HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de 2013 böyle geçti

Türkiye'de 2013 böyle geçti.

Türkiye'de 2013 böyle geçti

Türkiye'de 2013 gündeminde, çözüm süreci, Gezi Parkı odaklı gelişmeler, demokratikleşme paketi ve dershaneler öne çıkan konular oldu. (AA)


OCAK

-BDP heyeti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı, kaldığı İmralı cezaevinde ilk kez ziyaret etti.

-Eğitim-Bir-Sen yurt genelinde düzenlediği ''sivil itaatsizlik'' eylemi kapsamında bazı öğretmenler serbest kıyafetleriyle derse girdi.

-Şenay Yüzbaşıoğlu, geçirdiği rahatsızlık sonucu İstanbul'daki evinde 61 yaşında hayatını kaybetti.

-''Balyoz Planı'' davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıklayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararının yazımını da bitirdi.

-Yazar Metin Kaçan, Boğaziçi Köprüsünden atlayarak intihar etti.


-Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in cenazeleri, THY'nin tarifeli seferiyle Diyarbakır'a getirildi.

-Dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay (84), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

-Mehmet Ali Birand hayatını kaybetti

-Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneğine bağlı 15'i avukat 85 kişi gözaltına alındı.

-Akademisyen Prof. Dr. Toktamış Ateş hayatını kaybetti.


-Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

-9 avukat, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan tutuklandı.

-İsmet Kür, yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

-Galatasaray Üniversitesinin Ortaköy'deki 142 yıllık tarihi binasında yangın çıktı.Yangında, çok sayıda tarihi öneme sahip eser ve kitap kül oldu.

-Bakanlar Kurulu üyelerinde değişiklik yapıldı.


-Pınar Selek'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

-Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin çocukları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İş Bankasına 1 milyar dolar talepli ihtarname çekti.

-Müzisyen Ferdi Özbeğen, hayatını kaybetti.

-''Ulusa Sesleniş'' konuşması, bundan böyle ''Millete Hizmet Yolunda'' adıyla yayınlanacak kararı alındı

-Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, soruşturma kapsamında ifade verdi.


ŞUBAT

-ABD'nin Ankara Büyükelçiliği canlı bombanın hedefi oldu

- Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) yerine Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) geçildi.

-Türkiye'ye 12 Ocak'ta gelen ve 24 Ocak'ta kayıp başvurusunda bulunulan, amatör fotoğrafçı ABD'li Sarai Sierra'nın, Sarayburnu sur kalıntılarında cesedi bulundu.

-Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 22 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep edildi.

-2-B arazilerinin satışına ilişkin yeni düzenleme öngören Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.


-Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği patriot hava savunma sisteminin bir bölümünün Gaziantep'e nakli tamamlanarak, sistem devreye girdi.

-8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal, babasına ait saç örneğini, Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına tutanak karşılığı verdiğini bildirdi.

-Macide Tanır, solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

-Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 3'ü Türk 10'u Suriyeli 13 kişi hayatını kaybetti.

-Mersin'in Tarsus ilçesinde, sivil eğitim uçağının düşmesi sonucu uçak pilotu Murat Can öldü, öğrenci pilot adayı yaralandı.


-Nuri Kantar tiplemesiyle Türk halkının gönlünde taht kuran tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy, hayatını kaybetti.

-Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi denize indirildi.

-105 yaşındaki Berfo Ana vefat etti

-Dünyada ''Gangnam Style'' şarkısıyla izlenme rekorları kıran Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang (PSY), İstanbul'da konser verdi.

-İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören vefat etti.


-Türkiye'nin 270 metre yükseklikle en yüksek, dünyada üçüncü sırada yer alan Yusufeli Barajı'nın temeli atıldı.

-Şırnak Valiliğinin, özel sektöre sinema olarak kullanılması için kiraya verdiği salonun açılışıyla Şırnaklılar sinemaya kavuştu.

-Çözüm sürecine ilişkin İmralı adasında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tutanakları bir gazetede yer aldı.


MART

-"Müslüm Baba" diye anılan sanatçı Müslüm Gürses, hayatını kaybetti.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Times Higher Education tarafından ilan edilen ''World Reputation Rankings 2013'' listesinde dünyanın ilk 60 üniversitesi arasına girdi.

-Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye'ye iade edildi

-Eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İzzettin İyigün tutuklandı.

-Almanya'da Stuttgart yakınlarında bulunan Backnang kentindeki bir apartmanda sabaha karşı çıkan yangında 8 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.


-Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 79 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

-PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın ''Silah meselesini de hızla ve zaman kaybetmeden bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istiyorum. Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum' dedi.

-AK Parti Genel Merkezine ve Adalet Bakanlığı binasına akşam saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi.

-CHP'den istifa eden Adıyaman milletvekili Salih Fırat, AK Parti'ye katıldı.

-Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Mesajda, terör örgütü PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu.


-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür diledi.

-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gökçeada'da Rum azınlık okulunun açılması talebinin onaylandığını bildirdi.

-İş adamı Cem Uzan'a ''nitelikli zimmet'' suçundan 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin lira adli para cezası verildi.

-Sanatçı İbrahim Tatlıses'e yönelik silahlı saldırıya ilişkin 7'si tutuklu 12 sanığın yargılandığı davada, sanıklardan Abdullah Uçmak, 36 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

-''Ergenekon'' ve ''Zirve Yayınevi'' davalarının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında Ankara'da ifade verdi.


NİSAN

-Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın bilgisine başvurdu. Ahmet Özal, ''Bazı eksik bilgiler var, savcı onu sordu. Bazı şeylerin bilgilerini verdim'' dedi.

-Ağustos 2011'de dünyada ilk kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert'e embriyo transfer işlemleri başlatıldı.

-Başbakanlık, "çözüm süreci"nde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'ni belirledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde bir araya geldi.

- "Ergenekon" davasının Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki 282. duruşmasında olaylar çıktı.

-Prof. Dr. İhsan Tarakçıoğlu, vefat etti.


-Tuğgeneral Zeki Es, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve 2 kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

-İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'den bir heyet Ankara'ya geldi.

-Eski İçişleri bakanı Mehmet Ağar, denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılarak 1 yıl 4 gündür bulunduğu Aydın Yenipazar Cezaevinden tahliye edildi.


MAYIS

-1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde İstanbul savaş alanına döndü.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 96 yasal düzenlemedeki "özürlü", "sakat" ve "çürük" gibi ibarelerin "engelli" olarak değiştirilmesini düzenleyen kanunu onayladı.

- 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16/C uçağı, Amanos dağları bölgesinde düştü, pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy şehit oldu.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'yi ziyaret etti. Beyaz Saray'da askeri törenle karşılanan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile basın toplantısı düzenledi.


-Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki araç, 5 dakika arayla patlatıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı. 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binası ve 293 konutta hasar oluştu.

-Hatay'ın Altınözü ilçesinin Tanışma köyünde, düzenlenen operasyonda kaçak akaryakıt deposunun ateşe verilmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

-Ürgüp'e bağlı Ortahisar beldesi yakınlarında, turistleri taşıyan bir sıcak hava balonunun düşmesi sonucu 3 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

-Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Sarıyer'deki evinde ölü bulundu.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ""Biz Türkiye'de alkolü yasaklamıyoruz. Anayasa'nın 58'inci maddesinin gereğini yapıyoruz." dedi.


- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine başlatılan eylem, ülke gündemini uzun süre işgal edecek olayların başlamasına neden oldu.

-Sayıları artan protestocular ile yıkıma devam etmek isteyen belediye ekibi arasında tartışmalar yaşandı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu.

-Polis ekipleri, sabah parkta kalanların çadırlarına tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çadırlar kaldırıldı ve yıkım ekibi çalışmalarına tekrar başladı.

-Çevik kuvvet ekipleri, TOMA araçlarıyla Taksim Gezi Parkı'na girerek 3 gündür eylem yapan göstericilere müdahale etti. Slogan atarak direnen göstericilere polis biber gazı sıktı ve çadırları alandan toplayarak uzaklaştırdı.

-Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi nedeniyle Türkiye'nin birçok ilinde sabah saatlerine kadar süren Taksim'e destek protestoları düzenlendi.


HAZİRAN

-Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi nedeniyle 31 Mayıs gecesi birçok şehirde düzenlenen Taksim'e destek protestoları, haziran ayının ilk günü de devam etti. Göstericilerin bir kısmı kitap okuyup, türkü söyledi, halay çekti. Polise taş ve sopalarla saldıran ve molotof kokteyli atan protestocuları, Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları'yla (TOMA) kontrol altına almaya çalışan çevik kuvvet polisleri, sık sık biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Gösterilerde banka, iş yerleriyle kamu malları tahrip edildi, araçlar yakıldı ve bazı caddelerde barikatlar kuruldu. Bazı vatandaşlar da tencere tava çalarak protestoculara destek verdi. Polis müdahalesi sırasında çok sayıda vatandaş yaralandı.

-Ankara'daki olaylarda 1 Haziran'da başına kurşun isabet etmesi nedeniyle yaralanan ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakımda tutulan kaynak işçisi Ethem Sarısülük (27) hayatını kaybetti. Sarüsülük'ün Kızılay'daki olaylar sırasında bir polisin açtığı ateş sonucu kafasına kurşun isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybettiğine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.


-Türkiye'nin çeşitli illerinde gösteriler devam ederken İstanbul'dan ilk ölüm haberi geldi. İstanbul Ataşehir'de bir otomobilin protestocuların bulunduğu alana girmesi sonucu 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.

- Eskişehir'de de protesto sırasında sıkılan gazdan kaçan 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, sopalı saldırıya uğradı. Kafasına aldığı darbeler nedeniyle 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Korkmaz'ın dövüldüğü ana ilişkin güvenlik kameraları görüntüleri ülke genelinde tepkilerin artmasına neden oldu.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Burada, kesinleşmiş olarak bir AVM projesi de yok. Belki biz buraya bir şehir müzesi yapacağız, burada farklı etkinlikleri ortaya koyabilecek bir mimari eser ortaya koyacağız" dedi. Erdoğan, "Biz birkaç tane çapulcunun o meydana gelip, insanımızı, halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine, pabuç bırakmayız" diye konuştu.


-Olaylarda polisin tazyikli, biber gazlı su ve gaz fişekleriyle müdahale ettiği göstericiler, zaman zaman taş ve sopalarla güvenlik güçlerine saldırdı. Olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı, göz altına alındı. İstanbul'daki olaylarda yaralanan bir grup eylemciye Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'nde bulunan gönüllü doktor ve hemşirelerce müdahale edildi.

- Türkiye genelinde devam eden gösterilerde ikinci ölüm ise Hatay'da yaşandı. Hatay'daki protestolar sırasında da 22 yaşındaki Abdullah Cömert, kafasına aldığı darbe sonucu hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu, Cömert'in, gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, olayları değerlendirirken, "Şu anda evlerinde bizim zorla tuttuğumuz bu ülkenin en az yüzde 50'si var" dedi.


-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı açıklamada, "İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır" mesajı verdi.

-Arınç'tan Başbakan Vekili olarak "özür" geldi.

-İllerdeki protesto gösterileri devam etti. Gösterilerde görev alan bazı polislerin, kask numaralarının bantlarla gizlendiği görüldü.

- Kars merkez ve 5 ilçeye bağlı 29 köyde şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulanması başlatıldı.

- KESK, DİSK, TTB ile TMMOB'un ortak kararla aldığı iş bırakma eylemi yapıldı.


-Protesto gösterileri sırasında eylemciler, Miraç Kandili dolayısıyla lokma ve kandil simiti dağıttı. Bazı illerde protestocuların dağılmamaları üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

-Adana'da göstericilere müdahale ederken 5 metre yüksekliğindeki inşaatı devam eden alt geçide düşerek ağır yaralanan komiser Mustafa Sarı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

-Başbakan Erdoğan, "Çevre hassasiyeti olan kardeşlerime sesleniyorum; çevrecilikte ortaklık yapacaksanız, gelin Başbakanınızla yapın. Çevreciliğin ne olduğunu bilirim" dedi. Erdoğan, yabancı medyanın Türkiye'de yaşananları ele alma tarzının "Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olanların, Türkiye'deki faiz lobisinin, iktidara yönelik attığı adım" olarak açıkladı.


-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17. Akdeniz Oyunları Tesisleri açılışında, "Biz o birkaç çapulcunun yaptıklarını yapmayız. Onlar yakarlar, onlar yıkarlar çapulcunun tanımı budur zaten. Onlar kamunun mallarını yakıp yıkarlar. Sivil vatandaşın, esnafın dükkanlarını tarumar ederler." dedi.

-Fener Rum Patriği Bartholomeos, Niğde'deki Aziz İoannis Kilisesi'nde Arjantin ve Yunanistan'dan da katılanların olduğu, 3 saat süren pazar ayinini yönetti.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren 6487 sayılı "Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u onayladı. Kanun'a göre, alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak, alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak.

- Yargıtay 10. Ceza Dairesi, şarkıcı Deniz Seki'ye ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını bozdu.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili oluşturulan bir grubu AK Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Başbakan Erdoğan, daha sonra bazı sanatçılarla da görüştü.


- İzmir'de düzenlenen eylemlerde, genç bir kızın saçından çektikleri, çevresindekilere de copla müdahale ettikleri anın görüntüleri televizyonda yayınlanan çevik kuvvet şubesinde görevli 3 polis memuru, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince başlatılan incelemenin ardından açığa alındı.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ardahan ziyaretinde, kuralsız gösterilerin bitmesini ve herkesin işine gücüne dönmesini istedi.

-Taksim Gezi Parkı polisin müdahalesiyle boşaltıldı. Polis, Gezi Parkı'nın boşaltılması uyarısına eylemcilerin sloganlarla karşılık vermesinin ardından, parka müdahale etti. Polis önce Taksim Meydanı'ndaki kalabalığı dağıttı, sonra TOMA'larla Gezi Parkı'na girdi. Polis ekiplerine, eylemciler tarafından taş ve şişe atılırken, polisin biber gazlı ve tazyikli suyla müdahalesi sırasında bazı eylemciler Tarlabaşı ve İstiklal Caddesi yönüne kaçtı. İstanbul Valiliği, müdahale sonrası çıkan olaylarda 2 güvenlik personeli ile 44 kişinin yaralandığını açıkladı. Parka müdahalenin ardından illerde protesto gösterileri tekrar başladı.


-Ankara'da polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün öldüğü yerde tören yapılması için toplanan kalabalığa polis müdahale etti. Sarısülük'ün cenazesi, cemevinde düzenlenen törenin ardından memleketi Çorum'a gönderildi.

-Protestolar devam ederken, Okmeydanı'nda evinden ekmek almaya çıkan 16 yaşındaki Berkin Elvan, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı.

-Taksim Atatürk Kültür Merkezi önünde, Gezi Parkı protestocularına polisin müdahalesini protesto için konuşmadan ayakta durma eylemi başlatan Erdem Gündüz isimli kişinin eylemi kısa sürede tüm yurda yayıldı. Çeşitli merkezlerde vatandaşlar durma eylemi başlattı. Eylemcilerden bazılarının yaya ve trafik akışını engellediği gerekçesiyle polis duranlara da müdahale ederek gözaltına aldı. Bazı avukatlar da Taksim Gezi Parkı'na ilişkin yaşanan olayları protesto etmek için İstanbul Adliyesinde "duran adam" eylemi gerçekleştirdi.


-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bundan böyle bütün projeleri önceden halka paylaşılacaklarını ve halkın görüşlerini alacaklarını açıkladı.

-Başbakan Erdoğan, Samsun'daki Milli İradeye Saygı Mitingi'nde de "İçişleri Bakanıma, '24 saat içinde AKM'yi temizleyeceksiniz' dedim. 'Meydanı temizleyeceksiniz ve anıtı temizleyeceksiniz, arkasından da Gezi Parkı'nı temizleyeceksiniz' dedim. Polise talimatı ben verdim" dedi.

-Ankara'daki Gezi Parkı eylemlerinde, Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan polis memuru A.Ş. tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

-Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıların faillerinden olduğu değerlendirilen D.Ö. güvenlik birimlerine teslim oldu.


- Lice ilçesinde karakol yapımına tepki gösteren çevre köylerden BDP'li grup ile güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

- Türk öğrenci Elif Bilgin, "Muz kabuklarının biyoplastik üretiminde kullanılması" fikrine dayanan çalışmasıyla Google Bilim Fuarı'nda birçok yarışmacı arasından seçilerek 15 Global Finalist'ten biri olmaya hak kazandı.

-"Balyoz Planı" davası kapsamında Hasdal Cezaevinde tutuklu bulunan 36 subay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının cezaların onanması yönündeki tebliğnamesini protesto için 3 günlük açlık grevine başladı.


TEMMUZ

-Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına yargıdan ikinci ret geldi.

-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı.

-Taksim Gezi Parkı, 23 gün sonra halka açılmasının ardından sadece 3 saat geçtikten sonra tekrar kapatıldı.

-Tokat'ta 4 yıl önce teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen 7 askerin görevli olduğu Sazak Jandarma Karakolunun da aralarında bulunduğu 13 jandarma karakolu kapatıldı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı iftar programında yaptığı konuşmada, "Eğer Alevilik Hz. Ali'yi sevmek ise ben dört dörtlük bir Aleviyim." dedi


-Türkiye'nin 5. yüz nakli ameliyatı, Akdeniz Üniversitesinde yapıldı.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Gezi Parkı olaylarına ilişkin 20 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in 7 yıla kadar, aralarında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori'nin de bulunduğu 19 şüphelinin de 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.

-İstanbul 6. İdare Mahkemesinin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığının itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesince oybirliği ile kaldırıldı.

-Kadınların mesai saatlerine yeni düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre, 18 yaşını doldurmuş kadın çalışanlar, her ne şekilde olursa olsun gece postasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacak.


-Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde, nereden atıldığı belli olmayan merminin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve ambulans uçakla Ankara'ya getirilen Mehmet Gündüz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Oscarlı Hollywod ünlülerinin Gezi Parkı olaylarıyla ilgili The Times gazetesine verdikleri ilanı eleştirdi. Erdoğan, "Bunlar düşüncelerini, fikirlerini kiraya vermiş tipler. Bunlar gerçekten demokrasiye inanmış tipler olsa, bu ülkede yüzde 50 oyla iktidar olmuş bir partinin liderine diktatör deme ahlaktan yoksunluğunu gösteremezlerdi. Bu danışmanımın da ifade ettiği şekliyle dört dörtlük bir densizliktir" dedi.

-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz şehit oldu, 3 polis memuru yaralandı.


-Askeri darbelere zemin hazırladığı iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğin de yer aldığı "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-"DHKP/C terör örgütüne üyelik" iddialara ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan 8 KESK yönetici ve üyesinin tahliyelerine karar verildi.

-Adalet Bakanlığına atılan bombanın faili olduğu tespit edilen Hasan Biber isimli DHKP/C terör örgütü mensubu yakalandı.


AĞUSTOS

-Ege Denizi'nde kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 24 kişi yaşamını yitirdi.

-Yazar, şair ve edebiyatçı Mustafa Miyasoğlu (67) tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

-İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarının, müvekkillerinin "yeniden yargılanması" ve "cezasının infazının durdurulması" talebiyle yaptıkları başvuru Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

-Ergenekon davasında karar açıklandı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisinde oluşturulan salonda görülen 321. duruşmada, 6 yıl 2 ay süren Ergenekon Davası'nda karar çıktı.


-Emekli Büyükelçi İnal Batu (77) vefat etti.

-Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, öğretim üyesi almak için ulusal bir gazeteye verilen ilanla ilgili iddialar üzerine istifa etti.

-Çamlıca Tepesi'ne inşa edilecek caminin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da katılımıyla atıldı.

-Ergenekon davasında 12 yıl 6 ay hapis cezası alan ve tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.

-Yurt genelinde sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.


-Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırında 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne ayin düzenlendi.

-Diyarbakır'ın Hazro ilçesi Çiftli Bahçe köyünde çıkan silahlı kavgada 8 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

-Dünyanın en yaşlı insanları arasında yer alan 1889 doğumlu Mehmet Tatar, Kahramanmaraş'ta hayatını kaybetti.

-Gezi Parkı olayları sırasında Taksim'de izinsiz gösteri yapan gruptakilere palayla saldıran Sabri Çelebi, Türkiye'ye dönüşünün ardından gözaltına alındı. Emniyetteki işlemler sonrası adliyeye sevk edilen Çelebi tutuksuz yangılanmak üzere serbest bırakıldı.


-Türkiye'nin 5. yüz nakli yapıldı. Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen Muhittin Turan'ın yüzü 8 saat süren operasyonla alınarak Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla 54 yaşındaki Salih Üslün'e nakledildi.

-İçişleri Bakanlığı, üniversitelerin açılmasının ardından meydana gelebilecek olaylara ilişkin yerleşkelerde ve yurtlarda güvenlik tedbirlerinin artılması amacıyla genelge yayımladı.

-Zafer Bayramı Resepsiyonu'na ilk kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ev sahipliği yaptı.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'u ziyaret etti.


EYLÜL

-Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu istifa etti.

-Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Hacıpaşa beldesinin karşısında sınırın Suriye tarafında, toplanan hurda parçalarının arasındaki mühimmat patlaması sonucu 1'i Türk 6 kişi hayatını kaybetti.

-Bingöl'de 16 yaşındaki E.A'ya yönelik "cinsel istismar ve hürriyetinden yoksun kılma" iddiasıyla haklarında dava açılan ve uzman çavuş iken görevlerinden uzaklaştırılan 1'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına başlandı. E.A'nın yaşının küçük olması nedeniyle gizlilik kararı alınan duruşmada, tutuklu sanık M.T tahliye edildi.

-Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin Oscar'a "Kelebeğin Rüyası" filmi ile katılacağını açıkladı.


-Ortaöğretime geçiş sistemi güncellendi.

-Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki 100'e yakın yazıtta yapılan incelemelerde Türklerin 1071 yılından yaklaşık 500 yıl önce Anadolu'ya giriş yaptıkları belirlendi.

-Yazar Yaşar Kemal'e, Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından "Krikor Naregatsi" nişanı verildi.

-2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için İstanbul 2020 Adaylık Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Genel Kurulunda sunum yaptı. Başbakan Erdoğan, "Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de yapılacak olimpiyatlar, hiç kuşkusuz hem barışa susamış bölgemize hem de dünyaya verilecek en anlamlı, en etkili mesaj olacaktır. Türkiye olimpiyat ruhunun ve olimpiyat hedefinin arkasındadır" dedi.


-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ arazisinden geçecek yolla ilgili protestolara katılarak belediye ekiplerinin çalışmalarını engelledikleri gerekçesiyle CHP milletvekilleri Aylin Nazlıaka, İlhan Cihaner ve Hüseyin Aygün ile ilgili savcılığa başvuruda bulunduklarını açıkladı.

-Alkollü içkilerin 22.00-06.00 saatleri arasında perakende satışının yapılamayacağına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi.

-Eski TÜRK-İŞ genel başkanlarından Nuri Beşer (91) vefat etti.

-Hatay'da yol kesen teröristler bir çocuğu rehin aldı. Ailesine bin lirayla içinde undan bulgura, sucuktan, çikolataya kadar çok sayıda malzemenin yer aldığı listeyi veren teröristler, ailenin erzakları getirmesinin ardından çocuğu bıraktı.


-Nevşehir'in Göreme beldesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 Japon kadın turistten biri öldü, diğeri yaralandı. Olayla ilgili bir kişi tutuklandı.

-Hatay'ın Armutlu Mahallesi'nde düzenlenen protestolara katılan Ahmet Atakan (22), bir binanın çatısından düşerek hayatını kaybetti.

-Ergenekon davasının karar duruşmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan emekli Orgeneral Şener Eruygur, evinden doktor ve ambulans eşliğinde, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına gitti.

-Oyuncu Mehmet Ali Alabora hakkında, Gezi Parkı olayları sırasında attığı bir twettte ''Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel'' mesajı nedeniyle, "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçundan başlatılan iki ayrı soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.


-Taksim Yayalaştırma projesi kapsamındaki Tarlabaşı Bulvarı ile Cumhuriyet Bulvarını birbirine bağlayan tüneller trafiğe açıldı.

-Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "ODTÜ içinde bir yol açacağız. ODTÜ rektörünü davet ettim, 'sen talepte bulun' dedim. Kendisi talep ettiği halde ODTÜ yine eylem yapıyor" dedi.

-Orta Doğu Teknik Üniversitesinden yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamasına verilen yanıtta, "Sayın Bakanla konuşulan yol, Anadolu Bulvarı'nın devamı olan ve ODTÜ'nün sınır bölgesinden kuzey-güney doğrultusunda geçen yol değil, Eskişehir Yolu'na paralel olarak doğu-batı yönünde ODTÜ'nün içinden geçmesi istenen bir başka yoldur" denildi.


-Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde 1951'de kurulan ve 1964'te kurucusunun isteğiyle kapatılan Özel Gökçeada Rum İlkokulunda, yarım asır sonra yeniden ders zili çaldı.

-Suriye'ye yönelik angajman kuralları uygulandı. Sınır ihlali yapan M-17 tipi Suriye helikopteri TSK tarafından düşürüldü.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından, 18 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. Yargılamada, sanıklardan Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Vahide Yalçın adlı kızdan başörtüsünü çıkartmasını istedikleri öne sürülen 3 kişinin "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına başlandı.


-Emniyet Genel Müdürlüğünün Dikmen'deki polisevine, roketli saldırı düzenlendi, binada hasar meydana geldi

-Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerde darbedilen ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

-Türk Kültür hayatının önemli isimlerinden Dr. Fatma Müjgan Cunbur,hayatını kaybetti.

-Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz vefat etti.

-"Şu Çılgın Türkler" kitabının da yazarı Turgut Özakman hayatını kaybetti.


-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketini Başbakanlık Yeni Binada düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Demokratikleşme paketinde siyasi partilere devlet yardımının kapsamının genişletilmesi, nefret suçu ve ayrımcılıkla etkin mücadele, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılması gibi önemli düzenlemeler yer aldı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) yerleşkesine yapılacak yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki tünel planını onayladı.

-Maltepe'de protesto eylemi yapan gruptakilere silahla ateş edilmesi sonucu 1 kişi öldü 4 kişi yaralandı.

-Sakarya'nın Pamukova ilçesinde ayva hasadına giden işçileri taşıyan kamyonetin ağaca çarparak alev alması sonucu 7 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.


EKİM

-Ağar hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemli dava açıldı.

-Cem Garipoğlu tarafından öldürülen Münevver Karabulut'un olay günü üzerindeki eşyaları 4,5 yıl sonra ailenin avukatına teslim edildi.

- Anayasa Mahkemesi, sezaryene tıbbi zorunluluk halinde izin veren kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

-Mardin'in Nusaybin ilçesinde Türkiye-Suriye sınırını muhafaza etmek, sınır güvenliğini artırmak ve kaçakçılığı önlemek amacıyla istinat duvarı örülmeye başlandı.

-Sapanca Gölü'nde dalgıç ekibi tarafından 8 metre derinliğe yapılan dalışta 1972 yılında düştüğü belirtilen keşif uçağının enkazına ulaşıldı.


-Kamuda başörtüsü serbest oldu, öğrenci andı kalktı.

-Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Yeni açılacak dershanelere ruhsat verilmeyeceğini, özel okula dönüşenlere devletin burslu öğrenci göndereceğini" açıkladı.

-Başkentte ODTÜ arazisinden geçecek yolu protesto eden gruba güvenlik güçlerince tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

-Cumhuriyet gazetesi yazarı, yüksek mimar Oktay Ekinci (61), beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü Alman Hastanesinde hayatını kaybetti.

-Meme kanserinde erken tanının önemine dikkati çekmek amacıyla Boğaziçi Köprüsü pembe renkte ışıklandırıldı.

-Askerlik süresi kısaldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, askerlik süresinin 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.


-Gölcük ilçesinde 9 günlük bayram tatilinde Hatay'a giden annesi tarafından evde yalnız bırakılan 2 aylık bebeğin açlık ve susuzluktan öldüğü iddia edildi, sınıf öğretmenliği yapan anne tutuklandı.

-TBMM'de başörtülü milletvekiline "yeşil ışık" yakıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Herhangi bir içtüzük değişikliğine gerek yok. Şartlar buna müsaittir ve başörtülü olarak milletin seçtiği vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. AK Parti olarak da bu konuda tavrımız çok açıktır, nettir. Başından beri destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz" dedi.

-Hrant Dink cinayeti davasında hakkında yakalama kararı çıkartılan sanıklardan Erhan Tuncel İstanbul'da yakalandı.


-Tiyatro ve sinema sanatçısı Tomris Oğuzalp, 80 yaşında İstanbul'da vefat etti.

-Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, müzik alanında Ahmet Kaya'ya verildi.

-Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray törenle açıldı.

-6 yıl önce üniversite sınavına girmek için geldikleri Tekirdağ'da kaybolan Meral Yapıcı (19) ve Nefise Kıran'a (17) ait olduğu ileri sürülen kemik parçaları genç kızlardan birinin dedesine ait bağ evinin önündeki iskelede gömülü bulundu.


-Türkiye'yi Eurovision'da Kürtçe şarkıyla temsil etmek isteyen Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği, TRT Genel Müdürlüğüne başvurdu.

-Sarıgül'e CHP'den yeşil ışık yakıldı. CHP Genel Yardımcısı Adnan Keskin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü ziyaret etti.

-Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, "Rabbim, izin verirse, Adnan Keskin başkanımızla birlikte, Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanımızla birlikte yurttaşlarımızın yüzde yüzünü kucaklayacağız" diye konuştu.


KASIM

-AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katılması ülkede yankı buldu.

-Eski OHAL Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturma, ölümün intihardan kaynaklandığının anlaşılması üzerine takipsizlikle sonuçlandı.

-Sanatçı Ajda Pekkan'a, Fransa'nın "Chevalier de I'Ordre des Arts et des Lettres" sanat ve edebiyat şövalyelik nişanı verildi.


-Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir çobana saldıran leopar, boğuşma esnasında başka bir çoban tarafından av tüfeğiyle öldürüldü. Leopardan alınan gen ve doku örnekleri incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildi.

-Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AK Parti'nin Kızılcahamam kampının basına kapalı bölümünde Başbakan Erdoğan'ın öğrencilerin kaldığı evlerle ilgili söylediği ileri sürülen sözleri değerlendirdi. Arınç, ''Gazetelere yansıdığı şekliyle özel evlerde kalan öğrencilerin şu veya bu şekilde denetlenecekleri veya baskınlar yapılacağı şeklindeki yazılar gerçeği hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. Düpedüz asparagas bir haberdir. Bizim böyle bir yetkimiz yok, böyle bir düşüncemiz de yok. Sayın Başbakan'ın buna benzer bir ifadesi de kesinlikle söz konusu değil'' dedi.

-Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan da Twitter'dan, "Kız ve erkeklerin aynı evde kalmasına yönelik bir denetim söz konusu değil. Evleri nasıl kontrol edeceksin, yok böyle bir şey" açıklaması yaptı.


-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer bir yasal düzenleme olması gerekiyorsa biz, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de yaparız. Şu anda valiliklerin bu konuda inisiyatifleri varsa bu inisiyatifleri de kullanması gerekir. Çünkü bunun bedeli yarın çok farklı bir şekilde karşımıza gelebilir" dedi.

-Gırtlak kanseriyle mücadele eden usta gazeteci Savaş Ay (59) tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

-Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile Atatürk'ü anma töreni sırasında kendisini protesto eden vatandaşa hakaret etti.

-Anıtkabir'de ziyaretçi rekoru kırıldı, 1 milyon 89 bin 615 kişi Büyük Önder'in kabrini ziyaret etti.

-Reyhanlı'daki bombalı saldırılara dair gizli belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan er Utku Kalı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


-Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan taslakta özel okula dönüşmeyen dershanelere ciddi cezalar getirilmesinin öngörüldüğü ileri sürüldü.

-Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'a gitti. Başbakan Erdoğan'ın davetiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı.

-Denizli'de, yurt odasındaki buzdolabında başı gövdesinden ayrılmış halde bulunan bebeğin annesi olduğu ileri sürülen üniversite öğrencisi Ü.T, "kasten adam öldürmek" suçlamasıyla sevk edildiği adliyede tutuklandı.

-Tiyatro sanatçısı Nejat Uygur (86), bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti.


-Gazeteci, yazar ve araştırmacı Aytunç Altındal (68), kanser hastalığına yenik düştü.

-TÜBİTAK, Diyarbakır'da çobanlar tarafından öldürülen leoparın DNA araştırmalarına göre İran Parsı alt türüne ait olduğunu açıkladı.

-Başbakan Erdoğan, dershanelerin özel okula dönüştürme çalışmasıyla ilgili, "Geri dönmemiz diye bir şey burada asla sözkonusu değil. Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil" dedi.

-Tiyatro sanatçısı Tuncay Özinel (71), vefat etti.

- Merkez üssü Bolu'nun Ulumescit köyü yakınları olan 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.


-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'yi kabul etti.

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığıyla bir gazetede yer verilen habere ilişkin, "2004'ü bırakın, biz 2002 sonunda AK Parti olarak iktidara geldik. 11'inci yılımıza girdik. 11 yılda bu MGK'da kabul edildiği varsayılan konuların hiçbiri gerçekleşmediği gibi bunun tam aksine dindarları, dini toplulukları, bireysel olarak insanları rahatsız edecek, onları takip altına alacak, onlarla ilgili olumsuz birtakım çalışmalar yapacak hiçbir şey yapmadık'' dedi.

-Sanatçı İbrahim Tatlıses, iki yıl önce evlendiği Ayşegül Yıldız'dan boşandı.



-İçişleri Bakanlığı, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulmasını amaçlayan genelgeyi valiliklere gönderdi.

-Ankara'daki Gezi Parkı odaklı olaylarda Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru Ahmet Şahbaz'ın "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan yargılandığı davanın üçüncü celsesi yapıldı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, mahkemenin tarafsızlığına gölge düşürecek olunması dolayısıyla "yargılamadan çekilme" kararı verdiklerini bildirdi.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 2'si tutuklu 18 sanığın yeniden yargılandığı davada, sanıklardan Ahmet İskender hakkında yakalama kararı çıkarıldı.


-Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu ve Milli İstihbarat Teşkilatı, Taraf gazetesi ve Mehmet Baransu hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurularında, "hukuka aykırı fiil isnat etmek suretiyle iftira suçunun işlendiği" vurgulandı.

-CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, tahliye talebinde bulundu. Balbay'ın avukatları, dilekçeyi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine sundu.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimde, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının yeniden Kadir Topbaş olduğunu açıkladı.

-Bir dönem İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü de yapan tiyatrocu Fikret Tartan, 76 yaşında hayatını kaybetti.


-F klavye kullanımına ilişkin Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de düzenlenen AK Parti Aday Tanıtım Toplantısı'nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayının, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olduğunu açıkladı.

-Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Zafer Önen, vefat etti.

-28 Şubat davası sanığı emekli orgeneral Teoman Koman hayatını kaybetti.

-Başbakan Erdoğan, Antalya Kepez toplu açılış ve temel atma töreninde, 1 Ocak 2014 itibarıyla Türkiye genelinde 1 milyon 452 bin 363 öğrenciye burs ya da kredi vereceklerini belirtti.


-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturmada, aralarında iş adamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik "kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla operasyon düzenlendi.

-Erdoğan, İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün AK Parti'den istifasıyla ilgili olarak, "Niye üzüleyim? Gönül şunu arzu ederdi; Bir insan eğer bir partinin bayrağı altında seçime giriyorsa ondan sonra o partiyle hareket eder, ayrılıyorsa da sadece partiden ayrılmaz, eğer dürüstse o zaman Parlamentodan, milletvekilliğinden ayrılır, çünkü bağımsız olarak Parlamentoya gelmiş değilsin" diye konuştu.

-Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Milliyet gazetesi fotomuhabiri Bünyamin Aygün'ün Suriye'de kaçırıldığını bildirdi.

-Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, düzenlediği basın toplantısında "Hükümetimizin, yolsuzluk söz konusu olan bir yerde, yolsuzluktan yana tavır almasını hiç kimse beklemesin" dedi.


-Emniyette görev değişikliklerine gidildi.

-İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, merkeze alındı. Çapkın, "Nasıl geldiysem öyle gidiyorum. Hayırlısı olsun. Merkez Valiliğine gidiyorum" dedi.

-İstanbul merkezli operasyon kapsamında savcılık işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen 7 kişi tutuklandı. Mahkeme, gözaltında tutulan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir, Kader Demir, Mustafa Bayhan, Yene Çavdar, Selim Velioğlu, Ümit İsa Döğer ve İmren Özbey'in, "rüşvet için anlaşmak suretiyle rüşvet almak ve vermek" suçlarından, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların tespit edilmesi nedeniyle tutuklanmasına karar verdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler