HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uykusuzluğun çözümü bu besin rehberinde!

Gün içinde yaşadığımız halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, stres kontrolü sağlayamama ve baş ağrısı gibi sorunlarınızın nedeni, uykusuzluk olabiliyor! Üstelik uykusuzluk sonucu açlık hissinin artış gösterdiği de yapılan çalışmalarla kanıtlan

Uykusuzluğun çözümü bu besin rehberinde!

Gün içinde yaşadığımız halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, stres kontrolü sağlayamama ve baş ağrısı gibi sorunlarınızın nedeni, uykusuzluk olabiliyor! Üstelik uykusuzluk sonucu açlık hissinin artış gösterdiği de yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda.


Bunun nedeni ise uykusuzluk sonucu vücuttan salgılanan kortizon ve leptin hormonlarının seviyelerinde artış nedeniyle kişinin kendini sürekli aç hissetmeye başlaması Bu durum da kaçınılmaz kilo artışına neden oluyor.Uyku bozuklukları ayrıca şişman kişilerde obezite derecesinin artmasına da sebep oluyor.AcıbademBakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy uykuya dalmanızı kolaylaştıracak 10 beslenme önerisini mynet.com'a anlattı.


1. Çay ve kahveyi 6 saat önce bırakın

Kafein içeren besin ve içeceklerin tüketimini uyku saatinden 6 saatönce sonlandırmanız çok önemli. Çünkü kafeinin vücuttan atılması için 4 ila 7 saat arası süre gerekiyor. Kafein uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunu uyarıyor ve uykusuzluğa sebep oluyor. Dolayısıyla öğleden sonra içilen bir fincan kafeinli içecek vücuttan atılması gereken süre düşünülürse, gece uykunuzun kaçmasına ya da derin bir uykuya dalmanıza engel olabiliyor. Kafeinin sadece kahve değil, aynı zamanda kolalı içeceklerde, çikolatada ve enerji içeceklerinde de bulunduğunu unutmayın. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da çay tüketimi. Çayın içeriğindeki tein maddesi de tıpkı kafein gibi uykusuzluğa yol açıyor.


2. Alkol tüketimine dikkat edin

Alkol tüketimini uyku saatinden 2 saat önce sonlandırmaya özen gösterin. Alkol tüketimi başlangıçta uyku ilaçları gibi uykuya dalmayı kolaylaştırıcı gibi görünse de, gece içinde sık bölünen, yani yüzeysel bir uykuya neden oluyor. Bunun sonucunda da gecenin büyük bir bölümünü huzursuz geçirmenize ve sabah zor ve dinlenmemiş olarak uyanmanıza neden oluyor.


3. Akşam ağır besinlerden kaçının

Akşam öğünlerinde kızartma, kavurma gibi yanlış pişirme yöntemleriyle hazırlanmış yağlı yiyecekler, aynı zamanda aşırı proteinli ürünler ve hamur işleri gibi besinler tüketmekten kaçının. Metabolizma hızı akşam saatlerinde yavaşladığı için sindirimi zor besinleri bu saatlerde tüketmeniz uykuya geçişi zorlaştıracaktır.


4. Bir bardak süt veya kefir için

Süt veya kefir, mutluluk hormonu serotonin ile uyku hormonu melatoninin yapımında kullanılan tritofan maddesi sayesinde uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Yatmadan en geç 2 saat içinde 1 bardak süt veya süt ürünü olan kefir içmeyi alışkanlık haline getirin.


5. Kuruyemiş tüketin

Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler içeriklerindeki triptofan sayesindeuykuya geçişi kolaylaştıran besinlerden. Triptofan beynin iyi hissetmesini sağlayan serotonin hormonunun ön maddesidir. Triptofan içeren besinler de uyku düzeni, iştah ve ruh halinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Ancak sindirim işleminin uzun sürmesi uykuya geçişi zorlaştırıyor. AcıbademBakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy "Bu nedenle kuruyemişi akşam ara öğün saatinde, yani uyumadan 1,5-2 saat öncesinde tüketin. Ayrıca kuruyemişlerin birer yağlı tohum olduğunu unutmayın. Bu nedenle 6 fındık veya 8 badem ya da 2 ceviz içi miktarını aşmayın” diyor.


6.Her gün 1 muz

Muz, uykuya geçişte en önemli besinlerden biri. Sebebi ise seratonin ve melatonin hormonlarının salınımını arttırmaya yardımcı olması. Ayrıca içeriğindeki magnezyum da kasların gevşeyip rahatlamasına yardımcı oluyor. Günlük meyve porsiyonlarınızdan birini (eğer dengelenememiş yüksek kan şeker değerleri veya ileri derece kabızlık yaşanmıyorsa) 1 küçük boy muz olarak tercih edebilirsiniz.


7. Bitki çaylarından faydalanın

Bitki çaylarından papatya ve melissa çayı da vücudu rahatlatıyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Uykusuzluk sorununuz varsa 1-2 fincan içmenizde fayda var.Uykuya geçişi kolaylaştırmak için yatmadan bir kaç saat önce tüketmeniz öneriliyor.


8. 2saat önce ara öğün yapın

Aç yatmak da uykusuzluğayol açıyor. Bunun nedeni ise gece vücudumuzun ertesi güne kadar kendini tekrar yapılandırmak ve onarmak için enerji harcaması gerçekleştirmeye devam etmesi. Yatmadan 2 saat önce küçük bir ara öğün yapmanız uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.Örneğin 1 su bardağı süt ve 1 küçük boy muz ya da 1 su bardağı kefir ve 2 adet kepekli grisini ya da badem yiyebiliriniz.


9. Akşam fazla su içmeyin

Akşam fazla su içmek gece sık idrara çıkmaya, bunun sonucunda da uykunun bölünmesine yol açıyor. Bu nedenle, suyu akşam geç saatlerde değil, gün içinde düzenli aralıklarla tüketmeye özen gösterin.


10. Salata tüketin

AcıbademBakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy "Bol yeşillikler içeren salatayı akşam öğününüze eklemeniz, uyku için gevşemeniz ve sonuçta daha kaliteli bir uyku için yardımcı olacaktır” diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler