HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ülser’in reçetesi yaşam biçiminde

Yine streslisiniz, yine midenize mi vurdu? Mideniz ağrımaya görsün ya da yanmaya, ekşimeye! Nasıl da kabusa çeviriyor bir anda...

Ülser’in reçetesi yaşam biçiminde

Yine streslisiniz, yine midenize mi vurdu? Mideniz ağrımaya görsün ya da yanmaya, ekşimeye! Nasıl da kabusa çeviriyor bir anda. Özellikle de günümüzün yoğun ve stresli koşuşturmacasında, midesinden yakınanların sayısı artıyor. Toplumda sık görülen ülser hastalığının en önemli nedenlerinden biri stres. Ama stres kaynaklı olması, çoğu kez kişilerde ülserin ihmal edilmesine yol açabiliyor.

Özellikle yemekten hemen sonra midenizde baş gösteren yanma, ekşime ya da yemekten 2-3 saat sonra ille de kendini hissettiren yakınma! Stresli yaşamın kronik hastalığı ülser sizin de kapınızı çalmış demek. Çoğu kez strese bağlanan bu şikayetler, “mideme vurdu” denilip geçilmesine yol açabiliyor. Ama yanlış yapılıyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, mynet.com'a özel5 maddede ülserin reçetesini yazdı.


YAŞAM BİÇİMİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Her şeyde olduğu gibi sağlıklı bir mide için de temel şartlardan biri, sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçiyor. Üstelik doğru ve düzenli beslenme mide için çok daha fazla önem taşıyor. Mide ülserinin iyileşmesini kolaylaştırmak için, yaşam biçimini sağlıklı bir şekilde düzenlemek şart. Ülser hastalarının yiyip içtiklerine herkesten çok dikkat etmeleri gerekiyor. Siz siz olun uzun süre aç kalmaktan kaçının.


MİDE DOSTU YİYECEKLER

Peki mide ülseri hastalar nasıl beslenmeli? C, E vitamini ve beta-karotenler (havuç, kayısı, mango, tatlı patates, ıspanakta bulunuyor) mideye fayda sağlıyor. Koyu yapraklı yeşillikler ile kivi, çilek, tere, kavun ve liften zengin tam tahıllar, kuruyemişler, kurutulmuş gıdalar da faydalı. Sebze ve meyve ağırlıklı yani C vitamini ve antioksidanlardan zengin beslenmeli. Aksi taktirde gastrik kanser riski artabiliyor. Günde 8 bardak su tüketimi de çok önemli.


BUNLARDAN KAÇININ!

Öncelikle acı, ekşi, baharatlı, kızartmalı, yağlı gıdaların aşırı tüketilmesi mideye zarar veriyor. Yine, kahve, gazlı içecekler, sigara ve alkol ile ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı da mide ülserine davetiye çıkarıyor. Kırmızı et ve salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri ile, turşu, rafine edilmiş buğday-şeker-tuzdan uzak durmak da çok önemli.


SİGARA VE ALKOLDEN KAÇINMALI

Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve bağırsaklarda meydana gelen yaralara ülser deniliyor. Kişinin ruhsal olarak rahatsız, huzursuz veya mutsuz olduğu dönemlerde, mide de bu huzursuzluktan etkileniyor. Sigara ve alkol ile midede “helicobakter pylori” adı verilen mideyi istila eden bir bakteri de mide ülserine neden olabiliyor. Bu bakteri nüfusun yüzde 80’inde görülüyor ve helicobakter pylori taşıyan insanların yaklaşık yüzde 5’inde mide ülseri gelişiyor. Genetik faktörler de önemli.


İHMAL ETMEYİN

Midede ekşime, yanma, ağrı, bulantı, kusma, şişkinlik, geğirme ve daha birçoğu. Siz siz olun, ülser tedavisini ihmal etmeyin hele de “alarm yakınmalar”a dikkat!


Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy kanama, anemi, erken doygunluk ve açıklanamayan kilo kayıpları, yutma güçlüğü, ağrılı yutma, tekrarlayan kusmalar ve ailede “gastrointestinall sistem” denilen mide-bağırsak kanseri öyküsü olması durumunda hiç zaman kaybetmeden hekime gitmek gerektiğini vurguluyor.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler