HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ülke bayraklarının anlamları

Ülke bayraklarının anlamları

Ülke bayraklarının anlamları

TÜRKİYE

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 veya RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir.
Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da, bayramığımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.


ALMANYA

Renklerindeki siyah sarı ve kırmızıyı Napolyon zamanındaki savaşlarda Alman askerlerinin kullandığı üniforma renklerinden alındığı söylenir.

Dizayn olarak 1831 yılında ilk olarak düşünülmüş ve ardından 1919 yılında imparatorluktan cumhuriyete geçişte resmi olarak kabul edilmiştir.1949 yılında Doğu ve Batı Almanya ikiye olarak ayrılınca bayraklarda değişiklikler olmuş olmasına rağmen 1990 yılında tekrar ilk orijinal haline dönmüştür.


FRANSA

Renklerindeki mavinin özgürlüğü, beyazın eşitliği, kırmızının ise birliği temsil ettiği söylenmekle birlikte orijinal olarak mavi-kırmızının, Paris'in renkleri olduğu ve beyazın da Bourbon Sarayı'nı temsil ettiği belirtilmektedir.


İTALYA

Şu anda kullanılan dikey yeşil beyaz ve kırmızı renkleri ilk olarak Napolyon tasarlamıştır.Yeşil renk, Napolyon'un en sevdiği renkmiş. hatta derler ki, o yillardaki lombarda lejyonu'nun renkleriymis bunlar.. 1796'da bu renkler yatay şeklindeymiş, 1798'de dikey hale getirilmişler, 1814 yilinda Napolyon'un çöküşü ile bu bayrak kullanılmamaya başlanmış olsa da 1861 senesinde yeni krallık ile birlikte tekrar kullanılmaya başlanmış.


YUNANİSTAN

Mavi rengi, deniz ve gök renginden alıyor.Rüzgarlı bir havada bayraklarına baktıkları zaman Ege Denizi'nin dalgalanmasını hissediyorlarmış.Yat ay 9 çizgiyse, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, Osmanlılar'dan istedikleri 9 isteğe bağlıyorlar. Sol üst köşedeki haç işaretiyse Ortodoks kilisesini ve bu Ortodoks kilisesinin Yunan milleti üzerindeki etkinliğini ifade ediyormuş.


İSPANYA

Bayrakta yatay olarak kullanılmış olan sarı ve kırmızı renkler zamanın Castilya ve Aragon güçlerinin renkleriymiş.1927'de ise bayrak son halini almış.Ortadaki armaysa kraliyet arması olarak belirtiliyor.


PORTEKİZ

Bayraktaki yeşil rengi Portekiz'in kralı olan Kral Henry'nin sevdiği renkmiş.Kırmızıysa devrim anlamında kullanılmış. İki rengin tam ortasındaki armaysa, altta o zamanın ilkel navigasyon aleti olan "armillery" ve onun üzerinde de geleneksel Portekiz kalkanı varmış.


BREZİLYA

Bayraktaki yeşil fon rengi ülkedeki geniş orman ve topraklarını, ortadaki sarı eşkenar dörtgen; Brezilya'nın büyük altın rezervlerini simgeler.Kürenin ortasından geçen bantta "Ordem e Progresso" yazar. Bunun anlamı huzur ve kalkınmadır.Kürenin içinde bulunan 27 adet beş kollu yıldızlar ise Brezilya'da bulunan 27 federal eyaleti temsil ederler. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değil, astronomik temellere göredir.


ARJANTİN

Şu andaki açık mavi/beyaz kombinasyonlarını ilk olarak özgürlük hareketinin lideri Manuel Belgrano kullanmış.Rosario Savaşı'nda bu renkler ilk defa görünmüş, denen odur ki, savaş esnasında mavi gökyüzü üzerinde beyaz bulutlar ve pırıl pırıl bir Mayıs güneşi varmış ve bayrağın anlamı oradan geliyormuş.


CEZAYİR

Zemini ortadan ikiye bölen iki dikey şerit ve bayrağın tam ortasında kalacak şekilde yerleştirilmiş bir hilâl ve yıldızdan oluşur. Cezayir'in bugün kullanımda olan bayrağı 3 Haziran 1962 yılındaki yasa ile kabul edilmiştir. Bayrağın ana şekillerinin kökeni 19. yüzyıla dayanır.

Hilâl ve yıldızın eklenmesi Osmanlı Devleti'ne bağlı özerk bir eyâlet iken olmuştur. Cezayir bayrağının ortadan ikiye bölünmüş bayrağındaki, bakan kişinin sağında kalan beyaz bölümü barışı, solda kalan yeşil kısım ise Cezayir askerlerinin Cezayir Bağımsızlık Savaşı için yaptıkları mücadeleler sırasında döktükleri 'şehit' kanlarını temsil eder. Cezayir'in donanma bayrakları ise ulusal bayraktan biraz değişiktir. Sol kısımda, yeşil zeminin sol üst köşesinde iki küçük çapraz çapa bulunur.


BULGARİSTAN

Sırayla beyaz, yeşil ve kırmızı renkli üç eşit kalınlıkta çizgiden oluşur. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Beyaz barışı, yeşil Bulgaristan topraklarının verimliliğini, kırmızı da insanlarının cesaretini temsil eder. İlk halinde, 19. yüzyıldaki Panislavizm etkisiyle panislavik renkler kullanılmıştı. Ortadaki şerit mavi renkte idi ve bayrak Rusya bayrağına benzemekteydi.

1878'de Osmanlı Devleti'nde özerkliğini kazandıktan sonra, ülkenin bir tarım ülkesi olarak öne çıkmasını temsilen orta şerit yeşil olarak değiştirildi. 1989'da, eskiden bayrağın üst köşesinde bulunan devlet nişanı kaldırıldı. Nişanda, şahlanmış bir arslan, iki tarafında başaklar, beş köşeli bir yıldız, ve ilk Bulgar Prensliğinin ilan edildiği yıl olan 681 yazısı ile Komünist Parti'nin iktidara geldiği yıl olan 1944 yazısı bulunuyordu.


GÜNEY KORE

Güney Kore Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı Tegıki Çosan krallığı döneminde benimsenmiştir. Adını eşit olarak ve kusursuz bir dengeyle ikiye bölünmüş olan ortasındaki tegık çemberinden alır. Bu simge birbirine karşıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesi iki zıt öğeden oluşur: yin ve yang.

Üstteki kırmızı bölüm yang'ı alttaki mavi bölüm yin'i simgeler. Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşdeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi yeryüzünü, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise suyu temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının katıksız arılığını ve barışsever kişiliğini anlatır. Bayrağın bütünü, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama ülküsünü simgeler.


KANADA

Bayrak ilk defa 15 Şubat 1965 günü gözler önüne çıktı.Bayraktaki kırmızı-beyaz renk gelenekten gelen gibi birşeymiş.Kullanılan yaprak da akçaağaç yaprağı...


JAPONYA

Beyaz renk dürüstlük ve saflığı , kırmızı daire ülkeden doğan güneşi ifade eder.Efsaneye göre bir budist rahip, güneş tanrıçası Amaterasu' nun soyundan geldiğine inanılan Japon hükümdarına bir güneş diski vermiş, o gün bugündür de bu kızıl güneş simgesini bayraklarında kullanıyorlarmış.


MALDİVLER

Bayrağın ana rengi olan kırmızı ulusun geçmişteki, bugünkü ve gelecekteki kahramanlarını temsil eder. Kırmızı bölümün içinde bulunan yeşil dikdörtgen ülkede bulunan sayısız hindistan cevizi ağacını ve adayı beyaz hilâl ise İslâm inancını simgeler. Tüm dünyada Maldivler'i simgeleyen en yaygın öge ve Maldivler'in resmî bayrağıdır.


PAKİSTAN

Pakistan ulusal bayrağı, Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için Türk bayrağından esinlenerek dizayn edilmiştir.Pakistan bayrağında yeşil zemin İslamiyeti, beyaz zemin diğer dinleri, hilal "ilerlemeyi" beş köşeli yıldız ise geleceği ve aydınlığı sembolize etmektedir.


SURİYE

Suriye bayrağı; Yemen, Mısır, Sudan, Irak, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri bayraklarında olduğu gibi Geleneksel Pan-Arabizm renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı renk hanedanlığı, siyah renk Abbasileri ve Araplığı simgelemektedir. İki yeşil yıldız Suriye halkını temsil etmektedir.


RUSYA FEDERASYONU

Üç renkten oluşan Rusya bayrağının renkleri Panslavizm renkleri olan mavi , beyaz ve kırmızıdır.Beyaz Tanrı'yı, mavi hükümdarı, kırmızı halkı simgeler.


ÖZBEKİSTAN

Özbekistan bayrağının sembolik anlamı için pekçok teori ileri sürülmüştür. Bunlardan bir tanesine göre, 12 yıldız Özbek vilayetlerini; mavi zemin Türklüğü, beyaz zemin adaleti, yeşil zemin ise konukseverliği temsil etmektedir. İki ince kırmızı çizgi ise "güçlü olmak"ı anlatmaktadır. Yarım ay ise, "yenilenme"yi anlatmaktadır.

Başka bir görüşe göre 12 yıldız; 12 takvim ayını ya da burcu anlatmaktadır. Yarım ay İslamı simgelemektedir. Beyaz zemin ve renkler pamuğu, yani ülkenin ana sembolünü anlatmaktadır. Başka bir görüşe göre, mavi suyu, beyaz barışı, yeşil ise doğayı simgeyi temsil etmektedir. Kırmızı şeritler ise bu özellikleri birleştiren yaşam gücünü temsil etmektedir.


KAZAKİSTAN

Mavi kumaş Türk'lüğü simgeler. Ayrıca Kazakların haklı olduğunun simgesidir. Altın renkli şerit eski Altın ordasını, ayrıca Kazakistan'a özgü olan kültürü simgeler.Güneş Kazaklar’in varlığını ve 32 güneş ışını da geleceği ve Kazak boylarını simgeler. Şahin Kazak özgürlüğünü ve bağımsızlık simgeler.


SUUDİ ARABİSTAN

Yeşil zemin İslamiyet'i simgeler.Bayraktaki arapça yazı Kelime-i Şahadet'tir.Altındak i kılıç ise kral Abd-al-Aziz 'i simgeler.


AZERBAYCAN

Kırmızı şerit ve üzerindeki ay-yıldız Türklük ve İslamiyet'i, mavi şerit diğer Türk devletleriyle olan ilişkisini, yeşil şerit ise ülkenin Avrupalılığını temsil eder.


AVUSTRALYA

Britanya bayragi, ülkenin nüfusunun temelini oluşturan Britanyalılar'ı simgeler. Çünkü Avustralya eski bir İngiliz koloni devletidir. Federasyon yıldızının ve yedi kolu ise Avustralya'nın kendi ile birlikte altı ana coğrafi veya siyasi bölgelerini simgeler. Güney haçı ise Avustralya'nın her yerinden görülebilen bir yıldız kümesidir.


BOSNA-HERSEK

Mavi ve beyaz renkler klasik Slav renklerindendir. Sarı üçgen, kral Stephen Tvrtho 'nun savaş armasından alınmıştır.

          • -
            Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler