portakal, bir Gümüş Ayı ve bir de Stockholm Altın Böcek ödülünü kazandı.


Kurtiz, Yaşamın Kıyısında , Sürü, Tabutta Rövaşata, Akrebin Yolculuğu, Bir Aşk Uğruna, Otobüs, Umut, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Güz Sancısı gibi birçok filmde oynadı.









Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler