HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar PKK devletini anlattı

PKK’nın, eylemlerine başladığı 1984’ten beri amaçladığı dört parçalı bir Kürdistan’ın kurulmasında yeni bir perde yaşandığı belirtildi.

Uzmanlar PKK devletini anlattı

PKK’nın, eylemlerine başladığı 1984’ten beri amaçladığı dört parçalı bir Kürdistan’ın kurulmasında yeni bir perde yaşandığı belirtildi.

Uzmanlar sınırda kurulan PKK devletini anlattıUzmanlar sınırda kurulan PKK devletini anlattıUzmanlar sınırda kurulan PKK devletini anlattı


PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Türkiye sınırındaki Rasulayn’ı ele geçirmesini değerlendiren emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, “PYD’nin hamlesi yeni bir devletin ilk adımıdır.” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de, “Suriye’de bir PKK devleti oluşturmak istiyorlar.” diye konuştu.


Ortadoğu’da yaşanan istikrarsızlık Türkiye’nin güvenliğini tehdit ediyor. Son olarak PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin sınıra sıfır noktadaki Rasulayn kasabasını ele geçirmesi ve özerk yönetime doğru adım adım ilerlemesi, ‘Sınırın karşı tarafında bir PKK devleti mi kuruluyor?’ sorularına neden oldu.


Zaman'ın haberine göre, uzmanlar, PKK’nın eylemlerine başladığı 1984’ten beri amaçladığı dört parçalı bir Kürdistan’ın kurulmasında yeni bir perde yaşandığı görüşünde.


DEVLET KURMANIN İLK ADIMI

Son gelişmeyi değerlendiren emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, PYD karşısında Suriye’deki muhalefetin doğrudan Türkiye tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Tanrıverdi, “Uzun bir süre alacak olsa da PYD’nin yaptığı hamle yeni bir devletin ilk adımıdır. Buna fırsat verilmemeli.” diyor.


Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ise “Suriye lideri Beşşar Esed buranın kontrolünü PYD’ye bıraktı. BM kararları gereği Türkiye’nin terör faaliyetlerinin olduğu bu bölgeye sıcak takip yapma hakkı vardır.” ifadelerini kullanıyor.


PYD’nin Türkiye’ye meydan okuduğunu, sınır dışına çekilen PKK’lıların PYD’ye yardım ettiği yönünde bilgiler olduğunu vurguluyor. Güvenlik Uzmanı emekli Binbaşı Yakup Evirgen ise PYD’nin hamlesinin amacının Türkiye’nin Suriye politikalarını etkisiz hale getirmek ve çözüm sürecinde PKK’nın elini güçlendirmek olduğunu söylüyor.


Uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de, PYD’nin başından beri aynı hedef doğrultusunda çalıştığını söylüyor.


Laçiner, “Suriye’nin kuzeyinde ve doğusunda Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede bir PKK devleti oluşturmak istiyorlar. Başından beri belliydi.” şeklinde konuştu.


ÇÖZÜM SÜRECİ DİYE BİR ŞEY ASLINDA HİÇ YOK

Laçiner, PYD’nin son günlerdeki girişiminin Türkiye’deki çözüm sürecine etkileri konusunda ise şu ifadeleri kullandı:


“Çözüm süreci diye bir şey yok aslında. PKK’da öyle bir irade söz konusu değil. Başından beri hiç olmadı. PKK’nın tek bir hedefi var, ayrı bir devlet oluşturabilmek, daha sonra Suriye, Türkiye ve Irak’taki bu yapıları birleştirmek. Buna da sadece ve sadece silahla ulaşacağını düşünüyor.


PKK, yönteminden vazgeçmiş değil. Çözüm sürecine taktik olarak bakıyor. Zaman kazanmak olarak bakıyor. Onun ötesinde, bırakılan bir tek silah yoktur. Türkiye’den çekilen kuvvetler, daha önce zaten çekilmişti. Bu süreçten önce zaten bin 500 civarında PKK’lı Türkiye’den çekilip Suriye’ye kaydırılmıştı. Onun ötesinde sınır dışına çıkma da mevcut değil.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler